Tuoreviljaa tarjottiin vilkkaasti

Jälkiversonnan vuoksi tuoreviljaa tarjottiin tänä syksynä A-Rehulle edellisvuosia vilkkaammin ja määrällisesti selvästi enemmän kuin sille on käyttöä. Vaikka tuoreviljaa tilojen kesken välittävä A-Rehu lisäsikin kapasiteettiaan ja löysi uusia käyttökohteita, siitä huolimatta ostoja piti rajoittaa. Tuoreviljakauppaa helpottaisi huomattavasti, jos tilat ilmoittaisivat ajoissa myyntiaikeistaan.

Jälkiversonnasta johtuen vilja tuleentui tänä syksynä eriaikaisesti, ja moni halusi välttää kalliin kuivauksen. Tuoreviljan tarjonta lisääntyikin nyt edellisvuosista samalla tavalla kuin syksyn 2017 kosteudessa. Tuolloin viljat jäivät märiksi eikä kaikkea kannattanut kuivata.

Atrian rehuyhtiö A-Rehu on välittänyt jo pidemmän aikaa tuoreviljaa tilojen kesken Pohjois-, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan alueella.

Etenkin pohjoisempana, jossa ohran tuleentuminen on ajoittain riskipeliä, tuoreviljan tarjonta ja sen murskesäilöntä ovat merkittävää normaaleinakin satovuosina.

”Maakunnissa on vakiintunut tietty joukko vilja- ja lihanautatiloja, joiden välillä tuorevilja on liikkunut säännöllisesti. Tällöin tarjonta ja kysyntä ovat tasapainossa. Tämänkaltaisena syksynä tarjontaan tulee selkeä piikki, mihin liittyy omat ongelmansa”, huomauttaa hankintapäällikkö Taneli Marttila.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Arto Takalampi