Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Q3-raportit ja rokoteuutiset toivat nostetta

Marraskuussa osakekursseja käänsi maailmalla nousuun etenkin 9. päivänä laajasti levinnyt rokoteuutinen. Sen mukaan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin mRNA-rokote on osoittanut jopa 90 prosentin tehon koronavirukseen. Myös Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkipyykki on näkynyt kursseissa.

Noste on heijastunut Eurooppaan ja Suomeenkin. Omaa salkkuamme heiluttelivat toki myös marraskuun alun Q3-osavuosikatsaukset.

Apetitin 4.11. julkistettu osavuosikatsaus kertoi heinä-syyskuun, jatkuvien toimintojen liikevaihdoksi 72,1 miljoonaa euroa, kun edellisenä vuonna päästiin 56,0 miljoonaan. Vastaavasti liiketulos nousi 2,5 miljoonaan euroon vertailukauden 0,2 miljoonasta.

Myös Apetitin alkuvuoden lukemat paranivat edellisestä vuodesta. Tulosohjeistus tälle vuodelle 2020 säilyikin ennallaan. Yhtiö arvioi yltävänsä voitolliseen ja edellisvuotta parempaan liiketuloksen.

Apetitin osakkeen kurssi nousi marraskuussa 9,06 eurosta 9,84 euroon

Samana päivänä Apetitin kanssa julkaistiin myös Raision Q3-katsaus. Sen mukaan heinä-syyskuussa konsernin liikevaihto jäi 65,1 miljoonaan euroon, kun edellisvuonna samalla ajanjaksolla yllettiin 69,2 miljoonaa euroon. Liiketulos laski vertailukauden 10,7 miljoonasta eurosta 9,8 miljoonaan.

Alkuvuoden lukemissa konsernin liikevaihto laski aavistuksen vertailukaudesta, kun taas liiketulos nousi aavistuksen edellisvuodesta. Raisio palauttaa vuoden 2020 näkymänsä, joiden mukaan jatkuvien toimintojen liikevaihdon arvioidaan kasvavan. Näkymiin liittyy kuitenkin edelleen epävarmuustekijöitä.

Raision kurssi nousi marraskuussa 3,050 eurosta 3,180 euroon.

HKScanin Q3-raportti julkistettiin. 5.11. Yhtiö kertoi parhaasta kvartaalitulos viiteen vuoteen. Heinä-syyskuussa HKScanin liikevaihto oli 438,3 miljoonaa euroa, kuin vuotta aiemmin yllettiin 439,4 miljoonaa. Vertailukelpoinen liiketulos nousi 8,2 miljoonaan euron, kun vuosi sitten yllettiin 4,5 miljoonaan.

Myös HKScanin alkuvuoden lukemat näyttivät hyviltä. Sekä liikevaihto että vertailukelpoinen liiketulos nousivat vertailujaksosta. HKScan arvioikin konsernin tämän vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan vuodesta 2019.

HKScanin osakekurssi laski marraskuun aikana 1,878 eurosta 1,852 euroon

Altian osingot tilille

Altian Q3-luvut saatiin 6.11. Kolmoskvartaalilla raportoitu liikevaihto kasvoi 86,6 miljoonaan euroon 84,5 miljoonasta. Raportoitu käyttökate puolestaan laski edellisvuoden vastaavan jakson 9,8 miljoonasta eurosta 8,8 miljoonaan.

Alkuvuoden raportoitu liikevaihto puolestaan laski edellisvuodesta, kun taas raportoitu käyttökate nousi. Vuoden 2020 vertailukelpoisen käyttökatteen odotetaankin olevan korkeampi kuin vuonna 2019.

Altian marraskuu oli muutoinkin vauhdikas. Kuun puolivälissä pidetty ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi Altia Oyj:n ja Arcus ASA:n sulautumisen. Lisäksi varsinaisen osingon 0,21 euron suuruinen toinen erä maksettiin 25.11.

Marraskuussa Altian kurssi nousikin 9,26 eurosta 9,89 euroon.

Atria julkaisi Q3-lukunsa jo lokakuussa, joten marraskuu sujui varsinaisen pörssitiedottamisen osalta pitkälti hiljaiselossa. Kuun viimeinen päivänä Atria ilmoitti tuovansa ensimmäisenä lihayhtiönä maailmassa kuluttajapakkauksiinsa kanatuotteiden hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän. Uutisen siivittämänä osakkeen kurssi singahti yli 4,5 prosentin päivänousuun.

Kokonaisuudessaan Atrian kurssi kipusi marraskuun aikana 9,29 eurosta 9,96 euroon.

Marraskuussa KM:n maataloussalkun arvo nousi lokakuun lopun 2 446 eurosta 2 576 euroon. Kuun lopulla salkkumme oli enää hieman alle 500 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari


Marraskuu toi salkkuumme pitkään odotettua selkeää nousua. HKScania lukuun ottamatta salkkuyhtiöittemme osakekurssit elpyivät varsin mukavasti. Altian, Apetitin ja Atriaa osakkeiden arvo pyörii jo kymmenen euron tuntumassa. Apetitin ja varsinkin HKScanin kohdalla ostohintoihin on edelleen vielä matkaa.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com


KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään aiemmin uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana osingot, jotka on maksettu marraskuun loppuun mennessä.