KM:n tärpit Västankvarnin Peltopäivästä

Käytännön Maamies poimi kiinnostavimmat tärpit Västankvarnin Peltopäivästä. Videokamera kiersi kuvaamassa 80 näytteilleasettajan joukossa koko päivän. Työnäytökset ja seminaariteltta vetivät väkeä. Yleiskuva näytti tältä ja työnäytöksissä keskityttiin muokkaus- ja kylvötekniikkaan.

Lajikepuolella kuumin uutuus olivat Boreal Kasvinjalostuksen uudet härkäpapulajikkeet. Sampo on Kontua aikaisempi lajike ja sen viljely onnistuu Pohjanmaalla asti. Louhi on kasvuajaltaan Kontun luokkaa. Kiinnostava viljelyvaihtoehto on myös öljyhamppu. Finola on EU:n ainoa öljyhamppulajike, ja se on jalostettu Suomessa. Elintarvikkeeksi sitä jalostaa esimerkiksi Hamppufarmi.

Syngentan osastolla kerrottiin kevätohran maailmanennätyksen rikkomisyrityksestä. Lauri Hantulan tilalla Seinäjoella viljellään toista kesää Syngentan Laureate-ohraa hyvällä menestyksellä. Tämän hetkinen kevätohran virallinen maailmanennätys on tehty vuonna 2014 Propino-ohralla, joka tuotti 10 450 kg/ha. Ennätys on kirjattu Guinnessin ennätystenkirjaan.

Uusien kasvinsuojeluaineiden tehoa esiteltiin koeruuduilla. BASFin Medax Max -kasvunsääde oli tehonnut hyvin, samoin Bayerin Buctril-rikkakasviaine.

Lannoitteista puhuttiin sekä seminaariteltassa että yritysten ständeillä. ViljelijänBernerin hivenklinikalla esiteltiin uutta mangaanimittaria, jolla saa selville mangaaninpuutoksen puolessa tunnissa. Yara Suomi esitteli puolestaan pääravinnepuutoksia. Cemagro kertoi laajentavansa luomulannoitteisiin. Yksi uusi lannoitteiden maahantuoja, Lannoitetta.fi esitteli lannoitevalikoimaansa.

Kevätöljykasvit olivat aloittaneet juuri kukinnan. Koeruuduilta löytyi möhöjuurta, jonka oireet näkyivät juuristossa sateisen kesän ansiosta erityisen selvästi. Möhöjuurioireita kannattaa tutkia tällä kasvukaudella. Jos tautia löytyy, on syytä pitää vähintään 5 vuoden tauko öljykasvien viljelyssä.

ProAgria esitteli, miten kauko-ohjattavan kopterin, dronen kuvaamaa dataa tulkitaan. Kamerakopterin avulla saadaan tietoa lohkon eri osien kasvustosta silmämääräistä arviointia tarkemmin. Kuvista nähdään, mihin lohkon osiin kannattaa panostaa lisää, ja toisaalta kuvilta erottuvat myös kohdat, joille pitää tehdä peruskunnostustoimia.

Peltopäivän aikana jaettiin myös KM:n satokilpailun palkinnot. Kilpailu käytiin kasvukaudella 2016 kauralla ja kevätrapsilla. Molemmilla tehtiin uudet satoennätykset. Kaurakisan voittajia haastateltiin palkintojenjaon jälkeen. Talouskilpailussa kevätrapsi oli aivan ylivoimainen kauraan verrattuna, sillä rapsin hinta kohosi viime syksynä lähes 400 euroon tonnilta. Talouskilpailun voittajat kertoivat, että tällä kasvukaudella rapsilla on vähemmän tuholaisia kuin viime vuonna.

Lue lisää KM7/2017.

Teksti: Annaleena Ylhäinen

Kuva: Oskari Virtanen, Mediafarmi Oy.