Koronan jäljet alkavat paljastua

Heinäkuussa Suomen sanotaan olevan kiinni. KM-maataloussalkun yritysten pörssitiedottaminen on ainakin ollut niukkaa, eikä muitakaan merkittäviä uutisia ole liiemmin tihkunut julkisuuteen. Osin kyse on toki osavuosikatsauksia edeltävistä niin sanotuista hiljaisista jaksoista, jolloin yhtiön edustajat eivät tapaa markkinatoimijoita eivätkä anna tietoa yhtiön taloudesta tai kommentoi markkinoita.

Suurimpana heinäkuisena jännityksen aiheena ovat olleet tuloillaan olevat Q2-osavuosikatsaukset, joissa pitäisi jo näkyä, millaista tuhoa koronapandemia on aiheuttanut yhtiöiden liiketoiminnalle. Salkkumme lihayhtiöiden kohdalla Q2-tiedot saatiin jo heinäkuussa, mutta kolmen muun yhtiön kohdalla tietoja on odotettava elokuulle.

Altian suunnasta ei kuultu heinäkuussa juuri muuta kuin kuun alun tieto osakkeenomistajien nimitystoimikunnan edustajista. Hiljainen jakso on jo meneillään, ja Q2-katsaus julkistetaan 19.8. Heinäkuun lopussa Altian kurssi oli sama 7,98 euroa kuin kesäkuun lopussa.

Myös Apetitin heinäkuu sujui hiljaisuuden merkeissä. Q2-katsaus ja -lukemat julkaistaan 21.8.

Apetitin osakkeen kurssi kipusi heinäkuun aikana 8,54 eurosta 9,16 euroon.

Raision Q2-katsaus tulossa on tulossa 5.8. Heinäkuun lopulla yhtiö kuitenkin ”rikkoi radiohiljaisuuden” perumalla tälle vuodelle annetun ohjeistuksensa. Perusteluna oli se, että pandemia luo odottamattomat vaikutukset kuluttajakäyttäytymisessä tuovat merkittävää epävarmuutta vielä vuoden toisellakin vuosipuoliskolla.

Ilmoitus ei arvatenkaan tehnyt hyvää yhtiön osakkeen kurssille. Seurauksena oli varsin selkeä päiväpudotus. Tästä huolimatta Raision kurssi kipusi heinäkuun aikana 3,04 eurosta 3,105 euroon.

Liha-ala jäi odotuksista

Atria julkaisi Q2-katsauksensa 17.7. Sen mukaan konsernin liikevaihto oli huhti–kesäkuussa 366,3 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna yllettiin samalla ajanjaksolla 368,9 miljoonaan. Vuoden toisen neljänneksen liikevoitto jäi 4,1 miljoonaan euroon, kun edellisvuonna päästiin 5,1 miljoonaan.

Kvartaalitasolla tilanne näyttää siis aiempaa heikommalta. Atrian tämän vuoden alkupuolisko oli kuitenkin sekä liikevaihdon että liikevoiton osalta edellistä vuotta parempi.

Atrian markkinatilanteen kerrottiin kääntyneen kesäkuussa kaikilla liiketoiminta-alueilla parempaan. Myös sianlihan vienti Kiinaan on sujunut määrällisesti jopa odotettua paremmin, mutta lihasta saatu hinta on laskenut. Koronaviruspandemiasta johtuva markkinahäiriö heikentää joka tapauksessa liiketoiminnan ennustettavuutta jatkossakin.

Atrian kurssi tippui heinäkuun aikana 8,7 eurosta 8,53 euroon.

HKScanin 16.7. julkistettu Q2-katsaus kertoi aavistuksen kasvaneesta sekä vihdoinkin voitollisesta liiketoiminnasta. Tämän vuoden toisen kvartaalin liikevaihto oli 440,9 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin päästiin 439,4 miljoonaan. Liiketulos oli 0,1 miljoonaa euroa plussalla, kun vielä vuosi sitten samalla ajanjaksolla tehtiin 6,6 miljoonaa tappiota.

Puolivuotistarkastelussa tilanne ei näytä aivan yhtä lupaavalta. Alkuvuoden liiketulos jäi vielä 3,8 miljoonaa euroa pakkaselle. Tosin edellisenä alkuvuonna takkiin tuli peräti 21,2 miljoonan euron edestä. HKScan arvioikin vertailukelpoisen liiketuloksensa paranevan vuodesta 2019.

Uutiset eivät kuitenkaan markkinalle riittäneet. Loppukuun ajan yhtiön osakekurssi olikin pääosin laskussa. Heinäkuussa HKScanin osakekurssi hiipui 2,01 eurosta 1,946 euroon.

Osinkojen sijoittamiseen aikalisä

Salkkuumme kevään ja alkukesän kuluessa kertyneet osingot ovat edelleen sijoittamatta, sillä Nordnetin osinkojen jälleensijoituskampanjaa ei tänä keväänä nähty. Kunkin yhtiön tuottamien osinkojen sijoittaminen saman yhtiön osakkeisiin olisi kuitenkin normaalikuluilla haukannut euromääräisesti vähäisistä osinkotuotoistamme aivan liian suuren osan.

Siksi otammekin osinkojen suhteen aikalisän. Annamme ajan hieman kulua ja kerrytämme uudelleensijoitettavaa osakepottia suuremmaksi ennen seuraavaa lisäosakkeiden ostoa.

Kun osinkotuottoja ei oteta mukaan laskelmiin, KM:n maataloussalkun arvo kipusi heinäkuussa aavistuksen kesäkuun lopun 2 346 eurosta 2 370 euroon. Heinäkuun lopulla salkkumme osakkeiden arvo oli noin 700 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari

Heinäkuu oli KM-maataloussalkulle kahtiajakoinen. Altia, Apetit ja Raisio yltivät hyvään puolustukseen. Apetit sekä Raisio kirivät jopa nousuun. Q2-tuloksensa julkistaneiden Atrian ja HKScanin kurssit taas heikkenivät. Kokonaisuutena salkkumme arvo nousi heinäkuussa muutamalla kympillä.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana vain ne osingot, jotka on maksettu heinäkuun loppuun mennessä.