Kaudella 2023–2024 myytiin 112 puimuria

Puimurikauppa hiipui toiseksi alhaisimpaan lukuun viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Päättyneellä myyntikaudella toimitettiin 112 uutta puimuria asiakkaille. Suhteessa parhaiten markkinoilla pärjäsivät Claas uusien Evion- ja Trion -mallistojen siivittämänä sedkä NewHolland.

Suosituimmat puimurimerkit Suomessa ovat Claas, New Holland ja Sampo. Kuvassa Claasin Lexion 8600 syksyllä Karkkilassa pidetyssä näytöksessä.

Puimureita on myyty viimeisimmän kymmenen myyntikauden aikana keskimäärin 140 kappaletta vuosittain. Viime myyntikaudella Suomessa myytiin 112 uutta puimuria.

Puimurikauppa oli varsin hiljaista. Kauden 2023–2024 myyntimäärä on toiseksi pienin määrä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ainoastaan kaudella 2018–2019 myytiin vähemmän. Kyseinen myyntikausi oli ainoa, jolloin on jääty alle 100 myydyn puimurin.

Tällä vauhdilla käytössä olevien puimurien määrä jatkaa voimakasta alamäkeä, kun vanhempaa kalustoa poistuu koko ajan.

Virallisia markkinaosuuslukuja ei ole saatavissa, mutta kolme suurinta merkkiä (aakkosjärjestyksessä) ovat selvät eli Claas, New Holland ja Sampo. Myös John Deere, MF ja Fendt saivat kauppaa aikaiseksi, mutta NHK-Keskuksen myymän CaseIH:n ja H.C. Petersenin myymän Deutz-Fahrin myyntimäärät näyttävät nollaa.

Käytettyjä paremmin tarjolla

Käytettyjen puimureiden markkina on edelleen varsin suppea, mutta tarjontaa on nyt enemmän kuin vuosi sitten. Marraskuun puolivälissä 2024 myynnistä löytyi 66 puimuria, jotka olivat 20 vuotta vanhoja tai sitä uudempia. Viime vuonna samaan aikaan tarjolla oli vain 48 konetta.

Näistä 66:sta oli 55 yritysten myynnissä ja yksitoista yksityisten myynnissä. Näistä koneista 31 oli 2014 vuoden mallia tai sitä uudempia. Viime syksynä alle 10 vuotta vanhoja vaihtopuimureita oli tarjolla vain 18 eli vaihtokonetarjonta on nyt selvästi parempi kuin vuosi sitten. Liikkeistä löytyy myös käytännössä uusia esittelykoneita.

Uudehkoa käytettyä puimuria etsivällä on tällä hetkellä kohtuullisesti valikoimaa tarjolla.

25 vuoden trendi

Viimeisen 25 myyntikauden aikana Suomessa on myyty 6 904 puimuria eli keskiarvo koko ajanjaksolta on 276 puimuria kautta kohden.

Tilanne muuttuu huomattavasti heikommaksi, kun tarkastellaan viimeistä kymmentä tai viittä myyntikautta. Kymmenen viime kauden keskiarvo on 140,6 puimuria ja viimeisen viiden 141,4 puimuria kaudessa. Puimurikaluston uusiutumistahti on ollut jo vuosia liian alhainen. Suomessa on vuosittain noin miljoona hehtaaria puitavaa pinta-alaa.

Jos kaikki puinnit hoidettaisiin viimeisen 25 vuoden aikana ostetuilla puimureilla, pitäisi jokaisella puimurilla puida noin 145 hehtaaria vuodessa.

Suomen puintikapasiteetti lepää edelleen vahvasti 1980- ja 1990-luvuilla myytyihin puimureihin.

Myyntikaudella 2023–2024 myytiin yhteensä 112 uutta puimuria. Keskimäärin viimeisen kymmenen myyntikauden aikana on myyty 140 puimuria. Kausi 2018–2019 poikkeaa trendistä voimakkaasti, silloin kaupaksi meni vain 80 puimuria.

Puimurikysyntä kohti isompia koneita

Uusien leikkuupuimureiden myyntimäärä jäi viimeisimmällä myyntikaudella kaikkien aikojen toiseksi alhaisimmaksi, mutta erikoispiirteenä puimurimarkkinalla oli kysynnän painottuminen selvästi aiempaa isompiin koneisiin, sanoo hankintajohtaja Jukka Keltto Hankkijalta.

”Menossa on aivan radikaali muutos. Tämä kehitys alkoi jo pari vuotta sitten, kun Claas Avero -mallisarjan valmistus päättyi.”

Averon tilalle Claasilla tuli Evion-mallisto, joka onkin ollut varsin suosittu. Eniten kuitenkin viimeisimmällä kaudella kaupaksi kävi Trion-malleja.

”Trionin osuus myynnistä oli noin 55 prosenttia ja Trion 520 oli myydyin malli. Useita 6-kohlimisia ja jopa hybridi-Trioneja myytiin”, Keltto sanoo.

Uusiin puimureihin on helppo varustella myös uusinta tekniikkaa ja traktoreista monille tuttu automaattiohjaus löytyy Kelton mukaan yhä useammin myös uudesta leikkuupuimurista.

”Isommissa puimureissa myös satomittauslaitteisto kiinnostaa, sehän liittyy gps- ja paikannustekniikkaan.”

Suurinta osaa puimuriasiakkaista kiinnostaa eniten kuitenkin se tärkein ominaisuus eli puintiteho. Ison nykyaikaisen leikkuupuimurin koneisto pystyy käsittelemään puitavaa kasvustoa erittäin tehokkaasti ja puintitehokeskusteluihin liittyykin usein leikkuupöydän valinta. Yhä leveämmät pöydät kiinnostavatkin ostajaa, Keltto sanoo.

”Pöydän leveys kiinnostaa ja esimerkiksi taittopöytä on aika suosittu. Mutta myös mekaanisesti tai hydraulisesti levitettävät pöydät alkavat kiinnostaa. Tulevaisuudessa mattopöytä yleistynee.”

Leikkuupöytävariaatioiden ohella ostajat miettivät myös telaratkaisuja.

”Teloille on jonkin verran kysyntää. Telathan on saatavissa jo pienimpäänkin Trioniin.”

Yleisesti puimurikauppiasta huolettaa puimurien alhainen myyntimäärä, sillä se tarkoittaa käytössä olevan tekniikan vanhentumista. Tilakoon kasvu ruokkii kuitenkin ostajien mielenkiintoa ja markkinoilla onkin aistittavissa orastavaa mielenkiintoa uutta puimuria kohtaan.

Taloudelliset realiteetit ja esimerkiksi tukimaksujen aikataulujen epäselvyydet vaikuttanevat kuitenkin ostajien mielialoihin.

”Tarjouksia olemme tehneet aivan julmetusti, mutta tilausmäärissä olemme kuitenkin entisellä tasolla”, Keltto sanoo.

Puimurikalusto vanhenee

New Hollandin puimureita edustavan Agritek Oy:n myyntijohtaja Antti Nikkola toteaa, että vaikka puimureiden myyntimäärä laski edellisvuodesta, ei puhuta isosta muutoksesta tai trendistä. Silti laskevat myyntimäärät huolettavat puimurikaupassa.

”Onko nykyinen noin 120 kappaleen taso riittävä niin, että konekanta uudistuu riittävästi ja haastavinakin vuosina pystytään korjaamaan Suomen koko viljasato, se onkin isompi kysymys”, Nikkola pohtii.

”On kiistatta totta, että aktiivikäytössä oleva puimurikalusto vanhenee käsiin. Vaikka uusien koneiden myötä puintehot ja -saavutukset nousevat kovasti, se ei korjaa jättämää.”

New Hollandin markkinatilanteeseen Nikkola kuitenkin on tyytyväinen.

”Onnistuimme hyvin New Hollandilla, sillä markkinaosuutemme kasvoi edellisvuodesta.”

Nyykkärinkin kiinnostus on suuntautumassa entistä isompiin ja tehokkaampiin malleihin, ja viisi kohlinta ja kuusimetrinen leikkuupöytä löytyvät suosituimmista malleista. Silti pienemmillekin malleille löytyy oma paikkansa.

”Tilojen tarpeet ovat erilaisia ja täytyy myös muistaa Suomen lyhyt puinti-ikkuna. Keskiarvoa pienemmillä tiloilla on omat puimurit, ja heidän tarpeensa ovat toisenlaiset kuin isojen viljatilojen tarpeet”, Nikkola sanoo.

Uuteen New Hollandin puimuriin valitaan yhä useammin automaattiohjaus ja sadonmittauslaitteisto. Nikkolan mukaan myös neliveto kiinnostaa ostajia tietyillä alueilla.

Puintiautomatiikka suosiossa

Agco Suomi Oy:n tuotepäällikkö Jani Laine sanoo, että päättynyt puimureiden myyntikausi oli hieman kaksijakoinen.

”Kauden alku oli hyvä, mutta kesää kohti kysyntä hiipui.”

Suurimpana syynä vähäiseen puimurimyyntiin Laine uskoo olleen korkeahkon korkotason.

”Se vaikutti eniten, mutta myös yleinen kustannusten nousu vaikutti.”

Toisaalta uuden puimurin vaihtoehtona varsinkin pienemmillä viljatiloilla on rahtipuinnin käyttäminen, joka onkin Laineen mukaan yleistynyt vahvasti.

”Sen kustannus on nykyisellä tasolla varsin kohtuullinen ja vaikuttaa kyllä puimurimarkkinoihin.”

Sampo-mallistossa kysyntää oli Laineen mukaan oikeastaan kaikissa kokoluokissa, mutta uusi isomman pään C14-malli nousi hyvin esiin.

”C14 tuli tarpeeseen, se on iso kone, jossa on 10 kuution viljasäiliö ja nopea tyhjennys.”

Toisaalta Laine sanoo, että Sampon mallistosta löytyy myös markkinoiden pienin malli, joka palvelee pienempiä tiloja. Sampon puimureita onkin hänen mukaansa myyty ympäri Suomen, ei pelkästään vilja-Suomen alueelle.

Uuteen Sampoon kysytään eniten korkeuden säätö- ja kallistusautomatiikkaa. Sen sijaan automaattiohjaus ei vielä tunnu olevan asiakkaiden lisävarustelistan kärkipäässä.

Lisävarusteita uuteen koneeseen haluavan kannattaa Laineen mukaan olla ajoissa liikkeellä, sillä jälkikäteen puimurin varustelu on hankalaa.

”Rengastus ja leikkuupöydän leveys ovat tärkeitä varusteita. Ajoissa tehty tilaus varmistaa, että puimurin saa haluamillaan varusteilla.”

Isoa puimuria haluavalle Agco Suomen listalta löytyy myös Fendt, ja 5- ja 6-kohlimisia Ideal-malleja menikin kaupaksi Laineen mukaan jonkin verran.

Uutena ostettavat puimurit ovat nykyään selvästi aiempaa isompia. Ostajia kiinnostaa myös entistä leveämmät leikkuupöydät tai niiden vaihtoehtona taittopöydät.

Puintitekniikka kiinnostaa ostajaa

John Deereä edustavan Witraktorin aluemyyntipäällikkö Tommi Kyynäräinen sanoo, että puimureiden kysynnän hiipuminen on suoraan seurausta koneiden hinnannoususta. Erityisesti hän uskoo yleisen hinnannousun vaikuttaneen pienempien puimureiden kysyntään. ”Pienemmät tilat eivät pysty enää investoimaan uuteen leikkuupuimuriin”, hän toteaa.

JD on pystynyt tarjoamaan ostajille koneita kohtuullisilla rahoitusehdoilla ja kiinteällä korolla. ”Korkotason nousu ei meillä ole ollut merkittävässä osassa puimurikaupassa.”

Vaikka päättyneen myyntikauden puimurimyynti laski selvästi parista edellisestä vuodesta, näyttää JD:n puimureiden markkinatilanne jo pirteämmältä. ”Kysyntää on ollut ja kauppoja on tehty.”

Deere ja Witraktor keskittyvät Suomessa käytännössä yli 220-kilowattisiin puimureihin, mikä rajaa kysyntää isompiin tiloihin ja urakointiin.

”Kysytyin on ollut 5-kohliminen T-sarjan malli 22–25-jalkaisella leikkuupöydällä”, Kyynäräinen sanoo.

Lisävarusteista uuteen koneeseen valitaan useimmiten automaattiohjaus ja satomittauslaitteet. Isommat Deeret varustellaan usein myös teloilla.

”Yleisesti voi sanoa, että puintikoneiston tekniset ominaisuudet kiinnostavat ostajia”, Kyynäräinen sanoo.

Maatalouden rakennekehitys vaikuttaa myyntiin

Massey Fergusonin puimureita maahantuovan Turun Konekeskus Oy:n Anders Vahtola sanoo puimurimarkkinalla olevan myyntimäärien alhaisuudesta huolimatta positiivisia signaaleja.

”Edustamaamme Massey Fergusonia kohtaan on kesän tapahtumissa, syksyn näytöksissä ja Helsingin MaatalousKonemessuilla ollut havaittavissa selvää kiinnostuksen kasvua.”

Muuten Vahtola pitää markkinatilannetta odotusten mukaisena ja uskoo puimurien myyntimäärien pysyvän pieninä jatkossakin. Maatalouden rakennekehitys johtaa isompiin tiloihin ja tilalukumäärä samalla laskee.

”Puimureitakin ostetaan kappalemääräisesti vähemmän”, hän toteaa.

Potentiaaliset asiakkaat hakevat ensisijaisesti puintitehoa ja Massey Fergusonin malleista kysytyimpiä ovat 5- ja 6-kohlimiset mallit. Puintitehon lisäksi ostajaa kiinnostavat hallintalaitteet sekä puimurin helppo säädettävyys.

Puimureiden vuosittaiseen myyntimäärään on Vahtolan mukaan vaikea ottaa kantaa.

”Pohjoismaissa puimurit ovat lomalla moneen muuhun maahan verrattuna. Kapasiteettia löytyy tavallaan omasta takaa, mutta toki tekniikkaa on hyvä uusia ja päivittää ja saada näin lisää puintitehoa”, hän sanoo. ◻