Väderstad Spirit 600C Fix: Erinomaiset oraat hyvissä oloissa

Isoa pneumaattista kylvölannoitinta on uuden tekniikan tukemana helppo oppia käyttämään. Kylvöä tarkentavat automaattiohjaus ja lohkoautomatiikka tuottivat elinvoimaiset ja suorat orasrivit kevään 2019 hyvissä olosuhteissa. Jopa kylvö suoraan sänkeen onnistui, kun muutama päivä myöhemmin saapunut sade edisti orastumista. Mutta väkilannoitteen ravinteiden hyväksikäyttö jätti savimaalla toivomisen varaa.

Kevätkylvöille sovittu uuden kylvölannoittimen kokeilu alkoi varaosan odottelulla, kun koneesta puuttui yksi kaksoiskiekkovantaan kiekko. Onneksi varaosahuolto toimitti puuttuvan kiekon tehtaan varastosta pikaisesti, jo tilauspäivän iltana hieman ennen puolta yötä ja kotiin saakka Porvooseen.

Koeajo lyheni harmillisesti vain kolmen päivän mittaiseksi, sillä testikone jouduttiin toimittamaan pikaisesti vastaavan koneen ostaneelle asiakkaalle, jolle tarkoitettu yksilö oli rikkoutunut rahtia purettaessa.

Pikaisen kokeilun aikana ehdittiin Porvoossa kuitenkin kylvämään 32 hehtaaria Mustijoen savipitoisia rantapeltoja.

Puuttuvaa osaa odotellessa oli toki aikaa tutustua sekä kylvökoneen että uuden traktorin tekniikkaan. Uusien asioiden omaksumista helpottivat maahantuojalta saatu opastus sekä aiempi oma kokemus, jota on kertynyt sekä traktoreista että isoista pneumaattisista kylvölannoittimista porvoolaisten kartanoiden mailla.

Jonkin verran vaati aikaa myös sopeutua tilanteeseen, jossa testikone vaihtui viime hetkellä erilaiseksi versioksi. Kylvökoneeksi sovittiin ennakkoon uudempi Nordic-versio, jonka lannoitevantaat sijoittavat lannoitteen omaan riviinsä 25 senttimetrin välein kahden siemenrivin keskelle. Testikäyttöön joutavaa Nordicia ei Hankkija pystynyt tänä keväänä toimittamaan. Sen sijaan kokeiluun saatiin Fix-versio, jossa lannoite ohjautuu kaksirivisen muokkaimen lautasten sivusta usean senttimetrin levyiseksi nauhaksi jokaisen siemenvanan yläpuolelle.

Nordic-malli pystyy sijoittamaan lannoitteen erillisillä kiekkovantailla syvemmälle, joka toisen siemenrivin väliin, minkä uskotaan toimivan varmemmin kuivissa olosuhteissa. Mutta Nordic-mallia käytettäessä joudutaan maata muokkaamaan enemmän, siinä ei ole varsinaista muokkainta.

Lue koko juttu KM:stä.

Koeajo: Robert Ottoson
Teksti ja kuvat: Esa Mustonen