KM:n kisahistorian ensimmäinen kuminakisa: Kesän parhaat kuminat

Kukintavaiheessa näytti siltä, että kisassa menee kolme tonnia heittämällä yli. Jostain syystä siemeniä muodostui odotuksia vähemmän ja tyhjiä kukintoja oli runsaasti. Voitto tuli 2 339 kilon puhtaalla hehtaarisadolla loimaalaiselle Hannu Eskolalle. Se lienee tämän kesän ennätys, sillä valtakunnan keskisato jää alle 500 kiloon hehtaarilta.

Kuminakisan kasvustot kukkivat toinen toistaan komeammin koko kesäkuun.
Viime vuoden Viljelymestarikisan melkein kolmen tonnin kuminasatoja vaikutti olevan tulossa useampikin. Kisakuminat olivat tiheitä, tasaisia ja puhtaita.

Edellisvuoden kuuma kesäkuu oli osoittanut, ettei kuminaa haittaa kukinnan aikainen lämpö. Päinvastoin, se pölyttyy silloin paremmin, ja mehiläisetkin ovat liikkeellä aurinkoisella säällä.

Kukinta-ajan kylmyys ja sateisuus on yleensä ongelma, ei suinkaan auringonpaiste.

Tänä vuonna tapahtui kuitenkin jotain mystistä, sillä kuminoissa oli siemenistä tyhjiä kukintoja yllättävän paljon.

”Kukinnan aikainen sää ei ole ollut kuminalle optimaalinen, sillä osa kukista on jäänyt pölyttymättä, tai kasvi on abortoinut siemenaiheet pois. Emme kuitenkaan tiedä, miksi näin on käynyt”, kertoo Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

Tyhjiä kukintoja löytyi kaikkialta Suomesta ja kaikilta maalajeilta. Ilmiö havaittiin myös Pohjanmaalla. ”Siemenettömiä paikkoja oli paljon”, vahvistaa Caraway Finlandin viljelyneuvoja Dan Kjällberg.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen