Multiva Forte FX 6000: Kunnollinen kotimainen kylvölannoitin

Multiva Forte FX 6000 -kylvölannoitin on tehokas ja monipuolinen, koska sillä voidaan kylvää sekä muokatulla maalla että suoraan sänkeen. Uusi vannas ja jopa 250 kiloon yltävä vannaspainatus sijoittavat siemenen toivottuun syvyyteen.

Olosuhteet olivat Porvoon seudulla viime syyskuussa haasteelliset. Kylvöpäiviä oli runsaiden ja usein toistuvien sateiden vuoksi harvassa. Syyskuun viimeisellä viikolla niitä oli kaksi, ensimmäinen tiistaina ja toinen lauantaina.

Maa oli noinakin päivinä liian kosteaa. Mutta maamiehen mieli teki koettaa kylvöä, kun sertifioitua siementä oli tätä varten hankittu, syysvehnällä on mahdollista saada talvehtimisen onnistuessa kelpo sato ja jokainen talvehtinut hehtaari madaltaa työhuippuja kevätkylvöillä ja sadonkorjuun aikaan. Riskinoton kynnystä alensi myös se, että käytettävissä oli kiinnostavaa ja uudenkarheaa kotimaista tekniikkaa, sekä kylvökone että traktori.

VM:n perillinen

Sekä muokatun ja kevytmuokatun maan kylvöön että suorakylvöön soveltuva Multiva Forte FX6000 -mallilta odotetaan paljon. Sen pitäisi kaiken järjen mukaan olla lähtökohtaisesti edeltäjäänsä parempi monessa suhteessa.

Kone esiteltiin vuonna 2017 Agritechnicassa, ja ensimmäiset Multiva Forte -kylvölannoittimet starttasivat liikkeelle seuraavana vuonna. Koneita on toimitettu useampia sekä kotimaahan että vientiin.

Vertailukohta Käytännön Maamiehen testaajalla on edelleen kirkkaana mielessä, sillä hänellä on VM:n kuusimetrisestä kylvölannoittimesta vankka kokemus viereisen Kiialan kartanon pelloilta.

Vuoden 2010 vuosimallissa oli paljon hyvää, mutta myös ongelmia, kuten staattisen sähkön aikaansaamat lyhyet katkokset syöttölaitteissa sekä vajaan ja heikosti suojatun laakeroinnin ongelmat lautasvantaissa ja niiden sivulla työsyvyyttä säätävissä kylkipyörissä. Pulmana oli myös väkilannoitepölyn liimautuminen ajourien sulkimiin kosteissa oloissa.

Silti tuo alkuperäinen ja rakenteeltaan vankka VM-kone on edelleen kartanolla käytössä. Kymmenen vuoden aikana kertyneiden kokemusten ja tuotekehityksen jälkeen voidaan olettaa, että Multivan tältä pohjalta jalostama uusi sukupolvi on monessa suhteessa edeltäjäänsä parempi. Oletusta tukee tieto uudistuneesta syöttölaitteistosta ja vantaistosta, jonka laakereiden kestovoitelu parantanee käyttökokemusta merkittävästi.

Moni asia on toki edelleen ennallaan, kuten helppo kiertokoe ja reilu 8 000 litran säiliötilavuus, joka voidaan jakaa viiden prosenttiyksikön portain suhteessa 40:60 – 60:40. Riviväli on kasvanut 15:stä 16,7 senttimetriin.

Lue koko juttu KM:stä.

Testaus: Robert Ottosson
Teksti ja kuvat: Esa Mustonen