Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Vihdoin voitolla – ainakin hetken!

Monilta osin myönteisten Q4-osavuosikatsausten vanavedessä KM-maataloussalkkumme arvo pinnisti vihdoin lukemiin, joita ei ole salkun perustamisen jälkeen juuri nähty. Osinkojakin ehdotetaan maksettavaksi ja jopa korotettavaksi.

KM-maataloussalkkumme tammikuussa hyvin edennyt elpyminen on jatkunut myös helmikuussa. Vihdoin 10.2 KM-maataloussalkkumme arvo käväisi sijoittamattomat osingot mukaan lukien jopa aavistuksen verran plussalla. Pysyväksi tilanne ei tosin jäänyt, vaan loppukuun ajan salkku sahaili joko hieman plussalla tai maltillisesti miinuksella.

Päävaikuttimena nousulle ovat olleet pääosin myönteiset Q4-osavuosikatsaukset, joiden julkistus nosti kursseja jopa etupainotteisesti. Hurjin nousu nähtiin Apetitilla päivää ennen Q4-julkistusta. Valitettavasti julkistuksen jälkeen tultiin vielä enemmän alas. Kokonaisuudessaan osavuosikatsaukset lupaavat kuitenkin varsin hyvää, vaikka koronaepävarmuus toki jatkuu edelleen.

Myös osinkorintamalta kuultiin hyviä uutisia. Raisio piti osingon ennallaan, kun taas Apetit ja Atria korottivat osinkoaan. Altian osinko jää edellisvuotta pienemmäksi, mutta lisäksi Altialta on luvassa jo aiemmin tiedossa ollut yhdistymishankkeeseen liittyvä ylimääräinen osinko. HKScan ei tänäkään vuonna maksa osinkoa.

Osingot ovat tässä vaiheessa vielä ehdotuksia, mutta tyypillisesti yhtiökokoukset ovat ne hyväksyneet. Viiveitä maksuun voi toki tulla, sillä jo nyt osa yhtiöistä on ilmoittanut muutoksista yhtiökokouksiensa aikatauluihin ja pitopaikkoihin.

Osinkoja luvassa

Altian neljännen kvartaalin liikevaihto sekä vertailukelpoinen käyttökate jäivät molemmat edellisvuoden vastaavaa jaksoa pienemmiksi. Koko vuoden raportoitu liikevaihto laski 342,4 miljoonaan euroon edellisvuoden 359,6 miljoonasta. Vertailukelpoinen käyttökate sen sijaan nousi 52,4 miljoonaa euroon aiemmasta 44,8 miljoonasta.

Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 0,35 euroa osakkeelta. Lisäksi ehdotetaan ylimääräistä osinkoa yhdessä tai useammassa erässä, enintään 0,40 euroa osakkeelta.

Altian osakkeen kurssi kohosi helmikuussa 10,86 eurosta 11,02 euroon.

Apetitin vuoden 2020 loka-joulukuun liikevaihto tipahti reilusti edellisvuodesta, mutta käyttökate ja liikevoitto kuitenkin nousivat. Koko vuoden lukemissa liikevaihto ylsi 292,9 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin päästiin 296,9 miljoonaan. Käyttökate sen sijaan kipusi 10,1 miljoonaan euroon, kun vuonna 2019 jäätiin 0,8 miljoonaan.

Hallitus tulee esittämään yhtiökokoukselle osakekohtaisen osingon nostoa 0,50 euroon.

Apetitin kurssi nousi helmikuun aikana 11,60 eurosta 12,15 euroon.

Atria kertoi helmikuussa tuotannon uudelleenjärjestelyistä Ruotsissa. Venäjällä Atria on puolestaan tehnyt sopimuksen venäläisen tytäryhtiönsä myymisestä.

Q4-lukemat olivat pääosin hyviä. Neljännen kvartaalin liikevaihto ja -voitto nousivat edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Koko vuoden liikevaihto oli 1504,0 miljoonaa euroa, kun edellisenä vuonna yllettiin 1451,3 miljoonaan. Liikevoitto puolestaan nousi 40,5 miljoonaan euroon aiemmasta 31,1 miljoonasta.

Yhtiön hallitus ehdottaa osingon nostamista 0,50 euroon osakkeelta.

Atrian kurssi kipusi helmikuun aikana 10,32 eurosta 11,44 euroon.

HKScanin tuloskäänne etenee

HKScanin Q4-katsaus oli myönteistä luettavaa. Vuoden 2020 loka-joulukuun liikevaihto ja -voitto nousivat edellisvuoden vastaavista lukemista. Koko vuotta tarkastellen HKScanin liikevaihto kasvoi 1 781,0 miljoonaan euroon edellisvuoden 1 744,4 miljoonasta. Vertailukelpoinen liiketulos nousi 17,0 miljoonaan euroon, kun vuonna 2019 jäätiin 2,2 miljoonaa tappiolle. Vertailukelpoinen liiketulos nousi näin ollen HKScanin parhaaksi sitten vuoden 2015.

Yhtiö ei kuitenkaan jaa osinkoa vuodelta 2020.

Tulosjulkistuksen jälkeen kerrottiin yhtiön myyneen Vantaan kiinteistönsä maapohjan ja rakennukset Sagax Finland Asset Managementille. Vuokrasopimus antaa HKScanille mahdollisuuden jatkaa ja kehittää liiketoimintaansa Vantaalla seuraavat 20 vuotta. Sopimus sisältää myös option lisävuosista.

HKScanin osakkeen kurssi oli helmikuun lopussa 2,17 euroa eli kurssi oli sama kuin tammikuun lopussa.

Raision Q4-lukemat osoittivat vuoden viimeiselle kvartaalille pientä notkahdusta liikevaihdossa, kun taas liiketulos vastaavasti nousi vertailukaudesta. Koko vuoden lukemissa Raisio-konsernin liikevaihto jäi 233,6 miljoonaan euroon, vuotta aiemmin päästiin 236,3 miljoonaan. Vertailukelpoinen liiketulos kohosi kuitenkin 27,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 27,3 miljoonasta.

Hallituksen osinkoesitys yhtiökokoukselle on 0,13 euroa osakkeelta.

Raision kurssi nousi helmikuussa 3,55 eurosta 3,670 euroon.

Helmikuussa KM:n maataloussalkun osakkeiden arvo kohosi tammikuun lopun 2877 eurosta 2997 euroon. Kuun lopulla salkkumme oli enää reilut 70 euroa tappiolla. Lisäksi vuonna 2020 maksetuista osingoista kertynyttä sijoittamatonta pääomaa oli käytettävissä 70 euroa, joten kokonaisuudessaan olimme jo lähes omillamme.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Helmikuussa salkkumme arvo jatkoi kohoamistaan. Parhaimmillaan käytiin jopa aavistuksen plussalla. Rajuimmat kurssiliikkeet nähtiin Apetitilla, jonka osakkeen arvo käväisi osavuosikatsauksen julkistuksen alla peräti 13,50 eurossa.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

 

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään aiemmin uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole.