Anora ja Atria ostoksilla

Suomella on maine maana, jonka yhtiöt ovat kansainvälisissä yrityskaupoissa enemmänkin ostokohteina kuin ostajina. Toukokuussa kaksikin salkkumme yhtiötä kävi kuitenkin naapurissa ostoksilla. HKScan eli nykyinen HKFoods sen sijaan kevensi omistuksiaan.

Pienestä hiipumisestaan huolimatta Apetit jatkaa salkkumme parhaana sijoituksena. Myös Atriassa ovat sijoitetut rahat likipitäen tallessa. Anoralla ja Raisiolla pudotusta on jo enemmän, kun taas HKFoods tuntuu vakiinnuttaneen asemansa ”senttiosakkeena”, jonka nopeaan elpymisen harva enää uskoo.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Toukokuussa julkaistussa Anoran osavuosikatsauksessa Anora Q1-liikevaihdoksi kerrottiin 146,9 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin yllettiin 159,5 miljoonaan. Vertailukelpoinen käyttökate nousi 8,9 miljoonaan euroon aiemmasta 7,9 miljoonasta. Tulosohjeistuksensa Anora piti ennallaan. Vertailukelpoisen käyttökatteen odotetaan nousevan aiemmasta vuodesta.

Yhtiö kertoi ostaneensa Orkla Denmarkilta Blomberg-glögibrändin resepteineen ja immateriaalioikeuksineen. Blomberg on Tanskan johtava glögibrändi noin kahdeksan miljoonan Tanskan kruunun vuotuisella liikevaihdollaan.

Anoran kurssi laski toukokuussa 4,995 eurosta 4,655 euroon.

Apetit kertoi käynnistäneensä viennin Etelä-Koreaan. Jakelu laajenee kaikkiin Etelä-Korean neljään IKEA-myymälään. Valikoimiin tulevat kuulumaan Apetit-brändin pakastevihannessekoitukset ja Wings-napostelutuotteet.

Apetit julkaisi Q1-lukemansa jo huhtikuussa.

Apetitin kurssi valui toukokuussa 14,05 eurosta 13,90 euroon.

Atria ilmoitti aiemmin ostavansa Gooh!-valmisruokayhtiön Lantmännen Cerealialta. Ruotsin viranomaisten hyväksynnän jälkeen kauppa on saatu toukokuussa päätökseen. Vastaperustettu Atria Gooh AB on kokonaan Atrian omistama. Kaikki 65 työntekijää siirtyvät uuden yhtiön palvelukseen.

Atria julkaisi Q1-lukemansa jo huhtikuussa. Toukokuun alussa Atria maksoi osinkoa 0,60 euroa osakkeelta.

Atrian kurssi nousi toukokuussa 9,40 eurosta 9,70 euroon.

HKScanista HKFoods

HKScan allekirjoitti toukokuussa sopimuksen, jolla se myy Tanskan tytäryhtiönsä HKScan Denmarkin osakkeet hollantilaiselle Plukon Food Groupille. Kauppa edellyttää Tanskan kilpailuviranomaisten hyväksyntää, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2024 aikana. Velaton kauppahinta on 44,6 miljoonaa euroa.

Myöhemmin myös kerrottiin, että Tanskan liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja jää pois yhtiön palveluksesta kesäkuun lopulla. Heinäkuusta alkaen tehtävää hoitaa Michael Juhl Jørgensen.

HKScanin Q1-raportin jatkuvien toimintojen liikevaihto nousi 228,7 miljoonaan euroon vertailukauden 218,0 miljoonasta. Jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketulos nousi 1,4 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin jäätiin 2,3 miljoonaa tappiolle.

Näkymänsä HKScan piti ennallaan. Jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liiketuloksen uskotaan paranevan vuodesta 2023.

Kuun lopulla ilmoitettiin aiemmin uutisoidun nimenvaihdoksen toteutumisesta. Toukokuun 24. päivästä alkaen yhtiön nimi on HKFoods Oyj

Kuun lopuksi HKFoods kertoi harkitsevansa uuden joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskua sekä julkistavansa takaisinostotarjouksen maaliskuussa 2025 erääntyvästä 90 miljoonan euron joukkovelkakirjalainastaan.

HKFoodsin kurssi elpyi toukokuussa 0,698 eurosta 0,704 euroon.

Raisio Q1-raportissa konsernin liikevaihto laski 55,5 miljoonaan euroon vertailukauden 56,5 miljoonasta. Vertailukelpoinen liiketulos oli 4,2 miljoonaa euroa, mihin yllettiin myös vuotta aiemmin. Raisio ohjeistaa edelleen tilikauden vertailukelpoisen liiketuloksen pysyvän edellisvuoden tasolla tai hieman kasvavan.

Raision kurssi nousi toukokuussa 1,92 eurosta 1,95 euroon.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole.

Toukokuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo laski huhtikuun lopun 2230 eurosta 2227 euroon. Toukokuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta lähes 860 euroa tappiolla. Tilillä on vuosina 2023 ja 2024 maksettuja osinkoja hieman yli 177 euroa.

 

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.