Liha-alalla toivo heräsi

Liha-ala on ollut jo pidempään salkkumme murheenkryyni. Viimeisen kuukauden aikana tuuli on kuitenkin aavistuksen kääntynyt. Etenkin Atrian kolmannen neljänneksen uutiset ovat olleet suorastaan iloisia.

Osavuosikatsausten julkistukset ovat olleet salkullemme pääosin ikäviä hetkiä. Kuluneen kuun lopulla Atria kuitenkin yllätti. Toiveikkuutta oli toki jo aiemmin ilmassa, sillä alkukuusta Atria ilmoitti 130 miljoonan saneeraus- ja uudisrakennusinvestoinnista Nurmon tehtailla. Tarkoituksena on lisätä siipikarjan tuotantoa.

Atrian Q3-osavuosikatsaus toi lopulta kunnon hymyn huulille. Konsernin kolmannen neljänneksen liikevoitto oli kohonnut 16,7 miljoonaan euroon vuodentakaisesta vertailukauden 12,7 miljoonasta. Taustalla Suomen myynnin kasvu ja kannattavuuden kohentuminen. Myös sianlihan vienti Kiinaan kasvoi voimakkaasti. Mikä parasta, yhtiö ennustaa vuoden 2019 liikevaihdon ja -voiton ylittävän vuoden 2018 lukemat.

Kuukauden lopun mukava kurssirykäisy kuittasikin Atrian osakkeesta salkkuumme kertynyttä tappiota huomattavasti pienemmäksi. Kuukaudessa Atrian kurssi kohosi lähes euron. Tappiota jäi kuitenkin vielä paikattavaksi yli 130 euron verran.

Myös toisen lihayhtiömme HKScanin lokakuu sujui mukavasti, vaikka uutiset olivat varsin niukkoja. Q3-katsauskin julkistetaan vasta marraskuun puolella. Lokakuussa HKScan on kuitenkin ostanut omia osakkeitaan useaan otteeseen. Samalla osakkeen kurssi on hilautunut koko ajan ylöspäin. Eroa osakeannin merkintähintaan oli kuun lopussa kertynyt jo lähes parikymmentä senttiä.

Myös Altialla nousua

Altian pörssitiedottaminen oli lokakuussa niukkaa. Markkina ei ole hiljaisuudesta ainakaan pahastunut, sillä Altian osakkeen arvo on lokakuussa kohonnut lähes puolella eurolla. Suunta on oikea, eikä tahtikaan ole hirveän huono. Altian osuus salkkumme tappioista on enää alle 40 euroa. Viralliset yhtiön tilasta kertovat lukemat kuullaan kuitenkin vasta marraskuun puolella julkaistavassa Q3-katsauksessa.

Myös Apetitin kohdalla isommat talousuutiset julkistetaan marraskuun alkupuolella. Kuluneen kuun pörssitiedotteet ovat liittyneet lähinnä henkilövaihdoksiin. Niihinkään ei näyttäisi kätkeytyvän mitään erityistä dramatiikkaa. Lokakuun aikana Apetitin osakkeen arvo laski lähes 15 sentillä, joten markkina ei ole täysin unohtanut syyskuun puolivälin tulosvaroitusta.

Raisio ei ole lokakuun aikana julkaissut yhtään pörssitiedotetta. Marraskuun alussa julkaistettavan Q3-raportin lukemia pitää siis haistella pelkkien markkinareaktioiden pohjalta. Raision vaihto-osakkeen kurssi on vajonnut kuukauden aikana reilu kymmenisen senttiä.

Kokonaisuudessaan KM:n maataloussalkku on lokakuun aikana aavistuksen elpynyt. Tappio on vähentynyt 890 eurosta noin 820 euroon. Kristallipallon kiillotuksen voi vielä jättää myöhemmälle, sillä loppuvuoden suunnan ratkaisevat ennen kaikkea lähiviikkojen osavuosikatsaukset.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari

Lokakuussa paras kurssikehitys nähtiin Atrialla, jonka osavuosikatsaus oli myönteinen yllätys. Myös Altian ja HKScanin osakkeiden kurssi hilautui jonkin verran ylöspäin. Apetitin ja Raision osakkeiden arvo sen sijaan heikkeni aavistuksen. Kokonaisuudessaan salkkumme arvo kehittyi lokakuussa varovaisen myönteisesti.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.