Vanhaa tuttua ja uutta vallankumouksellista

Markkinoilla olevat yli nelimetriset kylvölannoittimet siirtävät siemenen ja lannoitteen pääsääntöisesti ilmavirran mukana vantaille. Junkkari kehitti uuteen seitsenmetriseen koneeseensa uuden ruuvikuljettimia hyödyntävän siirtotekniikan, mutta käyttää perinteistä, vannaskohtaista ja tarkkaa mekaanista syöttölaitteistoa siemenen ja lannoitteen annosteluun. Ilma-avusteiset isot kylvölannoittimet ovat saaneet haastajan…

Parhaimmillaan reilut kuusitoistatuhatta Kaarle-ohran siementä sukeltaa joka sekunti ruuvikuljettimien ja painovoiman vauhdittamana maan poveen, kun Mika Manni kiihdyttää isoimmilla lohkoillaan 15 kilometrin ajonopeuteen. Moinen vauhti edellyttää kylvötekniikan toimivuutta. Lopputuloksen tasaisuus on erityisen kiinnostavaa, koska kylvö on tehty siementen ja lannoitteiden siirron suhteen ainutlaatuisella koneella. Maa pölisee iltapäivällä 17. toukokuuta peräseinäjokisella pellolla, jossa vielä puolitoista viikkoa sitten makasi vesi.

Mika Manni pyörittelee ison traktorin ja ison kylvölannoittimen muodostamaa kokonaisuutta nopeasti ja tottuneesti, vaikka uusi kylvökone on otettu käyttöön vasta viikko sitten. Hehtaareita on Junkkari W700:llä laitettu kasvukuntoon jo lähes kolme sataa, ja melkein toinen mokoma on vielä edessä.

Vauhdikasta menoa

Mannilla ei ole vielä uutta kylvöä tarkentavaa tekniikkaa. Perinteinen sitkain vetää koneen sivulla syvää merkkiä, seuraavan ajolinjan sihtausta varten. Se on näissä oloissa tarpeen, kun näkyvyys on pölyämisen vuoksi joskus heikkoa.

Vauhti hidastuu, muttei pysähdy päisteissäkään sen jälkeen, kun uusi lohko on kierretty kolme kertaa tällä seitsemän metriä leveällä kylvökoneella. Hinattavan koneen pitkä vetopuomi ja sen kiinnitys vetovarsien väliin mahdollistavat tiukat käännökset.

Tämän kylvökoneen edessä ei ole muokkainta, vaikka sellaisen siihen saisi, koska maata äestetään lietteen pintalevityksen vuoksi tarpeeksi jo ennen kylvöä.

164 kilowattia enimmillään tuottava New Holland jaksaa vetää konetta ongelmitta, vaikka Mika arveli ennakkoon, mahtaako nopeus pudota kylvölannoittimen leveyden kasvettua Tume NovaCombin neljästä Junkkarin seitsemään metriin. Siemen ja lannoite ohjautuvat molemmissa samaan vantaaseen, mutta riviväli kasvoi vaihdon myötä 12,5 sentistä 15,9 senttimetriin. Kannatinpyörästökin on aika samanlainen, mutta renkaat ovat nyt suuremmat. NovaCombin edestä lisäksi löytyvät ja työsyvyyttä määrittävät pienempihalkaisijaiset kannatuspyörät keräsivät eteensä vallia. Nyt tällaista ongelmaa ei ollut.

Mika Mannin, hänen isänsä Tapion ja vaimonsa Minna Mannin pellot on tarkoitus ehtiä kylvämään jatkossa yhdellä tehokkaan tuntuisella koneella. Yhteensä omaa ja vuokrattua peltopinta-alaa on noin 600 hehtaaria.

Aiemmin käytössä olleen nelimetrisen kylvökoneen kanssa tällaisen alan kylvöt alkoivat jo väsyttää. Oli tarve löytää tehokkaampi ratkaisu. Nyt tuntuu siltä, että kylvökauden pituus puolittuu. Kylvöt ovat edistyneet reilut 40 hehtaaria päivässä, ilman että työpäivää olisi tarvinnut pidentää aamusta iltaan.

Kylvöjen nopealla sujumisella on merkitystä, vaikka orastuminen ei yleensä ole mikään ongelma Etelä-Pohjanmaalla. Mutta nopeasti päätökseen saadut kylvökset päästään puimaan aiemmin ja paremmissa oloissa, mikä pienentää kuivauskustannuksia, Manni muistuttaa.

Viljaa tuotetaan yhteisen Yhteisporsas Oy:n emakoille ja lihasioille.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuvat: Esa Mustonen