Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Myrskyisää hiljaiseloa

Kesäkuu on käynyt kuumana muutoinkin kuin kelien suhteen. Ensin ihmeteltiin Yhdysvaltain velkakattotaistoa, kun taas juhannus sujui Venäjän kapinasirkusta seuratessa. Sen jälkeen Suomessa jännitettiin, kaatuuko tuore hallitus alkumetreillään. Pörssissä helteet ovat sen sijaan olleet hukassa.

Kesäkuussa salkkuosakkeidemme kursseissa nähtiin lähinnä pientä päiväkohtaista sahailua, joten arvonmuutokset jäivät vaisuiksi. Atria jatkaa edelleen salkkumme parhaiten tuottaneena osakkeena, ja Apetit on vain aavistuksen miinuksella. Anora sekä Raisio ovat jo reilummin pakkasella. HKScan jatkaa turhankin tutuksi tullutta kyntämistään selvästi euron rajapyykin alapuolella.
Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

Maailman myllerryksistä huolimatta KM-maataloussalkkumme kesä alkoi varsin rauhallisissa merkeissä. Suuria pörssiuutisia ei kuultu, joten myös kurssimuutokset jäivät hillityiksi.

Kuun lopuksi analyysiyhtiö Inderes kuitenkin totesi, että kuiva alkukesä on heikentänyt satonäkymiä selvästi. Rehun hintojen nousun myötä myös lihateollisuus voi kärsiä kuivuudesta. Inderesin mukaan markkinoiden epävarmuutta lisää vielä uhka Ukrainan viljakäytävän sulkeutumisesta.

Satokauden lisäksi myös toisen vuosineljänneksen tuloskausi lähestyy. Tuloskauden aloittaa Atria heinäkuussa, kun taas muut salkkuyhtiömme julkaisevat Q2-raporttinsa vasta elokuussa.

Kesäkuun puolivälissä Anora kertoi Coca-Cola HBC:n ostavan Finlandia vodka -brändin Brown-Formanilta. Kauppa on kuitenkin ehdollinen ja sen toteutuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää. Anora jatkaa pitkäkestoisen tuotantosopimuksen mukaisesti vodkamerkin globaalina tuottajana, tislaajana ja pullottajana vuoteen 2035 asti.

”Odotamme innolla strategisen yhteistyön jatkamista ja syventämistä Coca-Cola HBC:n kanssa”, Anoran toimitusjohtaja Pekka Tennilä totesi yhtiön tiedotteessa.

Juhannuksen alla Anora ilmoitti myös henkilöstöjohtajansa irtisanoutumisesta. Uudeksi henkilöstöjohtajaksi ja Anoran johtoryhmän jäseneksi on nimitetty Johanna Sundén.

Anoran osakkeen kurssi kipusi kesäkuussa 4,85 eurosta 4,92 euroon.

Kesäkuussa Apetit tiedotti muutamista osakkeensa sisäpiiriostoista. Yhtiö kertoi myös vuoden 2024 taloudellisen raportointinsa aikatauluista.

Apetitin kurssi nousi kesäkuun aikana 12,00 eurosta 12,10 euroon.

Atrialle enteillään menestystä

Kauppalehti kertoi Atrian palaavan kotimaisten pörssiyhtiöiden Top 10 -mallisalkkuunsa. Atrian paluu tiputtaa Stora Enson pois toteutuneisiin tunnuslukuihin pohjautuvalta listalta. Finanssiryhmä OP puolestaan pitää Atriaa mahdollisena positiivisen tulosvaroituksen antajana.

Yhtiö kertoi lehdistötiedotteessaan juhannusta edeltävän viikon olevan vuoden kiireisintä aikaa. Grillituotteita ja etenkin kesämakkaroita toimitetaan juhannuksen alusviikoilla kolminkertainen määrä normaalituotantoon verrattuna. Urakkaa helpottamaan on palkattu yli 700 sesonkityöntekijää.

Atria tiedotti myös vuoden 2024 taloudellisesta raportoinnistaan. Tämän vuoden Q2-raporttinsa yhtiö julkaisee aiemmin kerrottuna ajankohtana 20.7.

Atrian kurssi kohosi kesäkuussa 10,30 eurosta 10,62 euroon.

Pörssitiedottamisessa HKScan piti kesäkuussa hiljaiseloa.

Lehdistötiedotteessaan HKScan kertoi uudenlaisessa tutkimushankkeesta, jonka tavoitteena on saada lisätietoa sonnien luontaisesta käyttäytymisestä. Tutkimuksessa hankitaan tietoa sonnien käyttäytymisestä lämminkasvattamossa videokuvantamisen avulla ja kehitetään tekoälyn käyttöä käyttäytymistoimien videotunnistamisessa. Yhtiön mukaan tutkimustuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kasvattamo-olosuhteiden vertailuissa ja eläinten hyvinvoinnin kehitystyössä.

HKScanin osakkeen kurssi elpyi kesäkuussa 0,70 eurosta 0,77 euroon.

Raisio loisti kesäkuussa hiljaisuudellaan. Pörssitiedottaminen rajoittui lähinnä johtohenkilöiden osakepalkkioiden vastaanottoilmoituksiin.

Raision kurssi valui kesäkuussa 2,11 eurosta 2,05 euroon.

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot, muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei tietenkään ole. Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on ehditty maksaa kuluneen kuukauden loppuun mennessä.

Kesäkuun aikana KM-maataloussalkun osakkeiden arvo nousi toukokuun lopun 2203 eurosta 2232 euroon. Kesäkuun lopulla salkkumme oli osakkeiden arvon osalta hieman yli 850 euroa tappiolla. Tilillä on tänä vuonna maksettuja osinkoja hieman yli 80 euroa.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.