Maatilan turvallisuuskisa tuotti monta hienoa oivallusta

Maatilan turvallisuuskisa toi esille useita hyviä ideoita ja keksintöjä, joilla voidaan muun muassa vähentää kaatumis- ja putoamisvammoja, alle jäämistä, selkävaivoja, nivelten kulumista, työstä aiheutuvaa rasitusta ja pölyaltistusta.

Viljan, paripyörien ja lypsyasemalla muodostuvien painavien taakkojen siirtoon soveltuvat keksinnöt veivät maatilan turvallisuuskisan mitalisijat. Niillä ehkäistään muun muassa pölyaltistusta, työhön liittyviä riskejä ja rasitusta.

Turvallisuuskisan voitto tuli viljakärryllä.
Turvallisuuskisan voitto tuli monipuolisesti varustellulla perävaunulla.

Järjestyksessään ensimmäinen Maatilan turvallisuuskilpailu ratkesi tiukan äänestyksen jälkeen. Monipuolisesti varusteltu perävaunu vei voiton ennen paripyörien käsittelyyn soveltuvaa, pienkuormainkäyttöistä rengaspihtiä. Kolmanneksi sijoittui akkukäyttöiseen vinssiin ja lypsinkiskoon perustuva kantoapu.

Kisaan osallistujia oli yhteensä 39, ja heiltä tuli yhteensä 52 kilpailuehdotusta. Tuomaristo valitsi ehdotusten perusteella loppukilpailuun 12 ehdotusta, joihin käytiin tutustumassa eri puolilla Suomea.

Parhaiden kilpailuehdotusten järjestys päätettiin 10. huhtikuussa pidetyssä kokouksessa, jossa kilpailun tuomaristo tutustui aluksi maatiloilta tehtyihin raportteihin sekä sieltä otettuihin kuviin ja videoihin.

Valinnat tehtiin perusteellisen keskustelun päätteeksi samaan tapaan kuin Euroviisuissa: Kullakin viidellä tuomarilla oli annettavana yhteensä 16 ääntä, kuusi parhaaksi katsomalleen, neljä seuraavaksi parhaalle sekä 3, 2, ja 1 ääntä sitä seuraaville ehdotuksille.

Kisan kolme parasta ehdotusta kahmivat kolme neljäsosaa kaikista annetuista äänistä. Kisan lopputulos oli kolmen parhaan ehdotuksen kesken äärimmäisen tiukka, sillä erot olivat vain pisteen suuruisia.

Kaikista 12 ehdotuksesta on tehty jutut, joista parhaiten menestyneet julkaistaan tässä lehdessä ja loput myöhemmin tänä vuonna ilmestyvissä lehdissä. Yksi ehdotus, rehustamon suursäkkipohjan koroke, esiteltiin jo edellisessä lehdessä KM 4/2014.

Viidestä ehdotuksesta on tehty myös video, jotka löytyvät lehtemme nettisivuilta www.kaytannonmaamies.fi  -> KM YouTube.

Lue kilpailun voittaneista keksinnöistä KM:stä.

Esa Mustonen

Katso tästä video Turvallisuuskisan voittaneesta viljavaunusta kippaustilanteessa: