Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Salkkumme jälleen alamäessä

Osinkojen irtoaminen tiputtaa tyypillisesti yhtiön osakkeen kurssia. Hyvässä taloustilanteessa pudotus kurotaan yleensä umpeen jo varsin pian. KM-maataloussalkkumme arvo jatkoi kuitenkin hiipumistaan myös toukokuussa.

Toukokuussa kaikkien salkkuosakkeidemme kurssit jatkoivat laskuaan. Eniten tappiota tuottanut HKScan uhkaa jo jäädä pidemmäksi aikaa niin sanotuksi senttiosakkeeksi. Myös Anoran ja Raision tappio on aiempien vuosien osinkojen uudelleensijoituksista huolimatta yli 30 prosenttia. Atria sentään sinnittelee plussalla, eikä Apetitinkaan pieni miinuslukema ainakaan vielä huolestuta.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Salkkumme osakkeista osingot irtosivat jo huhtikuussa, mutta osinkojen maksut jakautuivat huhti- ja toukokuulle. Huhtikuun puolella alkanut Q1-tuloskausi jatkui niin ikään toukokuussa.

Anora raportoi toukokuussa Q1-liikevaihdokseen 159,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin päästiin 133,4 miljoonaan. Vertailukelpoinen käyttökate sen sijaan laski 7,9 miljoonaan euroon vertailukauden 13,0 miljoonasta.

Ohjeistuksensa yhtiö piti ennallaan. Kuluvan vuoden vertailukelpoisen käyttökatteen odotetaan olevan 80–90 miljoonaa euroa.

Loppukuusta Anora kertoi ostavansa ennätysmäärän uudistavasti viljeltyä ohraa. Yli 200 miljoonasta kilosta suomalaista ohraa, jonka yhtiö tänä vuonna ostaa, 3,5 miljoonaa kiloa on tuotettu uudistavan viljelyn menetelmillä.

Anoran osingon ensimmäinen erä maksettiin jo huhtikuun puolella.

Anoran osakkeen kurssi valui toukokuussa 5,30 eurosta 4,85 euroon.

Apetit julkaisi Q1-lukunsa jo huhtikuun puolella. Toukokuu oli varsinaisen pörssitiedottamisen osalta hiljaista.

Yhtiö kuitenkin kertoi, että alkavalla satokaudella Apetitin sopimusviljelijöillä etenkin herneen, perunan ja porkkanan viljelyala kasvaa. Apetitin sopimusviljelijät viljelevät tänä vuonna reilusti yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Vastuuviljely-menetelmällä.

Apetitin osinko maksettiin jo huhtikuun puolella.

Apetitin kurssi heikkeni toukokuun aikana 12,20 eurosta 12,00 euroon.

Atria julkaisi Q1-raporttinsa huhtikuun puolella. Toukokuussa yhtiö ilmoitti päättäneensä maaliskuun lopulla alkaneet omien osakkeiden hankinnat. Jakson aikana Atria hankki 100 000 omaa osakettaan.

Atrian osinko 0,70 euroa osakkeelta maksettiin toukokuun alussa.

Atrian kurssi laski toukokuussa 10,78 eurosta 10,30 euroon.

HKScan tappiolle, Raisio paransi tulostaan

Toukokuisessa Q1-raportissaan HKScan kertoi jatkuvien toimintojen liikevaihtonsa kasvaneen 457,6 miljoonaan euroon vertailukauden 395,9 miljoonasta. Konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketulos jäi 1,8 miljoonaa euroa tappiolle, kun vuotta aiemmin tappiota syntyi 4,0 miljoonaa.

Ohjeistuksensa HKScan piti ennallaan. Yhtiö arvioi konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan edellisestä tilivuodesta. Osinkoa ei tänä vuonna makseta.

HKScanin osakkeen kurssi hiipui toukokuussa 0,80 eurosta 0,70 euroon.

Raisio raportoi Q1-kauden jatkuvien toimintojen liikevaihdon kasvaneen 56,5 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin päästiin 53,2 miljoonaan.

Vertailukelpoinen liiketulos nousi 4,2 miljoonaan euroon vertailukauden 1,5 miljoonasta.

Näkyminään Raisio odottaa vertailukelpoisen liikevaihdon ja -voiton kasvavan edellisestä vuodesta.

Raisiolla oli kerrottavanaan nimitysuutisia myös toukokuussa. Yhtiön hallintoneuvosto valitsi uudeksi puheenjohtajakseen hallintoneuvoston jäsenenä vuodesta 2015 toimineen maanviljelijä Tuomas Levomäen.

Raision 0,14 euron osakekohtainen osinko maksettiin toukokuun alussa.

Raision kurssi laski toukokuussa 2,28 eurosta 2,105 euroon.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole. Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on ehditty maksaa kuluneen kuukauden loppuun mennessä.

Toukokuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo laski huhtikuun lopun 2331 eurosta 2203 euroon. Toukokuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta yli 880 euroa tappiolla. Tilillä on tänä vuonna maksettuja osinkoja hieman yli 80 euroa.

 

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.