Nousua ja yritysjärjestelyjä

Maaliskuussa salkkuyhtiömme julkaisivat vuosikertomuksensa, joiden tiedot eivät juuri Q4-raporttien antamaa kuvaa enää muuttaneet. Samaan aikaan maailmanpolitiikka riepotteli pörssejä niin Helsingissä kuin ulkomailla. Maataloussalkkumme sinnitteli kuitenkin myllerryksen keskellä ainakin jossain määrin noususuhdanteisena.

Kurssikehitykseltään myönteisen alkuvuoden jäljiltä salkkumme tilanne on kohentunut. Apetit ja Atria ovat jo selvästi voitollisia, ja Raisionkin tappio on pienentynyt. Jopa pitkään alle euron lukemissa ryöminyt HKFoods alkaa osoittaa toipumisen merkkejä. Anoran syöksy ei sen sijaan ota vielä oietakseen.
Lähde: www.nasdaq.com/european-market-activity

Kuun alussa Anora ilmoitti nimittäneensä KTM Kirsi Puntilan yhtiön toimitusjohtajaksi. Puntila on toiminut Anoran ja sitä edeltäneen yrityksen palveluksessa vuodesta 2014. Ennen Anoran edeltäjää Altiaa hän työskenteli kansainvälisissä tehtävissä Pernod Ricard -yhtiöiden palveluksessa.

Anora investoi uuteen biomassakattilaan, joka auttaa Koskenkorvan tislaamoa kohti hiilineutraaliuutta. Biomassakattila korvaa nykyisen fossiilisilla polttoaineilla toimivan ja elinkaarensa loppua lähestyvän höyrykattilan. Investoinnin myötä tislaamo voi siirtyä täysin fossiilipäästöttömiin polttoaineisiin vuoden 2026 loppuun mennessä. Ympäristöhyötyjen lisäksi biomassakattila parantaa turvallisuutta, operatiivista luotettavuutta sekä lisää automaatiotasoa.

Anora pitää yhtiökokouksensa 15.4.

Anoran kurssi koheni maaliskuussa 3,57 eurosta 3,59 euroon.

Apetitin juurina olevan Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamisesta tuli kuluneeksi 75 vuotta. Tänä aikana Apetit on muuntunut sokerin tuottajasta kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin erikoistuneeksi yhtiöksi.

Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiskirja allekirjoitettiin vuoden 1950 maaliskuussa. Sokerijuurikkaasta alkanutta sopimusviljelymallia laajennettiin muihin ruokakasveihin jo 1960-luvulla. Valmisruokien kysynnän kasvaessa Säkylässä ryhdyttiin valmistamaan pakasteita ja säilykkeitä.

Vuosien varrella yhtiö on tullut tutuksi pakastealtaan klassikoistaan. Esimerkiksi Herne-maissi-paprika ja Kotimainen peruna-sipulisekoitus ovat olleet kuluttajien saatavilla aina 1980-luvulta lähtien.

Apetit pitää yhtiökokouksensa 10.4.

Apetitin kurssi kipusi maaliskuussa 14,20 eurosta 14,50 euroon.

Atria investoi ja HKFoods ulkoistaa

Atria käynnistää valmisruokien tuotantoon liittyvän investointiohjelmansa suunnittelun Nurmon tuotantolaitoksella. Tarkoituksena Atrian valmisruokien tuotannon modernisointi ja energiatehokkuuden parantaminen.

Tavoitteena on luoda malli tulevaisuuden hiilineutraalille tehdaskonseptille. Atria hakee investointeihinsa Business Finlandin puhtaan siirtymän investointitukea. Alustavien arvioiden mukaan investointiohjelman kokonaiskustannukset olisivat toteutuessaan 60–90 miljoonaa euroa.

Atria pitää yhtiökokouksensa 24.4.

Atrian kurssi nousi maaliskuussa 11,45 eurosta 12,20 euroon.

HKFoods on päättänyt siirtää Paimion Teurastamo Oy:n toiminnot ulkoiselle palveluntuottajalle Liha Hietanen Oy:lle Sastamalaan maaliskuun lopusta alkaen. Muutoksen myötä Paimiossa sijaitsevan tuotantoyksikön toiminta päättyy. Yhtiö tavoittelee tehostamissuunnitelmalla noin miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

Paimion Teurastamo Oy:n palveluksessa on ollut 21 henkilöä, joille HKFoods pyrkii tarjoamaan työtä yhtiön muista yksiköistä. Asiaa koskevat muutosneuvottelut päättyivät työnantajan ja henkilöstön väliseen sopimukseen maaliskuun alussa. Muutosneuvottelut eivät koskeneet HKFoods Finland Oy:tä eikä HKFoods Oyj:tä.

HKFoods pitää yhtiökokouksensa 23.4.

HKFoodsin kurssi kohosi maaliskuussa 1,05 eurosta 1,26 euroon.

Raisio myi kasvisproteiinit Valiolle

Kuluttajat ovat valinneet Elovenan Suomen vastuullisimmaksi brändiksi. Sustainable Brand Index -mittaus ei ota suoraan kantaa brändien tosiasialliseen vastuullisuuteen, vaan tutkimus selvittää suomalaisten mielikuvia brändien vastuullisuudesta.

Raision hallitus on hyväksynyt yhtiön strategian ja taloudelliset tavoitteet vuosille 2025–2027. Yhtiön tavoitteena on kiihdyttää kasvua olemassa olevien brändien avulla sekä yritysostoilla.

Strategia nojaa kolmeen kasvualueeseen. Raision aamupala- ja välipalatuotteet sekä sydänterveyden tuotteet muodostavat yhtiön orgaanisen kasvun lähteet. Sydänterveyttä edistävissä tuotteissa tavoitteena on markkinajohtajuus Suomen ja Iso-Britannian ohella myös Irlannissa ja Puolassa. Kolmantena yhtiö hakee kasvua uusista liiketoimintamahdollisuuksista.

Aamupala- ja välipalatuotteissa sekä sydänterveyden tuotteissa yhtiö tavoittelee markkinoita nopeampaa kasvua. Tämä voidaan saavuttaa markkinaosuuksia kasvattamalla, maantieteellisellä laajentumisella sekä yritysostoilla.

Paikallisten perinnebrändien sekä viljapohjaisten teollisuus- ja suurkeittiöratkaisujen tavoitteena on tuottaa vakaata rahavirtaa konsernin kasvun rahoittamiseksi. Lisäksi Raisio on gluteenittomassa kaurassa yksi merkittävimmistä tuottajista Euroopassa. Yhtiö suunnittelee investoivansa tuotekehityskeskukseensa ja panostaa myös kansainväliseen tutkimus- ja startup-yhteistyöhön.

Kuun puolivälissä Raisio kertoi vieneensä loppuun kasviproteiiniliiketoimintansa sekä Härkis- ja Beanit-brändien myynnin Valiolle. Kaupan hinta oli noin 7 miljoonaa euroa. Myynnillä ei nähdä olevan merkittävää vaikutusta vuoden 2025 ensimmäisen vuosineljänneksen liiketulokseen.

Kaupassa siirtyivät Raision kasviproteiiniliiketoiminta, siihen liittyvä käyttöomaisuus, Härkis- ja Beanit-härkäpapubrändit sekä kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kasviproteiiniliiketoiminnan työntekijät siirtyivät liiketoimintakaupan mukana Valiolle vanhoina työntekijöinä.

Vuonna 2024 kasviproteiiniliiketoiminnan liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos oli 2,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Kasviproteiiniliiketoiminnan myynnillä odotetaankin olevan positiivinen vaikutus Raision vuoden 2025 vertailukelpoiseen liiketulokseen.

Raisio pitää yhtiökokouksensa 15.4.

Raision kurssi elpyi maaliskuussa 2,32 eurosta 2,39 euroon.

Maaliskuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo nousi helmikuun lopun 2440 eurosta 2565 euroon. Helmikuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta noin 520 euroa tappiolla. Tilillä on kahtena aiempana vuotena maksettuja osinkoja hieman yli 177 euroa.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.


KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole.