Vihdoinkin nousua

Lokakuun lopun Atrian Q3-osavuosikatsauksesta lähtien maataloussalkussamme on nähty kehitystä, jota on kaipailtu jo pitkään. Marraskuun alun monilta osin myönteisten Q3-katsausten myötä kurssit elpyivät merkittävästi ja salkkumme tappio pieneni parhaimmillaan noin 500 euroon.

Elpymisen aloittaneen Atrian kurssikehitys oli lähes marraskuun loppuun asti myönteistä, vaikkei mitään uusia uutisia juuri kuultukaan. Kuun pari viimeistä päivää söivät kuitenkin osavuosikatsauksen jälkeisestä noususta yllättäen lähes puolet. Marraskuun osakekohtainen kurssinousu jäi siis lopulta noin kymmeneen senttiin, joten Atria on salkussamme edelleen noin 20 prosenttia pakkasella.

Toinen lihayhtiö HKScan yltyi sen sijaan kuun alun Q3-katsauksen jälkeen suoranaiseen ralliin. Raportin mukaan yhtiön liikevaihto kasvoi, ja liiketulos koheni kaikilla markkina-alueilla. Kauden liiketulos punnersi vihdoin voitolliseksi eli 4,5 miljoonaa euroon. Muutos vertailukauden 9,8 miljoonan tappioon on siis merkittävä.

Myönteistä osavuosikatsausta ovat tukeneet myös yhtiön omien osakkeiden hankinnat. HKScanin haasteet eivät ole kuitenkaan ohi, vaikka osakekurssi nousikin marraskuussa noin 80 senttiä. Velkaa on paljon, ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen liiketulos on pakkasella. Omassa salkussamme yhtiön tilanne ei kuitenkaan näytä läheskään yhtä pahalta kuin aiemmin. Tappio on supistunut jo alle 20 prosenttiin.

Apetit salkun jumbosijalla

Apetit julkaisi kuun alussa ikävät lukemat. Sekä Q3- että alkuvuoden liiketulos jäivät miinukselle. Myös kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto laski selvästi edellisvuodesta.

Markkina ei Apetitin tulokseen juuri reagoinut, sillä kurssi tipahti jo syyskuisen tulosvaroituksen seurauksena. Koko marraskuun ajan yhtiön osakekurssi junnasi liki samoissa lukemissa. Kuun lopussa sijoituksemme oli noin 40 prosenttia miinuksella.

Myöskään Altian Q3-katsaus ei markkinaa juuri heilauttanut. Kannattavuuden kasvun raportoitiin parantuneen, mutta luvut eivät ole täysin yksioikoiset. Tulkintaan syntyy eroa riippuen siitä, verrataanko alkuvuotta edelliseen vastaavaan jaksoon vai otetaanko puntariin pelkän kolmannen neljänneksen luvut.

Altian luvuista on toisaalta turha etsiä dramatiikkaa. Osakkeen kurssi pysyi liki samana koko marraskuun. Salkussamme Altia on edelleen hieman tappiolla.

Raision osavuosikatsaus löi puolestaan tiskiin mukavan vahvat luvut. Konsernin liikevaihto oli Q3-kaudella 69,2 miljoonaa euroa eli selvästi vuotta aiempaa 63,1 miljoonan euron liikevaihtoa enemmän. Saman ajanjakson liiketulos kasvoi aiemmasta 7,8 miljoonasta 10,7 miljoonaan eurosta. Näkymät Raisio piti ennallaan. Koko vuoden liikevaihdon uskotaan kasvavan, ja vertailukelpoisen liiketuloksen ennustetaan nousevan yli 10 prosenttiin liikevaihdosta.

Marraskuun aikana Raision osakekurssi vahvistuikin noin 35 senttiä. Salkussamme tappiota jää kurottavaksi enää alle viitisen prosenttia.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari

Marraskuussa paras kurssikehitys nähtiin HKScanilla, jonka kurssi kohosi kuukauden aikana yli 0,80 eurolla eli lähes 50 prosenttia. Myös Atrian ja Raision kurssit kehittyivät myönteisesti, joskin Atrian mukavalta vaikuttanut nousu taittuu ikävästi kuun loppupäivinä. Salkkumme arvo elpyi marraskuussa noin 250 eurolla.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.