Aurinkoenergia kannattaa valjastaa omaan käyttöön
Guy Bosas ei voinut olla investoimatta huolettomalta vaikuttavaan aurinkosähköön. Lapinjärveläisellä Granholmin maatilalla sattuu olemaan runsaasti sopivaan suuntaan kaltevia kattoja ja sähkönkulutus suurin juuri niinä kuukausina, kun sähköä on parhaiten taivaalta saatavilla.
Guy Bosas myöntää, ettei hänellä ollut aiemmin kunnollista käsitystä maatilansa sähkön kulutuksesta. Sähkölasku tuli ja hän maksoi sen ajallaan mukisematta, vaikka joskus laskun suuruus kirpaisi ja sai aikaan pohdintaa, voisiko tilanteelle tehdä jotain sekä sähkön energia- että siirtomaksun kallistuessa.
Granholmin tilalla on 2 300 lihasikapaikkaa. Sikalassa, viljankuivaamossa, maatilakorjaamossa, autotallissa ja asuinrakennuksessa sähköä on kulunut yhteensä noin 260 000 kilowattituntia vuodessa, reilun 30 000 euron edestä.
Sähköverkkoyhtiöltä saatua tiedonvirtaa tutkaillessa hän ymmärsi, kuinka tilakohtainen kulutus jakautuu kuukausittain, päivittäin ja jopa tunneittain.
Lihasikoja kasvattavan maatilan sähkönkulutus osoittautui olevan sopivasti synkronissa aurinkosähkön saatavuuden kanssa. Talvella sähkön kulutus on pienimmillään. Kulutus nousee säiden lämmetessä ja ilmanvaihdon tarpeen kasvaessa, yhtä aikaa maahan lankeavan aurinkosäteilyn voimistuessa.
Tavanomaista suurempi mitoitus
Bosaksen aurinkosähkökokonaisuus alkoi hahmottumaan kyselemällä tarjouksia muutamalta alan yritykseltä. Sen laajempaa kartoitusta hän ei tämän investoinnin yhteydessä kokenut tarpeelliseksi.
Suunnittelun yhteydessä ei laitteistoa lähdetty kuitenkaan mitoittamaan niin kuin normaalisti tehdään, eli minimoidaan verkkoon päätyvän sähkön määrä. Bosas opasti tarjousta tekeviä yrityksiä miettimään sellaista ratkaisua, jossa riittää potkua maatilan tarpeisiin aamusta iltaan.
Tämä lähtökohta johti tavanomaista suurempaan paneelistoon sekä siihen, että osa sähköstä päätyisi verkkoon päivän parhaiden tuntien aikana. Aurinkosähköjärjestelmän toimitti Solarigo Systems Oy.
Lue koko juttu KM:stä.