Pitkästä aikaa EuroTier

Saksan isot maataloustekniikan tapahtumat, Agritechnica ja EuroTier, ovat olleet katkolla koronapandemian takia kolmen vuoden ajan. Marraskuussa päästään jälleen kokemaan ison näyttelyn tunnelmaa EuroTieriin.

EuroTier avaa ovensa Saksan Hannoverissa 15.–18. marraskuuta. Samaan aikaan pidetään myös Energy Decentral -näyttely.

Saksan Hannoverissa vuorovuosin järjestettävät maataloustekniikan näyttelyt, Agritechnica ja EuroTier, ovat kärsineet pahasti kevättalvella 2020 alkaneesta koronapandemiasta. Järjestäjätaho DLG eli Saksan maatalousseura on kyllä pontevasti yrittänyt vuosittain järjestää tapahtumat, mutta pahaksi onneksi joka vuosi marraskuussa koronainfektiot ovat olleet kasvusuunnassa, ja näyttely on aina pitänyt siirtää ja lopulta peruuttaa.

Boehringer Ingelheim Vetmedica GmbH:n kehittämä SoundTalks on järjestelmä, joka analysoi sikojen hengitysteiden terveydentilaa kasvatuksen aikana. Järjestelmän kuusi kasvatusosastoon asennettua mikrofonia analysoivat äänimaailmaa, ja älykäs algoritmi erottelee yskimisäänet muista äänistä ja hälyttää, mikäli yskimistä alkaa esiintyä. Ongelmasta ilmoitetaan älypuhelimen sovelluksen kautta. SoundTalks palkittiin kultamitalilla ja eläinten hyvinvointipalkinnolla.

Tänä syksynä on kuitenkin toisin ja suomalaisiakin alan ammattilaisia kovasti kiinnostava EuroTier järjestetään Hannoverin messualueella marraskuun 15.–18. päivinä. Samassa yhteydessä järjestetään bioenergia-alaan keskittyvä Energy Decentral -näyttely, joka sekin kiinnostaa varmasti suomalaisiakin kävijöitä.

Big Dutchmanin hopeamitalin arvoiseksi rankattu OlliGES-kuivitusjärjestelmä helpottaa kuivittamista sikaloissa. Älykäs järjestelmä pystyy itsenäisesti päättämään, missä tarvitaan lisäkuivitusta. Robotti skannaa karsinat yöaikaan laserin avulla ja algoritmi päättää, mihin seuraavan vuorokauden aikana tarvitaan kuivitusta.

Energia-ala murroksessa

Kultamitalilla palkittu GEA:n AutoDry-järjestelmä helpottaa lehmien umpeenpanoa isoissa karjoissa. AutoDry alkaa lyhentämään päivittäistä lypsyaikaa automaattisesti, kun ennalta asetettu maitomäärä on saavutettu. Lehmä laitetaan umpeen 10 päivän aikana, ja valmistajan mukaan se mukailee luontaista prosessia. GEA:n mukaan AutoDry-järjestelmän ansiosta rutiininomaista antibioottihoitoa ei tarvita. AutoDry on ensi vaiheessa saatavana asemalypsyyn, mutta se on tulossa myöhemmin myös automaattilypsyjärjestelmien lisävarusteeksi.

EuroTier on tänä vuonna ennakkotietojen perusteella hieman edelliskertaa kompaktimpi, mutta DLG:ltä kerrotaan, että näytteilleasettajia ilmoittautuu tasaisesti koko ajan lisää. Joka tapauksessa näyttelyyn kannattaa varata ainakin pari päivää, sillä aikaa saa kulumaan messualueen halleissa.

Järjestäjät odottavat Muuttuva kotieläintuotanto -teeman alla järjestettävään tapahtumaan jopa 1 600 näytteilleasettajaa. Halleja on käytössä 13 ja näyttelyn pinta-ala on 24 hehtaaria. Esillä olevan tekniikan lisäksi EuroTierin ohjelmaan kuuluu lukuisia seminaareja eri kotieläintuotannon aihepiireistä.

Joskus hopeamitalin voi saada pienelläkin oivalluksella, kuten Meier-Brakenberg GmbH:n Liftyn kohdalla voi todeta. Lifty on sähköisesti lietekuilujen luukkuja ja imulannanpoiston tulppia avaava laite, joka korvaa lihasvoiman kieltämättä raskaassa työvaiheessa. Liftyssä on yksinkertaisesti sähköinen vinssi, joka nostaa luukun maksimissaan metrin korkeudelle.

Energy Decentral -näyttely puolestaan pureutuu kestävään ja hajautettuun energiantuotantoon ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin myötä aihe on entistäkin ajankohtaisempi.

Perinteisesti Energy Decentralissa on ollut esillä paljon biokaasulaitostekniikkaa. Lisäksi näyttelystä löytää keskeisimmät toimijat puun polttotekniikan, aurinkosähkön ja tuulivoiman saralta.

Mitaleita monessa kategoriassa

Lock Antriebstechnik -yhtiön SBE Farm Management System yhdistää eri valmistajien ilmanvaihto-, valaistus- ja muut kotieläinrakennusten olosuhteisiin vaikuttavat laitteistot yhden hallintajärjestelmän alle. Rakennus anturoidaan ja eri laitteita hallitaan keskitetysti yhden järjestelmän kautta. Farm Management System sai hopeamitalin EuroTier-näyttelyssä.

DLG palkitsee parhaita innovaatioita perinteiseen tapaan kulta- ja hopeamitaleilla ja mitalistit julkistettiin syyskuun lopulla. EuroTierissä jaetaan tänä vuonna neljä kultamitalia ja 14 hopeamitalia.

Kultamitalisteista kaksi liittyy lypsytekniikan kehittämiseen, yksi sikojen terveydentilan seurantaan ja yksi lannanpoiston tehostamiseen. Hopeamitalisteissa on runsaasti erilaisia ratkaisuja rehustukseen, lannankäsittelyyn ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen.

CowHouse Internationalin hopeamitalilla ja eläinten hyvinvointipalkinnolla palkittu Dreamstall antaa lehmille vapaamman makuuparren. Perinteistä niskapuomia ei ole lainkaan, se on korvattu kahdella pallomaisella esteellä. Parrenerottajatkin ovat uutta muotoilua ja niiden luvataan ohjaavan lehmän paremmin parren keskelle.

EuroTier-näyttelyssä jaetaan myös oma palkintonsa eläinten hyvinvointia edistäville tuotteille. Tällä kertaa palkinnon saa kolme innovaatiota, joista yksi palkittiin myös kultaisella mitalilla ja kaksi hopeisella mitalilla.

Energy Decentral -näyttelynkin parhaita innovaatioita palkitaan kultaisilla ja hopeisilla mitaleilla. Kultamitalin saa yksi ja hopeamitalin viisi uutta tuotetta.

GEA esittelee EuroTierissä uuden autonomisen rehunjakorobotin, Dairy Feed F4500:n, joka on seosrehurobotti. Sähkökäyttöinen DairyFeed toimii ilman erillisiä kiskoja tai kaapeleita, sillä se kartoittaa kulkureitit ja rakennukset laserskannauksen avulla. Robotti pystyy periaatteessa ruokkimaan useampaan rakennukseen ja se täyttää säiliönsä itsenäisesti rehubunkkereista. Robotti on kytkeytyneenä GEA:n DairyNet-järjestelmään ja sitä voidaan ohjata ja seurata mobiililaitteiden kautta.

Mahdollisia tulevaisuuden menestystuotteita ja -konsepteja puolestaan palkitaan Agrifuture concept -sarjassa, johon voivat osallistua innovaatiot, jotka eivät vielä ole valmiita kaupalliseen tuotantoon.

Eurotier-näyttelyn tarjontaan voi tutustua osoitteessa www.eurotier.com.

Tässä jutussa esitellään muutamia mielenkiintoisia uutuuksia palkittujen innovaatioiden ja muiden uusien tuotteiden joukosta. ◻

Saksassa ja Hollannissa vasikoiden kasvatusvaatimukset kiristyvät ja se aiheuttaa investointitarvetta monille karjatiloille. Hollantilainen Topcalf tuo markkinoille kätevän Duo Easy-Clean -karsinapaketin, joka helpottaa karsinoiden puhdistusta. Kahden karsinan paketti nousee ilmaan kätevästi kuormaimella puhdistusta varten.
Kumimattospesialisti Kraiburg esittelee aina uutta, vaikka kumimattojen luulisi jo olevan varsin valmiita tuotteita. Hyvinvointimääräysten kiristyessä tuotekehitykselle on kuitenkin aina sijansa. Profikura 3D on lantakäytäville asennettava matto, jolla saadaan tehtyä 3 prosentin kallistus virtsan johtamiseksi nopeammin keruukouruun. Ammoniakin haihdunta vähenee, kun virtsa johdetaan nopeasti käytävältä säiliöön.
Joskinin osastolta löytyy varmasti jälleen kerran monia uutuuksia. Esillä on muun muassa kuvan Cobra2-lietevaunu, joka on yksiakselinen. Joskin mainostaa vaunua ”ultrakompaktiksi”, mutta säiliön tilavuus on kuitenkin 15 kuutiota. Vaunussa on paineilmajarrut ja 1000/65R32-rengastus on kunnioitusta herättävä ja toki tarpeellinenkin peltomaan rakenteen kannalta. Joskinin tapaan pumppuvaihtoehtoja löytyy useita.

 

Kuhn esittelee monia uutuuksia EuroTierissä, ja yhtiön seosrehuvaunurintamallakin tapahtuu koko ajan. Esimerkiksi käy vaikkapa Profile Plus -vaunu, joka on hinattava kaksiruuvinen seosrehuvaunu. Profile 2 DM-CM-Plus -mallistossa on viisi eri säiliökokoa – 16, 18, 20, 22, ja 25 kuutiota – ja sillä pystytään valmistajan mukaan ruokkimaan jopa 200-päinen karja. Rehu voidaan jakaa mallista riippuen joko luukkujen tai kuljettimien

 

Mitalistit

Käytännön Maamiehen digilehdestä pääset katsomaan mitalistit ja ehdokkaat suoraan linkeistä:

EuroTier-näyttelyn palkitut innovaatiot

Energy Decentral -näyttelyn mitalistit

Agrifuture Concept -ehdokkaat

Animal welfare -mitalistit