Soijatehtaan suunnanmuutos
Uudenkaupungin soijatehdas koettiin perustamisvaiheessa uhaksi kotimaiselle valkuaiskasvituotannolle. Nyt siitä on tullutkin mahdollisuus, sillä tehtaalla harkitaan härkäpavun jalostusta soijan rinnalla. Ensimmäinen erä onnistui hyvin.
Olemme kovasti innostuneita härkäpavusta, kertoo kaupallinen johtaja Risto Uusitalo Nordic Soya Oy:stä.
Eivätkä he ole ainoita innostuneita. Oikeastaan koko Suomen rehuala on herännyt härkäpapuun.
Viime kasvukaudella härkäpapua viljeltiin 17 000 hehtaarilla. Tulevalla kasvukaudella pinta-alan ennustetaan nousevan yli 22 000 hehtaariin.
Härkäpapu on lähellä tuotettua valkuaista, joka soveltuu rehuksi ja elintarvikkeeksi.
”Me olemme kiinnostuneita jalostamaan härkäpapua sekä elintarvike- että rehumarkkinoille. Ja olemme mielellämme lähituottajia”, Uusitalo jatkaa.
Vaihtuuko soija härkäpapuun?
Ensimmäinen härkäpapuerä jalostettiin jokunen kuukausi sitten Uudenkaupungin tehtaassa. Laatu oli hyvää ja härkäpapurouhetta tilannut rehutehdas RehuX oli tyytyväinen tuotteeseen. Rehu maistui myös eläimille ja kasvutulokset olivat erinomaiset.
Mutta soijatehdas ei ole muuttumassa pelkästään härkäpaputehtaaksi.
”Tehdas on erittäin hyvin toimiva soijanjalostamo ja prosessi on suunniteltu soijaa varten. Haemme uusia raaka-aineita soijan rinnalle, mutta soija ei ole poistumassa valikoimasta”, Uusitalo selventää.
Soijan vaihtaminen vaikkapa rypsiin vaatisi mittavia lisäinvestointeja, kun taas härkäpapu solahtaa prosessiin helpommin.
Tehtaalla on kuitenkin tapahtunut paljon muutoksia viimeisen vuoden aikana, ja prosessejakin on muutettu.
Soijapapujen heksaaniuuttoa ei saatu kannattavaksi, kuten ennalta epäiltiinkin. Sen vuoksi Nordic Soya joutui irtisanomaan osan työntekijöistään vuoden lopussa.
Lokakuun alussa yhtiö sai uuden toimitusjohtajan, kun Veli-Matti Reunasalo siirtyi Raisioagrolta Nordic Soyan palvelukseen. Samalla liiketoimintamalli pantiin uuteen uskoon.
Uusitalo kehuu Reunasaloa numeromieheksi. ”Reunasalo syynäsi tänne tultuaan kaikki sivuvirrat ja kuluerät läpi.”
”Ja ensimmäisenä työpäivänään hän toi mukanaan härkäpavunvarren ja lätkäisi sen keskelle pöytää meille muille mietittäväksi.” Uutta toimitusjohtajaa kutsutaankin tehtaalla härkäpavun tuotepäälliköksi.
Papu vaihtui rouheeseen
Uuden liiketoimintamallin mukaan tehtaalle haetaan aktiivisesti uusia raaka-aineita jalostettavaksi ja soijaa jalostetaan vain sen verran, kuin se on taloudellisesti järkevää.
Aiemmin tehdasta pyöritettiin täydellä volyymilla. Uuden liiketoimintamallin myötä suunta muuttui.
”Volyymi ei ole enää päätarkoitus, vaan se, että voidaan tuottaa asiakkaille lisäarvoa. Tämä mahdollistaa pidemmällä aikavälillä kannattavan liiketoiminnan”, Uusitalo kertoo.
Kokonaisten papujen sijaan tehdas voi vaihtoehtoisesti käyttää soijaproteiinikonsentraatin eli SPC:n raaka-aineena myös ostorouhetta.
Lue koko juttu KM:stä.
Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen