KM vertailee: Vedenpitävät turvasaappaat

Kumisaappaat ovat maaseutuympäristössä lähes perinnejalkineet. Tavalliset kumi- tai polymeerisaappaat eivät tosin anna turvaa vaaroja vastaan. Siksi otimmekin tarkasteluun saappaat, jotka suojaavat jalkoja kastumisen lisäksi myös monenlaisilta mekaanisilta vaaroilta.

Vedenkestävät saappaat ovat monissa maatilan töissä ylivoimaiset jalkineet. Kumisaappaissa on usein myös niin tilava lesti, että niihin saa mahtumaan paksut villasukat. Niinpä saappaita käytetään läpi vuoden.

Valtaosa vedenpitävistä saappaista ei ole varsinaisia turvajalkineita. Kun kura, savi tai betoni roiskuu, kumi- tai polymeerivalmisteisissa saappaissa tekee kuitenkin töitä huomattavasti mieluummin kuin nahka- tai tekstiilijalkineissa.

Vaarana onkin, että työmaalle valitaan turvajalkineiden sijaan peruskumpparit. Ne eivät valitettavasti anna riittävää suojaa mekaanisia vaaroja vastaan. Naulat läpäisevät tavallisten saappaiden pohjat helpolla, eivätkä jalkineiden kärjet turvaa varpaita kaatuvilta tai tipahtavilta kuormilta.

Onneksi kumisaappaita ja niiden polymeereista valmistettuja sukulaisjalkineita saa turvaominaisuuksilla. Saappaita hankittaessa pitää vain olla tarkkana. Vaikka vedenpitävien saappaiden turvatekijöiden kirjo on yllättävän laaja, kaikki turvaominaisuudet eivät näy päälle.

Samanlaisia saappaita saatetaan esimerkiksi valmistaa naulaanastumissuojuksella sekä ilman suojusta. Maallikko erottaa saappaat lähinnä luokituksen perusteella. S5-luokan saappaista naulaanastumissuojus löytyy, mutta S4-saappaisssa sitä ei ole.

Tutuilla vaatimuksilla

Jotta turvajalkineita saa myydä EU:n alueella, niillä on oltava tyyppihyväksyntä. Hyväksynnän saaminen edellyttää jalkineiden suojausominaisuuksien testausta akkreditoidussa testauslaitoksessa. Kaikilta vertailujalkineiltamme tyyppihyväksyntä arvatenkin löytyy.

Varsinaisissa turvaominaisuuksissa asetimme vähimmäisvaatimukseksi varvas- ja naulaanastumissuojuksen. Vaatimukset olivat samat kuin aiemmissa turvajalkinevertailuissamme (KM 13/11 ja 13/13). Lisäksi edellytimme jalkineilta vesitiiveyttä.

Edellä kerrotut vaatimukset toteutuvat muun muassa suojausluokan S5 jalkineissa. Valtaosa vertailumme jalkineista kuuluu kyseiseen luokkaan. Poikkeuksen muodostivat Nokian Jalkine ja Tretorn, jotka täyttivät asettamamme vaatimukset muilla luokituksillaan.

Vertailuun valittujen jalkineiden oli oltava kohtalaisen helposti saatavilla. Saappaita oli löydyttävä joko suoraan hyllystä tai niitä piti olla saatavissa melko lyhyellä varoitusajalla.

Vertailusaappaat hankittiin eteläisestä Suomesta. Nimettöminä kuluttajaostoina toteutetut hankinnat tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuvat: Kyösti Isosaari
Mittaukset: Työterveyslaitos