Koeajossa Kuhn Optimer XL 350 -lautasmuokkain

Kuhn Optimer XL on nimensä mukaisesti XL. Vahvoista materiaaleista väkeväksi luotu ranskalainen tekee sen mihin se on suunniteltu, ja sitä on helppo säätää erilaisiin olosuhteisiin sopivaksi. Koneen sivuilta löytyy kolme erilaista työnjälkeä tasaavaa sivuohjainta.

Lantmännen Agro aloitti viime vuonna yhteistyön ranskalaisen Kuhnin kanssa, jonka sanotaan olevan maailman suurin maataloustyökoneiden valmistaja. Pitkä kokemus ja satsaukset tuotekehitykseen antavat aiheen olettaa, että yhtiön tuotteet vastaavat viljelijöiden odotuksia.

Kiinnostava ranskalainen Kuhn Optimer XL -lautasmuokkain kuuluu samaan kokoluokkaan saksalaisen Lemkenin Rubin 9 -lautasmuokkaimen kanssa. Järeys muodostuu koneen painosta ja lautasten koosta, jotka ovat lähes identtiset.

Kuvien perusteella aikaansaatu ennakkokäsitys Kuhn Optimer XL 350 -muokkaimesta oli, että se on sekä yksikertainen että hyvin suunniteltu. Suuret 62-senttiset lautaset antoivat aiheen olettaa, että koneella pystyy muokkaamaan myös syvälle. Vankan näköisestä rungosta huolimatta muokkaimen koko yllätti, kun se saapui testiin huhtikuun loppupuolella.

Lisäpainoilla liikkeelle

Optimer XL-muokkainta oli tarkoitus vetää 93-kilowattisella JD 6125R -traktorilla, ja toki sillä kuutena päivänä tehty testi tehtiinkin. Mutta ennen kuin se oli mahdollista, tarvittiin tasapainottavaa massaa ja nostolaitteen optimointia.

Esittelykone oli nimittäin varustettu koko työleveyden mittaisella jäykällä T-Liner-jyrällä, jonka kanssa 3,5-metrisen muokkaimen massa kasvoi 3 200 kiloon. Painavan jyrän luvataan tiivistävän maata, hienontavan paakkuja ja toimivan hyvin myös kivisissä ja märissä olosuhteissa.

XL-muokkain kevensi näillä eväillä traktorin keulaa niin paljon, että eteen tarvittiin kosolti lisäpainoa. Tämä ongelma ratkesi kytkemällä sorakauhalla varustettu etukuormain kiinnikkeisiinsä.

Jontikan nostolaite pystyi nostamaan koneen juuri ja juuri, mutta se edellytti nostolaitteen geometrian huomioonottamista. Käyttöohjeessa oli havainnollinen ohje, joka opasti asentamaan työntövarren traktorinpuoleisen pään ylimpään ja nostotangot vetovarsien takimmaiseen reikään.

Optimerissa on valmius sekä Cat2- ja Cat3-kokoluokan mukaisiin nostolaitteisiin. Muokkain tarvitsee traktorilta vain yhden kaksitoimisen hydrauliikkaliitännän.
Hydrauliikkaletkujen päihin lisätyt kahvat ansaitsevat erikoismaininnan. Ne helpottavat kytkentää ja ovat tähän saakka nähdyistä ratkaisuista selvästi parhaat. Niissä on myös selkeät plus-miinusmerkinnät.

Muokkainta vedettiin kevätkylvöillä maksimissaan viiteen senttiin. Syvempään muokattaessa olisi voimaa tarvittu huomattavasti enemmän riittävän ajonopeuden saavuttamiseksi. Käyttöohjeessa traktorin tehovaatimukseksi ilmoitetaan 105–144 kilowattia.

Ajonopeudeksi suositellaan 7–15 km/h. Porvoossa ajettiin 8–10 kilometrin nopeudella kynnöksen päällä ja 13–14 km/h sängellä. Toisin kuin monet muut lautasmuokkaimet, Optimer XL ei ollut herkkä pomppimaan.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Esa Mustonen
Koeajo: Robert Ottoson