Tehokkuutta nurmiviljelyyn

Nurmi 2017 -päivässä Härmässä elokuun 3. päivänä pureudutaan myös nurmiviljelyn kustannustehokkuuteen, mukavuutta ja sujuvuutta silti unohtamatta. Hankkija esittelee uusimmat paalaimensa ja Junkkari uudet SMD-kylvölannoittimensa. Koeruuduilta saa viimeisimmät vinkit nurmen ja rehuviljan viljelyyn.

Härmässä Hankkijalla on teemana Hehtaarikohtaiset kustannukset kuriin. ”Haluamme viestiä tällä, että satsaamalla laatukoneisiin ja nurmen satotasoon säästät pitkässä juoksussa selvää rahaa. Myös työskentelyn mukavuus ja sujuvuus laatukoneilla ovat tietysti omaa luokkaansa”, toteaa Hankkija Oy:n koneiden hankintajohtaja Risto Varis.

”John Deeren paalaimista esittelemme F441M:n, joka on monikäyttöinen ja tehokas kiinteäkammioinen paalain. Paalaimesta on kaksi tyyppiversiota: Multicrop ja Silage Special. Multicrop saa pitävän otteen myös kuivasta heinästä ja hauraasta oljesta, jolloin paalista tulee kova ja suorapäätyinen. Silage Specialin 17 terätelaa taasen pyörittävät tiiviin ja kovan paalin ja se soveltuu mainiosti esikuivatun ja tuorerehun paalaukseen”, Varis kertoo.

”Esittelemme Härmässä myös urakoitsijoille ja suuremmille tiloille erinomaisesti soveltuvan F441R:n. Se on järeä, kestävä kone, jonka voimansiirto ja kulmavaihde ovat pykälän verran vahvempia kuin muissa paalaimissa. Tällä on suora vaikutus paalaustehoon sekä suurempaan työsaavutukseen”, Varis vakuuttaa.

Kronelta esillä on kattavasti huippuluokan nurmityökoneita ketjun jokaiseen vaiheeseen.

Hankkija esittelee Härmässä John Deeren uusimmat paalainkäärimet ja paalaimet.

Vinkkejä nurmenviljelyyn

Nurmi 2017 -tapahtumassa on esillä myös nurmenviljelyn koeruutuja, joissa esitellään eri nurmilajikkeita ja niille tehtyjä toimenpiteitä.

Satsaamalla nurmenviljelyyn on mahdollista saada yli 10 000 kilon kuiva-ainesatoja hehtaarilta. Runsaampi sato alentaa nurmen tuotantokustannuksia ja sitä kautta tarvittavan nurmipinta-alan määrää.

Lannoite samaan vai eri riviin siemenen kanssa?

Esillä on myös rehuviljojen koeruutuja. Junkkarin ja Yaran yhdessä tekemissä kokeissa viljelykasvina on ollut kevätvehnä, joka on herkin viljan siemen mahdolliselle polttovioitusriskille. Kokeita on vuosien saatossa tehty erilaisilla maalajeilla ja erikokoisilla typpimäärillä. Tänä vuonna koetta muutetaan siten, että viljelykasvina onkin ohra ja samalla tutkitaan starttifosforin vaikutusta eri lannoitteen sijoittamispaikoissa.

”On mielenkiintoista nähdä onko erillisestä starttilannoitteesta suurempi hyöty silloin, kun lannoite sijoitetaan erillisellä lannoitevantaistolla vai saadaanko startista aivan yhtä suuri hyöty, vaikka muukin lannoite sijoitetaan startin lisäksi siemenen viereen”, toteaa Junkkarin myynti- ja markkinointijohtaja Jorma Lähetkangas.

Junkkari tuo yhtenä pääyhteistyökumppanina tapahtumaan mukaan asiantuntemuksensa kylvölannoittamisesta. ”Olemme verranneet kylvötuloksia ruuduilla, joissa on kylvetty lannoitetta sekä erillisillä lannoitevantaistoilla että samaan riviin siemenen kanssa ns. combivantaistolla”, Lähetkangas kertoo.

Junkkari esittelee Härmässä myös Suomessa markkinajohtajuuden napanneet uudet SMD-kylvölannoittimet, joiden käyttäjäkokemukset ensimmäisiltä vuosilta ovat todella positiivisia. Junkkarin valikoimiin kuuluvat myös hapottimet sekä rehunkorjuuseen soveltuvat kippivaunut.

Nurmi 2017 -tapahtuma onkin Junkkarille tärkeä näytönpaikka omalla kotiseudullaan.

 

Junkkari esittelee Härmässä eritavoin kylvettyjä kevätvehnäruutuja. Elokuussa nähdään kannattiko lannoite kylvää samaan vai eri riviin siemenen kanssa.

Tule haastamaan nurmenviljelyn ammattilaiset. Saat heiltä viimeisimmät vinkit nurmen perustamiseen, lajikkeisiin, lannoitukseen ja rikkatorjuntaan.

Ilmoittaudu ja voita kymmenen säkkiä YaraMila Y 4 -lannoitetta

Seuraa KM:n verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa #sadostamittaa