Satokisa 2020

Ilmoittaudu satokisaan!

Kasvukaudella 2020 kilpaillaan kevätvehnällä ja kuminalla. Kevätvehnällä järjestetään sekä kilo- että talouskilpailut, kuminalla järjestetään vain kilokilpailu.

Ilmoittautumisaikaa on toukokuun loppuun saakka. Kilpailuun voi ilmoittautua
lähettämällä sähköpostia Käytännön Maamiehen toimituksen sähköpostiosoitteeseen: toimitus@agraari.fi.

Kerro viestissä nimesi, yhteystietosi, ikäsi, lajikkeesi ja viljeletkö tavanomaisena vaiko luomuna. Käytännön Maamiehen toimituksesta otetaan yhteyttä jokaiseen
ilmoittautujaan.

KM:n toimittaja vierailee jokaisella kisalohkolla kesän aikana. Pellolta otetaan maanäyte, joka analysoidaan Eurofins Viljavuuspalvelun laboratoriossa.  Vierailuista tulee kuvia, tarinoita ja videoita sosiaaliseen mediaan.

Säännöt ennallaan

Säännöt ovat samat kuin ennenkin. Kilpailuun osallistuvan pellon on oltava yli hehtaarin kokoinen, sillä sato mitataan hehtaarin alalta. Sadonmäärityksen tekee ulkopuolinen taho. Pinta-ala mitataan, sato puidaan ja punnitaan ja siitä otetaan laatu- ja kosteusnäytteet.

Tuotantosuunta saa olla mikä hyvänsä, eikä tilan tarvitse olla mukana ympäristökorvausjärjestelmässä. Käytännön Maamies valitsee kilpailijat niin, että
mukana on mahdollisimman monipuolinen kattaus lajikkeita ja viljelijöitä. Joka vuosi jonkun sato menee pommiin ukkoskuuron tai kuivuuden takia, mutta kisaa ei saa jättää kesken.

Kevätvehnällä kilpaillaan sekä suurimmalla sadolla että parhaimmalla taloudellisella tuloksella. Kilokisassa hehtaarin ala mitataan ja sato punnitaan, ja
muutetaan 14 prosentin peruskosteuteen. Suurin sato voittaa kilokisan.

Talouskisassa sadosta määritetään lisäksi laatu, lasketaan sadolle hinta sekä selvitetään viljelyn muuttuvat kustannukset. Eli jokaisen kisalohkon viljelytoimenpiteet käydään läpi, ja niiden kustannukset lasketaan taulukkohinnoilla.

Rahtimatka on kaikille sama sijainnista riippumatta, mutta rahdin määrä vaihtelee sadon mukaan. Työtunnit, käytetyt tuotantopanokset, kuivauskustannukset ja energian kulutus vaihtelevat myös. Jokaisen tilan konekaluston tai kuivurin tehokkuutta ei pystytä huomiomaan, vaan laskennassa käytetään taulukkoarvoja. Myöskään erilaisia lisiä, kuten siemenlisää ei huomioida.

Tuet lasketaan kasvinviljelytilan tukien mukaan. Ympäristökorvaus
huomioidaan, samoin luonnonmukaisen tuotannon tuet. Jokaiselle lasketaan perustuki, viherryttämistuki, luonnonhaittakorvaus, ympäristökorvaus ja saman summan edestä lohkotoimenpiteitä. Tuotantopanoksissa käytetään verottomia kevään keskihintoja. Rahteja ei huomioida. Siemenkustannus lasketaan Tuottopuntarin avulla sen mukaan, käytetäänkö sertifioitua vai omaa siementä. Parhaan taloudellisen tuloksen tehnyt kisalohko voittaa.

Laatuanalyysit tekee tällä kertaa Hankkija jokaiselle vehnänäytteelle. Kosteus määritetään myös laboratoriossa. Myös hinta laatulisineen kysytään Hankkijalta tulosten laskun aikaan. Näin kilpailu on tasapuolinen kaikille. Myös luomuvehnien
hinnat pyydetään Hankkijalta.

Kuminalla kilpaillaan pelkästään suurimmalla sadolla. Hehtaarin kuminat punnitaan ja sadosta otetaan laatunäyte, joka analysoidaan Trans Farmin laboratoriossa. Laatunäytteen perusteella määritetään sadon roskapitoisuus, joka vähennetään punnitustuloksesta. Suurimman sadon saanut kilpailija voittaa. Kumina on monivuotinen kasvi, joten parhaan taloudellisen tuloksen laskeminen vaatisi liikaa työtä, eivätkä tulokset olisi kuitenkaan vertailukelpoisia.

Hyvät palkinnot 

Jokainen kilpailija saa Yaran Atfarm -satelliittipalvelun maksutta käyttöönsä kasvukauden ajaksi. Sen avulla seurataan kisalohkon biomassan kertymistä ja
sitä voi hyödyntää myös lisälannoituksen suunnitteluun.

Bayer kannustaa osallistumaan kilpailuun tarjoamalla kevätvehnäkisaajille Chekker Plus -tuotepakkaukset.

Cemagro puolestaan lahjoittaa kevätvehnä- ja kuminakisaajille nestemäiset 10 litran Agro MnP -hivenlehtilannoitteet.

Lantmännen Agro antaa kisaajille Kelpak-biostimulanttipakkaukset.

FMC palkitsee kolme parasta kuminasatoa 10 litran Boron 150 -kannulla.

Kilpailua seurataan kasvukauden mittaan sosiaalisessa mediassa sekä Käytännön Maamiehen lehden sivuilla. Tulokset julkaistaan syksyllä KM:ssä.

Kisaa varten perustetaan Whatsapp-ryhmä, johon kisaajien toivotaan lähettelevän kuvia ja kuulumisia kisalohkoiltaan. Kuvia hyödynnetään sosiaalisessa mediassa. Bayer palkitsee aktiivisimman kuvien, videoiden ja kommenttien lähettelijän Satokisan Hymypoika -yllätyspalkinnolla.

Kilpailun voittajat palkitaan kilpailun jälkeen yhteistyökumppaneiden avustuksella:

Kevätvehnän kilokisan palkinnot
1. BASF, Revysol-tuoteperheen tukkupakkaus, Medax Max -tukkupakkaus sekä 2 kpl Tooler Heavy -pakkauksia
2. Syngenta, vehnäpaketti – kasvinsuojeluaineita 20 hehtaarille: 3 x Avoxa 10 litraa + 3 x Elatus Era 5 litraa + Moddus Evo 5 litraa
3. Corteva Agriscience, vehnän kasvinsuojeluaineita 10 hehtaarille: rikkakasviaine Rexade ja tautiaine Inatreq

Kevätvehnän talouskisan palkinnot
1. Belor Agro, Premium Urea N46 LIMUS®PRO -lannoitetta, 5 tonnia
2. Peltosiemen, 1 000 eurolla siemeniä
3. Tilasiemen, suursäkillinen kevätvehnän siementä

Kuminan kilokisan palkinnot
1. Biofarm, Greenleaf farm-Viljahiven EDTA Strong, 600 litraa
2. Nordkalk, kalkkikuorma
3. Viljelijän Avena Berner, Paras Sato -palvelu kasvukaudelle 2021

Yhteistyökumppaneiden osaamista ja viljelyneuvontaa hyödynnetään kilpailun aikana.

Lue lisää: Satokilpailuja vuodesta 1994