Maija Yliahon KM:ssä julkaistu juttu palkittiin kirjoituskilpailun parhaana

Maataloustoimittajat ry palkitsi toimittaja Maija Yliahon  vuoden 2022 kirjoituskilpailun voitosta. Maijan juttu ”Projekti välittää viljelijästä” julkaistiin Käytännön Maamies -lehdessä 16. kesäkuuta 2022. Juttu kertoo Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen hankkeesta ”Välitä viljelijästä”.

Kirjoituskilpailun voittajan on valinnut Maataloustoimittajien hallituksen asettama kolmihenkinen raati; Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja Lauri Kontro, toimittaja Riitta Mustonen viime vuoden voittajana ja Maataloustoimittajat ry:n puheenjohtaja Micke Godtfredsen.

Raadin mukaan Yliahon jutunaihe on erittäin tärkeä ja ajankohtainen artikkelin julkaisseen Käytännön Maamies -lehden lukijoille. Maatalousyrittäjien eläkelaitos kertoi tiedotteessaan maaliskuussa, että maanviljelijöiden kokema työhyvinvointi on heikentynyt merkittävästi verrattuna kyselyyn, joka tehtiin vuonna 2021.

Maataloustoimittajat ry palkitsi toimittaja Maija Yliahon vuoden 2022 kirjoituskilpailun voitosta .Maataloustoimittajat ry:n puheenjohtaja Micke Godtfredsen onnittelee voittajaa.

Kirjoittaja on onnistunut löytämään myönteisen ja sympaattisen hanketyöntekijän, Johanna Lehtosen, joka on myös ottanut työnsä melkein ”kutsuna”. Hän ei pelkää kertoa itsestään toimittajalle ja näin toimittajan kautta yleisölle – ja hän osaa selittää ymmärrettävällä tavalla monimutkaista tehtävää.

”Tämä on tärkeää, kun pitää rakentaa sujuva juttu herkästä aiheesta. Se, että vasta vajaa puolet viljelijöistä ottaa itse ensimmäistä kertaa yhteyden hanketyöntekijöihin, kertoo aiheen arkuudesta”, Godtfredsen toteaa.

Artikkelin ”objektiivisuudesta” tai ehkä lähinnä tasapuolisuudesta voi ehkä keskustella, vaikka uhrin roolissa oleva viljelijä ”Kaisa” kertoo tarinan tuntemattomana. Kokonaisuuden kannalta tärkeintä on kuitenkin kertojan tarina syystä, miksi hän on joutunut sellaiseen tilanteeseen.

Yliaho kuvaa sujuvasti hanketyöntekijän roolia sekä muuta palvelu- ja tukitarjontaa, joka on maanviljelijöiden käytettävissä.

”Kirjoittajan sävy on kannustava, ja sitä voi hyvin puolustaa tässä yhteydessä, lukijakuntaa ajatellen.”

Kirjoituskilpailun raati piti maanviljelijäemäntä ”Kaisan” kertomusta on koskettavana. Todennäköisesti isännän kertomus olisi ollut erilainen, mutta juttu toimii näin, sillä ”Kaisa” on apua hakenut henkilö. Kaisan tarina on hyvin kerrottu, keskittyy pääkohtiin ja tapahtumiin.

”Lukija olisi toki halunnut tietää myös Kaisan nykytilanteen”, Godtfredsen pohtii.

Juttu on myös rankka esimerkki siitä, mitä seuraa, kun ei reagoi ajoissa. Se pitäisi tehdä, vaikka tilanne olisi kuinka epämukava.

Maija Yliahon juttu voi lukea tästä.

Kirjoituskilpailuun osallistui yhteensä kahdeksan juttua. Raati löysi näiden joukosta usean maininnan arvoisen kirjoituksen. Voittaja julkaistiin Maataloustoimittajien ”Juttupajan” yhteydessä 26. toukokuuta.