Sadonkorjuun jälkeen on vuorossa viljavuustalkoot

Sateinen syksy ja roudaton talvi haittasivat merkittävästi peltojen kalkituksia suuressa osassa maata. Nyt keväällä ennen kylvöjä ehdittiin maan viljavuutta jo jonkin verran kohentamaan. Seuraava mahdollisuus kalkitukseen saadaan sadonkorjuun jälkeisellä sänkikalkituskaudella, jolta kalkkia tuottavat ja myyvät yritykset sekä kalkkia levittävät urakoitsijat odottavat paljon.

Kalkitustalvi oli surkea. Maahan saatiin kalkkia levitettyä satunnaisesti siellä täällä. Haasteita oli enemmän kuin riittävästi kaikkialla, kun maa ei etelässä routaantunut ja paksu lumipeite haittasi levityksiä pohjoisessa.

Ilmastonmuutos näyttäisi asettavan melkoisia haasteita kalkitukselle SMA Mineralin myyntipäällikkö Kimmo Hirvikallio arvioi. Toimitusmäärät jäivät menneen talven aikana vaatimattomiksi, ja kalkitusvaje kasvoi entisestään.

”Jatkossa on pystyttävä hyödyntämään hyvät levityskelit entistä paremmin. Nyt näyttää siltä, että levitysolosuhteet talvella ovat hyvin haasteellisia. Routaa ei muodostu ja vastaavasti osassa maata lunta on liikaa. Sänkikalkituksia pitäisi pystyä lisäämään selvästi.”

Edeltävä syksykin oli niin syyskylvöjen kuin kalkitustenkin kannalta haasteellinen, myyntipäällikkö Jan Drugge Nordkalkista sanoo. Kalkitukset eivät ehtineet vielä elokuussa kunnolla käyntiin, kun lähes koko syyskuun kestäneet sateet alkoivat. Lokakuussa päästiin paremmin pellolle.

Osa Nordkalkin sopimusurakoijista onnistui levittämään koko talven ajaksi muodostuneen tilauskannan verran omalla alueellaan ennen kylvöjä, mutta monille jäi levitettävää vielä sadonkorjuun jälkeenkin.

Viime talvi oli suuressa osassa maata kalkituksen kannalta haastava, kertoo myös Soilfoodin kalkkien tuoteryhmäpäällikkö Mika Malin. Olosuhteet vaihtelivat paljon. Kevätlevitykset ennen kylvöjä paikkasivat tilannetta. Sitä tehtiin aina kun säät sallivat.

”Pellolle menemistä on pyritty toki välttämään silloin, kun maa ei kanna. Maan turha tiivistäminen olisi ristiriitaista, kun tavoitteena on kohentaa maan kasvukuntoa.”

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Esa Mustonen

Päivitetyt kalkkitaulukot löytyvät digilehdestä ja kestotiljaajat löytävät ne myös KM:n verkkosivuilta Kestotilaajan edut-> Ladattavat tiedostot.