Pienten maidonjalostajien toiminta ammattimaistuu

Suomalainen maitoala on paljon muutakin kuin Valio ja Arla. Maassa toimii koko joukko erilaisia pieniä maidon jatkojalostajia. Eviran listaus käsittää 106 maitoalan laitosta. Osa näistä toimii maitotiloilla, osa puhtaina jatkojalostajina. Vaikka lukumäärä on suuri, pienet yritykset eivät millään lailla uhkaa suurten asemaa.

Suomen reilusta sadasta maitoalan laitoksesta 27 käsittelee vuodessa yli 2 miljoonaa litraa raakamaitoa, 60 tätä pienempiä määriä. Lisäksi Evira on luokitellut 19 laitosta luokkaan muut maitoalan laitokset. Niissä maidon osuus jalosteesta on pieni tai laitoksissa tehdään esimerkiksi pelkästään tutkimusta tai kehitystyötä.

Lehmänmaitoa jalostavia laitoksia on 80. Näistä pieneksi luokiteltavia laitoksia, joissa maitomäärä jää alle 2 miljoonan litran, on 53 ja tätä suurempia määriä käsitteleviä 27.

Vuohenmaitoa käyttää 10 laitosta. Niissä kapasiteetti on alle 2 miljoonaa litraa vuodessa.

Maitoa jalostavat yritykset Suomessa

Karttaan on merkitty kaikki 106 Suomessa maitoa jalostavaa laitosta. Kolatun Juustolassa, Juustoportti Food Oy:ssa ja Saloniemen Juustolassa käytetään sekä vuohen- että lehmänmaitoa. Eviran viimeisin listaus hyväksytyistä suomalaisista maitoalan laitoksista on päivätty 3.11.2014. Karttaa suurentamalla ja pisteitä klikkaamalla saa esiin kunkin laitoksen tiedot.

Sininen = lehmänmaitoa yli 2 miljoonaa litraa jalostava laitos (27 kpl)

Violetti = lehmänmaitoa alle 2 miljoonaa litraa jalostava laitos (53 kpl)

Vihreä = vuohenmaitoa jalostava laitos (10 kpl)

Keltainen = muu maitoa jalostava toimipaikka (19 kpl)

Lähde: Evira 2014

Valion ja Arlan tuotantolaitokset ja yhteistyömeijerit

Valio on selvästi Suomen suurin maidonjalostaja. Osuuskuntien ja tuotantolaitosten määrä on vähentynyt, kun toimintoja on rationalisoitu. Jäljellä on 13 maitoa jalostavaa tuotantolaitosta ja seitsemän osuuskuntaa. Arlalla on 4 omaa tuotantolaitosta ja 7 yhteistyömeijeriä.

 Iso sininen = Valion tuotantolaitos (8 kpl)

Pieni sininen = valiolainen osuuskunta (7 kpl)

Iso vihreä = Arlan tuotantolaitos (4 kpl)

Pieni vihreä = Arlan yhteistyömeijeri (7 kpl)

Lähteet www.valio.fi ja www.arla.fi

 Lue lisää KM:stä.

Teksti ja kuvat: Maija Kyrö