PreAgritechnica: New Hollandin uudelle puimurille kultamitali

Agritechnica-näyttely järjestetään Hannoverin messualueella neljän vuoden tauon jälkeen. Näyttelyssä palkitaan jälleen parhaita innovaatioita kulta- ja hopeamitaleilla. Kerman kuorii päältä CNH-konserni uusilla koneillaan.

New Hollandin uusi puimurikonsepti sai Agritechnica-näyttelyraadin ainoa kultamitalin. Uudessa CR Twin Axial Rotor -puimurikonseptissa tehokas puintikoneisto on mahdutettu uudenlaisella arkkitehtuurilla kohtuullisen kokoiseen pakettiin. Varjeltu salaisuus esitellään Saksassa marraskuussa Agritechnica-näyttelyssä.

Maailman suurin maataloustekniikan näyttely Agritechnica järjestetään marraskuussa Hannoverin messualueella neljän vuoden tauon jälkeen. Näyttää siltä, että näyttelyä ovat odottaneet paitsi messuvieraat myös näytteilleasettajat.

Hannoverin messualueen noin 40 hehtaarin laajuiset näyttelyhallit ovat täyteen varatut. Näytteilleasettajia on reilut 2 600 kaikkiaan 53:sta maasta, ja messuvieraita järjestäjäorganisaatio DLG (Saksan maatalousseura) odottaa viikon aikana yli 400 000.

Uutuuksia puintiin ja traktoreihin

Agritechnican tämän vuoden teemana on ”Vihreä tuottavuus” ja erityisesti näyttelyssä paneudutaan autonomisiin työkoneisiin, älykkääseen viljelyyn sekä maatalouskoneiden vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Näyttelyn ohjelmassa on koneuutuuksien lisäksi erilaisia aiheisiin keskittyviä seminaareja.

Näyttelyn asiantuntijaraati on jälleen palkinnut parhaita innovaatioita kulta- ja hopeamitaleilla. Mitaleita jaetaan kaikkiaan 18, joista yksi kultainen ja 17 hopeista.

Kultamitali myönnetään New Hollandin uudelle puimurikonseptille, jonka tarkemmat tekniset speksit on toistaiseksi pidetty tarkasti salassa muilta kuin Agritechnican innovaatioraadilta. Ennakkotietojen mukaan kyseessä on käytännössä uudenlainen konsepti, jossa tehokas puintikoneisto on mahdutettu uudenlaisella arkkitehtuurilla kohtuullisen kokoiseen pakettiin.

New Hollandilta kerrotaan, että uusi CR Twin Axial Rotor -puimurikonsepti esitellään Agritechnicassa valmiina tuotteena. Puimuria on testattu valmistajan mukaan viidellä mantereella kehitystyön aikana.

New Holland pokkaa myös kaksi hopeamitalia traktori-innovaatioistaan, jotka on itse asiassa esitelty jo aiemmin. T4 Electric Power -traktori on valmistajan ensimmäinen täyssähköinen traktori, jota on New Hollandin mukaan kehitelty vielä eteenpäin viime talvena julkaistusta mallista.

Toinen vaihtoehtoisia polttoaineita hyödyntävä hopeamitalin arvoiseksi rankattu New Hollandin traktoriuutuus on T7.270 Methane Power -traktori, joka voi käyttää polttoaineena nesteytettyä (LNG) tai paineistettua (CNG) maa- tai biokaasua.

Sähköistä voimansiirtoa hyödyntää myös hopeamitalilla palkittu CNH-konsernin Steyr Hybrid CVT -traktori. Hybridi-Steyrissä on 191 kW:n tehoinen 6-sylinterinen dieselmoottori, joka pyörittää generaattoria. Etuakselin voimansiirto on sähköinen, mutta sitä voi käyttää myös mekaanisesti.

Steyr Hybrid CVT:ssä hyödynnetään myös superkondensaattoreita, joilla saadaan nopeasti varastoitua ja vapautettua tehoa. Ohjaus on sähköinen.

Tarkkuutta koneisiin

Case IH:n Axial-Flow-puimureihin suunniteltu Forward Looking Feedrate Radar -järjestelmä skannaa puitavan kasvuston korkeutta ja tiheyttä ja järjestelmä säätää leikkuupöydän korkeutta. Puintitehoa lisäävä järjestelmä saa hopeamitalin Agritechnica-näyttelyssä.

Amazone on kehittänyt hopeamitalin arvoisen CurveControl-järjestelmän, joka säätää keskipakolevittimien levitysmäärää kaarteessa siten, että levityskuvio on tasainen.

Uudenlaista tarkkuutta niittotyöhön tuo Fendt yhteistyössä ConGra Victor Klüberin ja Fritzmeier Umweltechnik GmbH & Co:n kehittämällä niittomurskaimen automaattisella säädöllä. Murskainta säädetään joko niiton aikana tehtävällä kasvuston skannauksella tai satelliittipohjaisen datan pohjalta määritellyn kartan avulla siten, että niitetyn kasvuston kuiva-ainepitoisuus saadaan mahdollisimman tasaiseksi läpi koko peltolohkon.

Toisenlaista tarkkuutta tuo Zunhammer lietevaunuihinsa kahden pumpun avulla. Lietteen levitys tarkentuu näiden avulla erityisesti leveillä multaimilla, jotka on jaettavissa kahteen osaan.

Stoll saa hopeamitalin teleskooppisesta etukuormaimestaan. Kuormaimen aisoja voi jatkaa 100 cm, mikä tuo mukavasti lisää ulottuvuutta tiukassa paikassa.

Näyttelyn kaikki mitaleilla palkitut innovaatiot löytyvät osoitteesta:

www.agritechnica.com/en/awards/innovation-award

Palkintoja useissa sarjoissa

Agritechnica ei olisi Agritechnica ellei palkintoja jaettaisi myös muissakin kategorioissa. Systems & Components -Engineers’ Choice -palkinto myönnetään parhaille uusille komponenteille ja teknisille ratkaisuille. Ehdolla on 21 ennakkoon valittua innovaatiota ja ne löytyvät osoitteesta

www.agritechnica.com/en/systems-components/trophy/nominees.

Agrifuture Concept -palkinto myönnetään parhaille maatalouden tulevaisuushahmotelmille, jotka toteutuvat mahdollisesti 5–10 vuoden kuluessa.

Agritechnican yhteydessä järjestettävässä vaihtoehtoisiin ruuantuotantotekniikoihin kes- kittyvässä Inhouse Farming – Feed & Food Show’ssa jaetaan niin ikään palkinto teeman parhaalle innovaatiolle.

Naiset puolestaan kilpailevat omassa palkintokategoriassaan Women in Agriculture, jossa palkintoja jaetaan neljässä eri sarjassa.

Agritechnica-näyttely järjestetään Hannoverin messualueella 12.–18. marraskuuta 2023. www.agritechnica.com

New Holland T7.270 LNG on ensimmäinen kaasukäyttöinen traktori LNG-säiliöllä. Erikoisratkaisuilla, kuten kaksiseinämäisellä tyhjiöeristetyllä säiliöllä on saatu 200 kg:n säiliökapasiteetti LNG:lle eli nesteytetylle maakaasulle, jonka säilytyslämpötilan on oltava alle -162 astetta.
Stollin uusi etukuormain on varustettu teleskooppisella aisastolla, jossa on lisäksi jatkettava nivel. Kuormaimen ulottuvuutta voidaan näin pidentää metrin verran ja nostokorkeutta saadaan lisää 1,5 metriä. Hopeamitalin perusteissa mainitaan etukuormaimen käytön monipuolistuminen ja osin kurottimen käytön korvaaminen kevyemmissä kuormaustöissä.
Steyr Hybrid CVT pohjautuu 6-sylinteriseen sarjatuotantomalliin. Hybrid CVT:n dieselmoottori tuottaa 191 kW:n tehon ja se käyttää generaattoria, joka tuottaa jopa 75 kW:n tehon kahdelle etuakselin sähkömoottorille. Etuakselia voidaan ajaa myös mekaanisesti. Sähköisessä voimansiirtolinjassa on superkondensaattorit, jotka pystyvät varastoimaan ja vapauttamaan suuren määrän tehoa lyhyessä ajassa.
Sähköiseen T4 Electric Power -traktoriin on lisätty mielenkiintoisia toimintoja. Ohjaamon katolle ja konepellin eteen asennetut kamerajärjestelmät mahdollistavat muun muassa 360°:n näkymän, joka voidaan siirtää ohjaamon terminaaliin. Järjestelmä pystyy pysäyttämään voimanoton automaattisesti, jos joku liikkuu liian lähellä nivelakselia. Traktori voi myös seurata määriteltyä ajoreittiä tai kuljettajaa tämän ollessa traktorin ulkopuolella.
Amazonen uusi CurveControl-ohjelmisto mukauttaa keskipakolevittimen levityskuvion eri kaarreajonopeuksien mukaan ja korjaa levityskuviota siten, että ylimääräinen lannoitus sisäkaarteen puolella ja levitys lohkon ulkopuolella voidaan välttää. Tuloksena on tasaisemmat kasvustot. CurveControl on kehitetty ohjelmistovaihtoehtona nostolaitekiinnitteisiin lannoitteenlevittimiin ZA-TS ja hinattaviin ZG-TS suurteholevittimiin.
Zunhammer on kehitellyt lietevaunun kahden pumpun järjestelmää eteenpäin. ECO-Duo Vario -järjestelmässä levitysmäärää voidaan säätää erikseen kummallekin puoliskolle pumpun pyörimisnopeutta säätämällä.
Fendt tavoittelee hopeamitali-innovaatiollaan tasaista kuiva-ainepitoisuutta ja säilörehun laatua läpi peltolohkon ja niiton säätämällä niittomurskainta ennalta kerätyn datan avulla. Sadon määrä määritetään ensin joko satelliittidatan tai satoskannerin avulla. Kerätyt tiedot lähetetään niittomurskaimen ohjaustietokoneelle, joka laskee tarvittavat vastaterän asetukset ja välittää ne suoraan murskaimen vastaterän sähkömoottorille.
Case IH:n Axial Flow -puimureiden Forward Looking Feedrate Radar -järjestelmä skannaa puitavan kasvuston korkeutta, tiheyttä ja kuntoa, ja järjestelmä säätää näiden pohjalta leikkuupöydän korkeutta. Puitavan massan virtaus puintikoneistolle on näin tasaisempaa.