Syysvehnän ruutukisa starttaa

Kauan odotettu syysvehnän ruutukisa kylvetään tänä syksynä Lantmännen Agron koetilan koeruuduille Hauholle. Ruutukisa on joukkuekisa, johon voi ilmoittautua 12. elokuuta mennessä lähettämällä sähköpostia KM:n toimitukseen.

Edellisen kerran KM Ruutukisassa kilpailtiin kevätohralla. Mukana oli 12 joukkuetta. Jokaisella joukkueella oli kolme kisaruutua. Tällä kertaa joukkueille annetaan vain yksi, aiempaa suurempi ruutu, joka on 16 x 1,25 metriä. Näin jokainen ruutu voidaan korjata ajallaan ja laatuerot tulevat paremmin näkyviin.

Syysviljojen koeruuduilta korjataan monesti kymppitonnin satoja. Millaisia satoja niiltä irtoaisi, jos kasvustoihin satsattaisiin tosissaan? Sitä on mahdollista testata syysvehnän Ruutukisassa Lantmännen Agron koetilan koeruuduilla.

KM Ruutukisa on käyty kaksi kertaa aiemminkin, vuonna 2021 kevätvehnällä ja 2023 kevätohralla. Syysvehnäkisaa on odotettu ja toivottu monta vuotta, ja nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Ruutukisa käydään edelleen joukkuekisana. Joukkueet voivat ilmoittautua 12. elokuuta mennessä Käytännön Maamiehen toimituksen sähköpostiosoitteeseen toimitus(at)agraari.fi. Haussa on mahdollisimman monipuolinen kattaus joukkueita. Ilmoittaudu mukaan kilpailuun.

Kerro viestissä joukkueen yhteystiedot ja millä lajikkeella haluatte osallistua. KM ottaa jokaiseen ilmoittautujaan yhteyttä.

Joukkueet valitaan kisaan nopealla aikataululla, ja kisaajat kerrotaan heti sosiaalisessa mediassa. Elokuun Käytännön Maamies -numerossa esitellään joukkueet ja yhteistyökumppanit.

Koetilalta löytyy YaraMila Y6- ja Y20 -lannoitetta. Mikäli haluaa käyttää kylvön yhteydessä jotain muuta lannoitetta, se on toimitettava itse koetilalle. Myös kylvösiemen on toimitettava itse. Aikataulu on tiukka, joten varminta on myös peitata siemen valmiiksi, sekä huolehtia itse mahdollisista ravinne- tai biostimulanttipinnoituksista.

Lajikkeen on oltava joko Suomen tai EU:n lajikelistalla. Jokainen joukkue laatii viljelyohjelman kylvö- ja lannoitusmäärästä sekä kasvinsuojelusta. Muokkaus- ja kylvöpäivä on kaikille sama, mutta tämän jälkeen viljelyohjelmaa noudatetaan kasvuasteen mukaan.

Koetilan henkilökunta hoitaa viljelytoimenpiteet joukkueiden toiveiden mukaisesti. Koeruutujen tilannetta seurataan kisan WhatsApp-ryhmässä. Joukkueet pidetään ajan tasalla kasvustojen kunnosta, säästä, rikkakasvien ja tautien määrästä ja mahdollisista tuholaisista.

Ruutukisan käänteitä seurataan sosiaalisessa mediassa sekä Käytännön Maamiehen numeroissa.

Talvenkestävä ja viljelyvarma lohko

Kisaruudut kylvetään syyskuun alussa. Kisapeltona on runsasmultainen hienoa hietaa oleva Sahalohko, jonka pH 6,8. Pelto soveltuu syysvehnille erinomaisen hyvin, eikä siinä tule juuri koskaan talvituhoja.

Jokainen joukkue saa yhden, 16 metriä x 1,25 metriä, suuren ruudun. Ruutukokoa suurennetaan aiemmasta, jotta jokainen ruutu voidaan korjata juuri oikeaan aikaan ja laatuerot tulevat paremmin esiin.

Koetoiminnasta poiketaan siten, että kerranteet jätetään pois, ja tyydytään yhteen, tavanomaista suurempaan ruutuun.

Näin kasvuston havainnointi on helpompaa. Suuret havaintoruudut on helpompi toteuttaa kuin pienet koeruudut.

Kisapelto on maalajiltaan tarpeeksi tasainen, joten ruudun sijainnilla ei ole merkittävää vaikutusta. Ruutujen paikat arvotaan.

Kisasta ei koidu joukkueille kylvösiemenen jälkeen kustannuksia, vaan kisa rahoitetaan yhteistyökumppaneiden avulla. Koetilalta löytyy perusaineet lannoitukseen ja kasvinsuojeluun, mutta kaikki erikoisemmat tuotteet kannattaa varautua toimittamaan itse. ◻

Kisapellon viljavuustiedot

Kisapellon maa-analyysi on otettu 2021.