Koeajossa Valtra G125e Versu

Paljon ominaisuuksia pienessä paketissa

Valtran uusi G-sarja tarjoaa vaihtoehdon A- ja N-sarjojen välissä. Tehot ja ulkomitat tulevat A-sarjasta, muut ominaisuudet ja varustelu N-sarjasta. Pääsimme kokeilemaan kompaktia varustepakkausta syksyn viimeisillä kyntökeleillä sekä kuormaus- ja siirtoajossa.

Agcon siipien alla valmistettavissa traktorimerkeissä näytetään siirtyvän yhä enemmän yhteisten platformien eli sisarmallien valmistamiseen tai vähintäänkin komponenttien käyttämiseen ristiin merkkien välillä.

Valtran G-sarjassa voimasiirto tulee Agcon puoliksi omistamalta Gimalta, ohjaamo MSK:lta ja moottori Agcon omalta moottoritehtaalta Kiinasta. Käytännössä G-sarjassa on siis Massey Fergusonissa Dyna6-nimellä tunnettu voimansiirto – tosin Valtralle räätälöitynä versiona – Valtran A-sarjan ohjaamo ja Agco Powerin Aasian tuotantolaitoksella Kiinan Changzhoun kaupungissa tehty 4,4-litrainen moottori.

Vaikka G-sarjan ohjaamo on rungoltaan tuttu A-sarjasta, on sen sisustus lähempänä N4- ja T4-sarjoja. Kokeilussa olleessa G125e Versussa on isompien sisarustensa tapaan SmartTouch monitoimikyynärnoja ja -näyttö. Hydrauliikkaa ohjataan sähköisesti ja suurinta osaa traktorin toiminnoista käytetään tutun ajokahvan avulla. Versua vähemmillä varusteilla ladatut Active ja HiTech käyttävät Valtra ARM -käsinojaa ja manuaalisesti ohjattuja hydrauliikan lohkoja.

N-sarjan ominaisuuksia ketterämmässä paketissa

Valtralla oli jo ennestään päällekkäisyyttä nelisylinteristen, vajaan sadan kilowatin tehoisten traktoreidensa valikoimassa. A-sarja tarjoaa tarvittaessa hyvinkin mekaanista perustekniikkaa ja N-sarja puolestaan isomman traktorin raamit sekä tarvittaessa uusinta teknologiaa.

Pienimpien N4-sarjalaisten ilmeisesti ajateltiin olevan joihinkin töihin turhankin raamikkaita, ja siksi G-sarja tarjoaa N-sarjan ominaisuudet kompaktimmassa, kevyemmässä ja ketterämmässä paketissa. 4,4-litraisella moottorilla varustetut N4-traktorit (N104, N114 ja N124) jäivätkin pois valikoimasta G-sarjan tulon myötä.

Kun N4-sarjassa akseliväli on 267 cm ja A-sarjan nelisylinterisissä malleissa 243 tai 250 cm, on G-sarja 255 senttimetrin akselivälillään lähempänä A-sarjaa. Sama pätee G-sarjan noin viiden tonnin painoon, joka on lähempänä A- (noin 4,5 tonnia) kuin N-sarjaa (noin 6 tonnia).

G-sarjaan tarjotaan kohtuullisen suurikokoisia 28/38 tuuman renkaita, joiden avulla vetotehoa pellolla pitäisi olla pienemmistä raameista huolimatta hyvin tarjolla. Myös nostolaitteen nostovoima on G-sarjassa kahden vanhemman sarjan välissä ja jää reilulla viidellä tonnilla melko maltilliseksi nykytyökoneille.

A-sarjasta poiketen G tarjoaa mahdollisuuden täyteen jousitukseen etujousituksineen sekä kuormantuntevaan hydrauliikkaan maksimissaan 110 l/min tuotolla. Sekä hydrauliikan että vaihteiston öljyt ovat G-sarjassa yhdistettynä samassa tilassa.

Kokeilussa ollut G-sarjan kaikkein varustelluin malli G125e Versu SmartTouch on selvästi hyvin tekninen traktori. Kaikki tärkeimmät toiminnot kuten neljän hydrauliikkalohkon sähköinen hallinta ja voimansiirron hallinta on sijoitettu oikealle kädelle SmartTouch-käsinojaan. Vasemmalle kädelle jää lähinnä ohjaus ja suunnanvaihto.

Ominaisuuksiltaan G125e Versu vastaa isompia mallisarjoja ja kykenee siten hyödyntämään myös uusimpia ja teknisimpiä työkoneita. Traktoreiden lisäksi myös työkoneet ovat entistä edistyksellisempiä, eikä esimerkiksi isobus-ohjaus ole vain suurimpien työkoneiden yksinoikeus. Uusin tekniikka tulee ajan kanssa myös pienempiin työkoneisiin. Siksi myös pienemmät traktorit vaativat yhä kehittyneempää tekniikkaa, jotta työkoneita voitaisiin käyttää tehokkaasti. Myös automaattiohjausta tarvitaan tulevaisuudessa kaikissa traktorikokoluokissa.

Lue koko juttu KM:stä.