Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Osin hiljaista, vaan ei rauhallista

Joulukuuta ovat leimanneet koronnostot, jännitys inflaatiokäänteistä, pelko energiapulasta sekä tietenkin kuluttavaksi asemasodaksi jäätynyt Ukrainan kriisi. Salkussamme on silti nähty myös joitain myönteisiä käänteitä. Etenkin Raisio tuntuu keräävän voimia kunnon rynnistykseen.

Myös joulukuu oli maataloussalkullemme melkoista rytinää. Parhaiten pärjäsivät Raisio ja Apetit, jotka molemmat onnistuivat nostamaan kurssiaan. HKScanin kurssi taas valui joulukuun lopulla jopa ennätyksellisen heikkoihin lukemiin. Lihayhtiön osakkeeseen sijoitetuista rahoista on hukattuna jo yli kaksi kolmasosaa.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Anoran tiedoterintamalta ei kuultu joulukuussa mitään varsinaista uutta. Pörssitiedotteissa kerrottiin lähinnä johdon ja avainhenkilöjen kannustinjärjestelmän jatkosta.

Anoran osakkeen kurssi valui joulukuussa 7,39 eurosta 7,36 euroon.

Myös Apetit vietti joulukuussa hiljaiseloa, vaikka varsinkin loppukuusta osakekurssi sahasi rajusti. Lehdistölle sentään kerrottiin, etteivät kasvisvaihtoehdot ole yhtiölle mitään uusia tuulia. Kotimainen porkkanapihvi, joka on Apetitin yksi pitkäaikaisimmista tuotteista, ylsi nimittäin jo 25 vuoden ikään.

Apetitin kurssi toipui joulukuun aikana 10,10 eurosta 10,20 euroon.

Joulukuussa Atria kertoi kirjaavansa Ruotsissa noin 51 miljoonaa euroa arvonalentumisia. Yhtiön mukaan korkea inflaatio, pikaruokatoiminnasta luopuminen Venäjällä sekä kohonneet markkinakorot ovat heikentäneet Atria Ruotsin rahavirtaennusteiden nykyarvoa.

Kerrotuista syistä yhtiö kirjaa alas Atria Ruotsiin kohdistunutta liikearvoa noin 35 miljoonalla eurolla. Lisäksi Atria Ruotsi on päättänyt lopettaa neljän tuotemerkin ylläpidon, minkä johdosta Atria kirjaa alas tuotemerkkien arvoa noin 16 miljoonalla eurolla. Kirjauksilla ei ole vaikutusta kassavirtaan eikä oikaistuun liikevoittoon.

Joulun alla Atria myös uutisoi ostavansa 51 prosentin osake-enemmistön AB Korv-Görans Kebab Oy:stä. Yhtiö on Atrian pitkäaikainen yhteistyökumppani kotimaisesta raaka-aineesta tehtyjen kebab-lastujen, kypsien kanatuotteiden ja muiden lihatuotteiden sopimusvalmistuksessa. Kauppahinnalla ei ole merkittävää vaikutusta Atrian taloudelliseen asemaan tai tulokseen.

Atrian kurssi heikkeni joulukuussa 9,34 eurosta 9,27 euroon.

Luopumisia ja lupauksia

Kuun puolessa välissä HKScan kertoi luopuvansa liiketoiminnoistaan Baltiassa. HKScan myy Baltian liiketoimintayksikön osakkeet virolaiselle AS Maag Gruppille. Velaton kauppahinta on 90 miljoonaa euroa, josta 20 miljoonan euron osuus on ehdollinen.

Kiinteästä 70 miljoonan euron kauppahinnasta 55 miljoonaa euroa maksetaan yrityskaupan toteuttamisen yhteydessä ja loput seuraavan kolmen vuoden aikana. Kaupan johdosta HKScan käynnisti ja sai hyväksytysti loppuun kirjallisen menettelyn väliaikaisesta poikkeamisesta joukkovelkakirjalainan ehdoista.

HKScanin osakkeen kurssi taantui joulukuussa 0,96 eurosta 0,87 euroon.

Joulukuussa Raisio päivitti pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa strategiakaudelle 2022‒2025. Tavoitteisiin kuuluu konsernin liikevaihdon keskimääräisen vuotuisen kasvun nosto 9 prosenttiin. Myös yhtiön kolmen strategisen painopistealueen yhteenlasketun liikevaihdon keskimääräisen vuotuisen kasvun tavoite nostettiin 11 prosenttiin. Lisäksi vertailukelpoinen liiketulos pyritään vuonna 2025 saamaan yli 13 prosenttiin konsernin liikevaihdosta. Kyseisillä tavoitteilla vuoden 2025 tilikauden liikevaihto ylittää 280 miljoonaa euroa ja vertailukelpoisen liiketulos nousee yli 36 miljoonaan euroon.

Analyysi-yhtiö Inderes totesi puolestaan loppuvuoden laajassa analyysissään pitävänsä Raisiota laatuyhtiönä, jolla on tunnettuja brändejä, kansainvälistä jakelua, melko hyvä pääoman tuotto sekä megatrendeihin istuva kasvustrategia. Inderesin mukaan Raision osinkotuoton sekä vuosittaisen tuloskasvun yhdistävä tuotto-odotus on jo nyt houkuttelevalla tasolla.

Raision kurssi kipusi joulukuussa 2,10 eurosta 2,49 euroon.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole.

Joulukuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo nousi marraskuun lopun 2244 eurosta 2319 euroon. Joulukuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta yli 760 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.