Nurmi 2017 -tapahtuma lähestyy

Valion Artturi-palveluilla menestykseen

Nurmirehun sadon määrällä ja sadon laadulla on merkittävä vaikutus maitotilan talouteen. Valion Artturi-palvelut tukevat maitotilayrittäjien menestymistä nurmentuotannossa.

Artturi Korjuuaikapalvelu on maitotilayrittäjän päätöksenteon apuväline säilörehun optimaalisen korjuuajankohdan valinnassa. Korjuuaikapalvelussa on tänä vuonna mukana yli 100 näytteenottopaikkaa, joissa seurataan sekä nurmen määrän että laadun kehitystä.

Artturi Korjuuaikapalvelun näytteiden tulosten avulla saa käsityksen oman alueen ja lähialueiden nurmen kehityksestä. Itse omista nurmikasvustoista otetut korjuuaikanäytteet yhdessä omien kasvustojen havainnoinnin kanssa antavat parhaan kuvan omien nurmien kehityksestä. Korjuuaika- ja raaka-ainenäytteet ovat maksuttomia valiolaisille omistajayrittäjille.

Sadon määrän arviointiin on olemassa erilaisia apuvälineitä, uusimpana teknologiana kaukokartoitus. Valio Artturi on mukana DroneKnowledge-hankkeessa, jossa tutkitaan kamerakopteri- ja satelliittikuvantamisen mahdollisuuksia nurmisadon määrän ja laadun seurannassa. Artturi Korjuuaikapalvelun näytteenottopaikat ovat hankkeen mittausten käytössä.

Valion Artturipalvelut ja Valmakauppa ovat mukana Nurmi2017-tapahtumassa.

Minna ja Samu Vildénin tila on ollut Artturi Korjuuaikapalvelussa mukana muutamana kesänä ja tänä kesänä Minna ottaa itse näytteet Korjuuaikapalveluun. Kuva: Minna Vildén

Yhdellä niitolla kolmen sadon verran rehua

Maissilla ja Nagano-kevätruisvehnällä voi saada kolmen nurmisadon määrän yhdellä niitolla. Naganon satopotentiaali, aikaisuus sekä taudinkestävyys mahdollistavat karjatilalle kustannustehokkaan vaihtoehdon nurmisäilörehun rinnalle. Kevätruisvehnä Nagano soveltuu nurmelle suojakasviksi uutta nurmea perustaessa, koska kasvuaika kylvöstä sadonkorjuuseen on vain kolme kuukautta.

Härmässä esitellään myös Samco-kylvötekniikalla kylvetty rehumaissi sekä ilman Samco-tekniikkaa kylvetty maissi. Samco-kone kylvää, levittää samalla rikkatorjunta-aineet sekä starttilannoitteen ja peittää lopuksi kylvörivin muovilla. Samcon etuna nähdään maissin nopeampi kasvuunlähtö sekä aikaisempi kylvömahdollisuus verrattuna avomaalle kylvettyyn maissiin. Kasvusto ennättää tuleentua myös viileämpinä kesinä. Kylvötekniikka mahdollistaa myöhäisempien ja suurisatoisempien lajikkeiden kylvön. Tutkimusten ja käyttökokemusten mukaan korvattaessa rehumaissilla yksi kolmannes karkearehusta, maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet paranevat.

ViljelijänBerner esittelee Härmässä uutuutena Nagano-kevätruisvehnälajikkeen ja Samco-kylvötekniikalla kylvetyn maissin. Kuva: Maarit Viljakainen

Nurmi2017-nurmet säilötään KOFASIL Duolla

Nurmi2017-tapahtumassa nurmityönäytösten säilöntäaineena käytetään KOFASIL Duo -biologista säilöntäainetta, jota Suomessa myy ViljelijänBerner.

KOFASIL-biologisten säilöntäaineiden maitohappobakteerikannat laskevat tehokkaasti rehun pH:ta ja estävät rehun jälkilämpenemisen. Säilöntäainetta käyttämällä varmistetaan rehun käymislaatu ja vähennetään säilönnänaikaisia kuiva-ainetappioita. Täysin syövyttämättömät ja kustannustehokkaat KOFASIL-säilöntäaineet ovat osa nykyaikaista rehunsäilöntää.

Seuraa tapahtuumaa sosiaalisessa medissa #sadostamittaa