Liha-ala kyntää syvällä

Altian, Apetitin ja Raision osalta heinäkuu sujui pääosin hiljaiselon vallassa. Kuun viimeisen päivän päätöskurssin mukaan kaikkien kolmen osakkeen arvo on hitaasti hiipunut. Toisaalta on muistettava, että kolmikon osavuosikatsaukset julkaistaan vasta elokuun puolella.

Salkkumme osakkeista selvästi parhaiten on pärjännyt Raisio. Osakkeesta voisi löytää jopa defensiivisiä piirteitä. Kurssi on nimittäin pysynyt varsin vakaana pörssin muutoin rajuista heilahteluista huolimatta.

Liha-alalla kyyti on ollut huomattavasti kylmempää. Kesän alun heikko kurssikehitys sai ikävää jatkoa, kun Atria alensi kuun puolivälin tienoilla koko vuoden liikevoitto- ja liikevaihtoennustettaan.

Viikkoa myöhemmin julkaistussa puolivuosikatsauksessa Atria kertoi vuoden toisen neljänneksen liikevoiton tipahtaneen 5,4 miljoonaan euroon, kun se edellisenä vuonna oli ollut noin 10 miljoonaa euroa. Samalla arveltiin koko vuoden liikevoiton jäävän alhaisemmaksi kuin vuonna 2017. Liikevaihdossa uskotaan kuitenkin yllettävän edellisvuoden lukemiin.

Samana päivänä myös HKScan julkaisi oman puolivuotiskatsauksena sekä ilmoitti tehostamisohjelman tavoitteista. Tarkoituksena on yltää 40 miljoonan euron vuotuisiin säästöihin vuodesta 2020 lähtien. Tehostamisohjelma kattaa konsernin kaikki toiminnot Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Baltian maissa. Suurimpia säästöjä haetaan tuotannon puolelta.

Tämän vuoden toisella neljänneksellä HKScan teki tappiota liki 17 miljoonaa euroa. Tappio on vielä suurempi kuin samalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tappiota kertyi kaikkiaan yli 35 miljoonaa, ja konsernin nettovelka kasvoi yli 300 miljoonaan.

Uskoa tulevaan tuntuu silti olevan. Puolivuosikatsauksessa katsotaan lihankulutuksen kasvavan maailmanlaajuisesti. Yhtiön myynnin arvon ja tuotannon tehokkuuden ennustetaan kohenevan vielä tämän vuoden kuluessa.

Toivon merkkejä voidaan hakea myös johdon liiketoimista. HKScanin toimitusjohtaja osti yhtiön osakkeita heinäkuun lopulla pian puolivuosikatsauksen julkistuksen jälkeen.

 

Salkkumme arvon alamäki jatkui heinäkuussa. Prosentuaalisesti rajuin pudotus koettiin jälleen Atriassa, mutta HKScan peesasi sitä tiukasti. Raisio sinnitteli puolestaan lähellä nollakehitystä. Samaan aikaan muun muassa pankkiosakkeet ovat kivunneet reipasta tahtia.
Lähde: http://www.nasdaqomxnordic.com/

 

Arvolaskelmissa on otettu huomioon ostopalkkio, muttei mahdollista myyntipalkkiota. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Mitään takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme siis anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen tyystin omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari