Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Vaisuhkoja tulosuutisia

Epävarmuus ruokamarkkinoilla jatkuu. Ukrainan vihdoin käynnistyneet viljakuljetukset antoivat sentään häivähtävän toiveen paremmasta. Elokuun alkupuolella myös uutisoitiin, että ruuan maailmanmarkkinahinnoissa nähtiin heinäkuussa vihdoin laskua. Euroalueen inflaatio laukkasi elokuussa kuitenkin huippulukemissa.

Elokuussa KM-maataloussalkussamme nähtiin isojakin päiväkohtaisia kurssiheilahteluja, mutta kuukausitasolla muutokset jäivät varsin vähäisiksi. Anora säilyi pienestä laskustaan huolimatta parhaana sijoituksenamme, kun taas HKScanin kauan kaivattu elpyminen antaa edelleen odottaa itseään.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Q2-tuloskausi eteni salkullamme elokuussa verkkaisesti. Kurssireaktiossa riitti kuitenkin ihmeteltävää. Esimerkiksi Apetitin Q2-lukuja odoteltaessa yhtiön osakekurssi sahasi villisti ja kävi hetkittäin jopa 12 euron lukemissa.

Apetitin Q2-kauden jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevaihto nousi 47,3 miljoonaan euroon vertailukauden 33,8 miljoonasta. Liikevoitto jäi sen sijaan 1,0 miljoonaa euroa miinukselle, kun vuotta aiemmin voittoa tahkottiin 0,4 miljoonaa euroa.

Alkuvuoden vertailukelpoinen liikevaihto nousi 89,9 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto jäi -1,2 miljoonaan euroon. Edellisvuoden vastaavat luvut olivat 70,9 ja 2,8 miljoonaa euroa.

Apetitin kurssi elpyi elokuun aikana 10,00 eurosta 10,25 euroon.

Raision Q2-kauden jatkuvien liiketoimintojen liikevaihto nousi 55,5 miljoonaan euroon vertailukauden 49,9 miljoonasta. Vertailukelpoinen liiketulos kipusi 4,4 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yllettiin 4,1 miljoonaan.

Alkuvuoden liikevaihto oli 108,7 miljoonaa euroa, ja vertailukelpoinen liiketulos oli 5,9 miljoonaa euroa. Edelliset puolivuotislukemat olivat vastaavasti 95,5 ja 9,6 miljoonaa euroa.

Raision kurssi kohentui elokuussa 2,165 eurosta 2,170 euroon.

Lihayrityksillä elokuu hiljaiseloa

Anoran Q2-raportti ei ehtinyt mukaan katsaukseemme, sillä se julkaistaan vasta syyskuun alussa. Muutoinkin yhtiö vietti elokuussa pörssirintamalla pitkälti hiljaiseloa. Kuun puolenvälin alla julkaistiin sentään lehdistötiedote, jossa Anora kertoi investoineensa 5 miljoonaa euroa tanskalaiseen ISH-kasvuyritykseen, joka on erikoistunut alkoholittomien viinien, alkoholittomien tisleiden ja cocktailien valmistukseen. Anorasta tulee 26 prosentin omistuksellaan ISH:n vähemmistöosakas.

Anoran osakkeen kurssi valui elokuussa 8,30 eurosta 8,12 euroon.

Salkkumme lihayhtiöiden Q2-raportit saatiin jo heinäkuussa. Muutoin sekä Atrian että HKScanin elokuun pörssitiedottamisen aiheet eivät juuri uutiskynnystä ylittäneet.

Atrian kurssi nousi elokuussa 9,29 eurosta 9,76 euroon.

HKScanin osakkeen kurssi heikkeni elokuussa 1,164 eurosta 1,146 euroon.

Elokuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo nousi heinäkuun lopun 2 348 eurosta 2 376 euroon. Elokuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvolta noin 710 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole.