KM kokeilee: Makitan akkukulmahiomakone

Akkukäyttö ja korkea tehovaatimus ovat vaikea yhdistelmä. Haasteisiin voi vastata muun muassa nostamalla jännitettä. Makita onkin julkaissut uuden 40 voltin XGT-akkukonesarjansa, josta otimme maistiaiset kulmahiomakoneen muodossa.

Akkukäyttö ei monissa sähkötyökaluissa ole enää hetkeen ollut työtehon este. Kulmahiomakoneet kuuluvat kuitenkin niihin peleihin, joissa akkujen antama teho ei aina ole riittänyt. Tehoa rajoittavaksi tekijäksi on usein muodostunut se, kuinka paljon akuista saadaan irti hetkellistä virtaa.

Yleinen tapa saada akkukoneeseen lisätehoa onkin käyttöjännitteen nosto. Jännitekisaan on lähtenyt mukaan myös Makita uudella 40 V Max XGT -akkukonesarjallaan. Ensimmäisessä julkistusaallossa markkinoille tuotiin puukkosaha, iskuväännin, pyörösaha, mutterinväännin, porakoneita ja -vasaroita sekä kulmahiomakoneita.

Kulmahiomakoneita on 125 millimetrin laikkakokoluokassa saatavilla peräti neljää eri tyyppiä. Eroa kulmahiomakoneisiin tuovat erilaiset käynnistyskytkimet sekä kierrosnopeuden säätö. Koneita voi hankkia pelkkinä runkoina tai laturin ja akut sisältävinä salkkusarjoina.

Maahantuojalta kokeiluun saamaamme salkkusarjaan kuului koneen ”vatsapuolella” sijaitsevalla liipaisimella varustettu Makita GA013GM201 -kulmahiomakone, jossa ei ole kierrosnopeudensäätöä. Kierrosnopeuden säädön puute rajoittaa koneen käyttöä muun muassa kiillotustöissä. Toisaalta kierroslukusäädöllä varustettuja koneita tultaneen kuitenkin myymään selvästi perusmalleja vähemmän.

Lue koko juttu KM:stä.