Viime kauden myynti 154 konetta

Vuoden 2021 heikko viljasato ei hyydyttänyt puimurikauppaa, vaikka moni niin epäili. Toki edellisen kauden lukemista tultiin hieman alaspäin, mutta silti myytyjen puimureiden lukumäärä ylitti vuosien 2015–2020 kauppamäärät. Markkinajohtajan paikasta käyvät kovaa taistoa Claas ja Sampo, mutta koska vain kokonaismyyntimäärä on julkinen, jää lopullinen kärkisija arvausten varaan. Alkavalle kaudelle ei tullut merkittäviä uudistuksia mallisarjoihin, mutta 2023 syksyn Agritechnicassa esiteltäneen paljon uutta.

Markkinoiden kärjestä kisaavat Claas ja Sampo, mutta Claas lienee nyt hieman niskanpäällä. Claasin myynnin kärkenä on jatkossa malliston pienin kone eli Trion 520, nyt kun viimeisetkin Averot ja Tucanot on myyty.

Vuoden 2021 heikon viljasadon pelättiin hyydyttävän puimurikaupan, mutta toisin kävi. Paineet puimurikaluston uudistamiseksi ovat edelleen suuret, joten yksi katovuosi ei tilannetta muuttanut. Uusia puimureita myytiin 154 kpl, joka on toiseksi suurin lukumäärä kauden 2015–2016 jälkeen.

Myöskään koronan vaikutukset valmistukseen ja toimitusaikoihin jäivät pelättyä pienemmiksi ja syksyn 2022 puinneille myydyt koneet saatiin pääosin toimitetuksi ajoissa.

Toimitusajat ovat kuitenkin melko pitkiä ja kaikki myyjät korostavat, että jos haluaa varmuudella koneen tulevan syksyn puinneille, kaupat on syytä tehdä mielellään marraskuun aikana tai viimeistään ennen joulua.

Paluuta aikaan, jolloin puimurin saattoi tilata vielä helmikuussa, ei ole, sanovat kaikki puimurikauppiaat.

Hankkija uskoo olevansa markkinajohtaja

Hankkija on Claasin kanssa noussut puimurimarkkinan markkinajohtajaksi, uskoo myynti- ja jälkimarkkinointijohtaja Tapio Ärölä.

”Myyntikausi oli heikosta 2021 satovuodesta huolimatta kohtuullinen.”

Claasin tuotevalikoimassa tapahtui merkittävä muutos eli päättyneellä kaudella toimitettiin viimeiset Averot ja Tucanot ja niitäkin meni enää melko vähän. Myynti keskittyi uuteen Trion-mallistoon ja erityisesti pienimpään 520-malliin, Ärölä kuvaa muutosta.

Claas on nyt samassa tilanteessa kuin John Deere jo aiemmin eli pientä puimuria ei valikoimasta löydy.

”Vaikka telapuimureista keskustellaan paljon, niiden osuus on edelleen melko pieni.”

”Silloin kun mennään Lexionin kokoluokkaan, asiakkaan kanssa käydään useimmiten keskustelua myös telaratkaisusta.”

Käytettyjen koneiden markkina veti myös hyvin ja moderni vaihtopuimuri poistui rivistöstä varsin nopeasti, Ärolä toteaa.

Agritekilla TC-sarjaa menee edelleen hyvin

Agritek ilmoitti syksyn 2022 aikana keskittyvänsä New Hollandin myyntiin. New Holland onkin ollut Agritekin puimurimyynnin syömähammas jo pitkään, sillä CaseIH:n rumpupuimurit ovat suurimmalle osalle ostajakuntaa liian järeitä.

Päättynyt kausi sujui hyvin, sillä kasvatimme myytyä kappalemäärää edelliseen kauteen verrattuna, vaikka kokonaismarkkina hieman pieneni, iloitsee Agritekin myyntijohtaja Antti Nikkola.

”Myös toimitusvarmuudessa onnistuimme eli kaikki luvatut koneet saatiin toimitettua puintikauden alkuun”, Nikkola muistuttaa.

New Hollandin myynnistä merkittävä osa on vielä TC-mallistoa, mutta kyllä kiinnostus on selvästi suuntautumassa kohti koneita, joissa automatiikkaa on enemmän ja esimerkiksi satokartoitus kiinnostaa nyt asiakkaita, Nikkola kertoo.

Tulevalle kaudelle puimurin haluavia Nikkola neuvoo kiirehtimään. Tilaukset olisi syytä saada tehtaalle jo marraskuun aikana, jotta voidaan varmistaa koneen saanti syksyyn 2023. Komponenttipulaa on edelleen ja tämä näkyy erityisesti telapuimureissa, Nikkola kertoo.

Vaihtopuimurit liikkuivat jälleenmyyjien mukaan myös hyvin, joten hyvistä vaihtopuimureista on mieluummin pulaa kuin ylitarjontaa, Nikkola vahvistaa.

Uusia puimureita myytiin viime kaudella lähes kaksinkertainen määrä kuin kautena 2018–2019, jolloin käytiin pohjalukemissa. Lähde: Luke

Intialaistunut Sampo tiukassa taistossa

Kesällä 2022 Sampo Rosenlewin puimuritehdas siirtyi kokonaan intialaisen Mahindran omistukseen. Kaupalla ei ole merkitystä jälleenmyyjään eli Agco Suomi jatkaa myyjänä ihan normaliisti, kertoo Agco Suomen Sampon tuotepäällikkö Jani Laine. Agco Suomen myynnissä on Sampon lisäksi Fendt.

Päättynyt myyntikausi oli suhteellisen hyvä, mutta todennäköisesti Sampo ei ole enää suurin merkki myydyissä kappalemäärissä, Laine myöntää.

Sampon mallisto on nyt laaja eli jokaiselle suomalaiselle tilalle löytyy kyllä sopiva puimuri valikoimasta. Pienintä Verrato-mallia myydään kotimaahan enää yksittäisiä kappaleita, mutta sillä on tärkeä merkitys Sampon viennissä.

”Ja pitää muistaa, että myös Verratoa on päivitetty lähemmäs Comia 6 -mallia eli suurimmat erot löytyvät nykyisin ohjaamosta.”

Roto-malleja on nyt Suomessa käytössä kymmenkunta ja kiinnostus isoihin malleihin on koko ajan kasvussa. Uudet pöytämallit ja erityisesti 7,5-metrinen pöytä on tuleva suosikki, Laine arvioi.

”Toimitusajoissa pärjäsimme hyvin, vaikka pientä viivästystä oli, mutta tulevalle kaudelle pitää tehdä enemmän ennakointia.”

Uuden koneen ostajan pitää ymmärtää, että osa varusteista vaatii pitemmän tilausajan eli jos haluaa tarkasti räätälöidyn puimurin pitää olla hyvissä ajoissa liikkeellä, Laine muistuttaa.

Agco Suomi sai kaupaksi myös muutaman 6-kohlimisen Fendtin päättyneelle kaudelle ja kiinnostus myös Fendtin Ideal-mallistoon jatkuu kovana.

Hyvistä, uudehkoista vaihtopuimureista on nyt pulaa, voisi sanoa jopa huutavaa pulaa, Laine myöntää.

John Deeren koneet isoja

John Deeren puimurivalikoimasta ei löydy kovin pientä mallia eli 5-kohliminen ja 224 kW:n moottorilla varustettu T550-malli on pienin ja se oli myös meidän myydyin kone, kertoo Witraktorin myyntijohtaja Ilkka Nykänen.

”Mallisarjoistamme johtuen me katsomme omaa markkinaosuuttamme vain näissä isommissa puimuriluokissa ja pääsimme niissä asetettuihin tavoitteisiin.”

Viljan hinnan vaikutus näkyy erityisesti viljatilojen ostohaluissa ja vaikuttaa, että tuleva kausikin on hyvä, Nykänen arvioi.

”Rahan hinta ja yleinen kustannusten nousu, joka on pakottanut kaikki valmistajat nostamaan koneiden hintoja vaikuttavat varmasti kauppaan, mutta toistaiseksi ennakkokauppa on sujunut hyvin.”

Toimitustilanne on hyvä Saksassa tehdyissä puimureissa eli jouluun saakka pystyy tekemään tilauksia syksyn 2023 puinneille, mutta Yhdysvalloissa valmistetuissa puimureissa myydään jo kautta 2024, Nykänen kertoo.

Varustepuolella satokartoituslaitteet ovat selvästi kysytyin asia tällä hetkellä, mutta isommissa koneissa myös telat kiinnostavat.

Vaihtokoneissa kysyntä oli erittäin hyvää moderneille koneille, Nykänen vahvistaa.

Massikka palaamassa markkinoille

Takavuosina Massey Fergusonin puimuri oli tuttu näky pelloilla ja edelleen maakunnista löytyy iso määrä MF:n puintikalustoa. Uusien puimureiden markkinoilla MF on kuitenkin viettänyt hiljaiseloa, mutta tilanne on muuttumassa, kun mallistoa on uudistettu Agco-konsernin resursseilla. MF:n ja Fendtin puimureiden perustekniikka on samaa, mutta käyttöliittymissä on eroavaisuuksia.

Turun Konekeskus sai myytyä vajaat kymmenen konetta tälle kaudelle ja suosituin malli oli perusmalli eli 5-kohliminen Activa. Kautta leimasivat jonkin verran toimitusviiveet, kertoo myyntipäällikkö Jarno-Matti Hakamäki.

”Tulevan kauden nousujohteinen ennakkotilaus on jo tehty. Pienemmän pään MF-mallistoon on tulossa täydennyksiä ja niitä on tulossa tulevalle kaudelle. Noin puolelle tilatuista koneista on jo tuotantopäivä, joten tällä hetkellä ollaan siinä uskossa, että lähes kaikki tilatut koneet saadaan puintikaudelle”, Hakamäki kertoo.

”Vaihtopuimureissa on kysyntää hyvin. Uudemmat vaihdokit myös kiertävät kohtuudella. Vaihtopuimureissa nimenomaan uudemmat ja suorituskykyisemmät koneet ovat haluttuja. Samaan aikaan aikaisemmin hyvin kiertäneitä keskikokoisia vaihdokkeja myydään yhä enemmän vientiin, kun kysyntä on niillä kotimaassa hiipunut.”

D-F ja Rostselmash listoilla, muttei myyty

Deutz-Fahrin puimureita ei myyty viime kaudella Suomeen ja viime vuonna markkinoille tulleen venäläisen Rostselmashin myynti jäi Venäjän hyökkäyssodan uhriksi eli sitä ei tällä hetkellä myydä Suomeen, vaikka maahantuonti on edelleen Heftway Oy:n nimissä.

Käytettyjä hyvin rajallisesti

Marraskuun puolivälissä käytettyjä, vuoden 2000 tai sitä uudempia puimureita oli kotimaan myynnissä hieman yli viisikymmentä, joista noin 40 yrityksillä ja vajaat 10 yksityisen myymää eli tilanne on suunnilleen samalla tasolla kuin syksyllä 2021. Sen sijaan uusia esittelykoneita on nyt hyvin vähän tarjolla.

Esimerkiksi Hankkija pyrkii siihen, ettei vuodenvaihteessa ole yhtään uutta puimuria rivistössä. Tilaamme kuitenkin tehtaalta jo nyt tulevalle kaudelle tietyn määrän koneita, jotta kapasiteettia on varattuna ja sitten täsmennämme tilausta, kertoi Hankkijan Jukka Keltto jo syksyn MaatalousKonemessuilla. ◻