Ilmasta lämpöä kovilla kertoimilla

Uusien rakennusten lämmitysenergian tarve pienenee jatkuvasti. Vanhoissa, paljon energiaa kuluttavissa rakennuksissa on järkevää miettiä lämpöpumpputekniikan kehityksen tuomaa energiasäästömahdollisuutta. Ilmalämpöpumpulla lämmitysenergiaa voi säästää parhaimmillaan jopa yli 50 prosenttia. Lisääntyvien hellejaksojen aikana asumismukavuutta voidaan parantaa hyödyntämällä laitteiden jäähdytysominaisuuksia.

Tällä kertaa vertailimme yhdessä TM Rakennusmaailman kanssa 9-sarjalaisia ilmalämpöpumppuja.

Jokainen valmistaja ja maahantuoja ilmoittaa laitteidensa lämmityshyötykertoimiksi toinen toistaan suurempia arvoja. Kuitenkaan kuluttajille ei kerrota selkeästi millä tavalla tai minkälaisissa olosuhteissa pumppujen hyötysuhteet on mitattu. Näin laitteiden vertailu on kuluttajalle vaikeaa.

Jos lämmityshyötysuhteet on ilmoitettu Keski-Euroopan mukaisessa, ns. Strasbourgin ilmastossa – olennaisesti Suomen olosuhteita lämpimämmässä – tuloksilla ei ikävä kyllä ole kovinkaan paljon virkaa täällä.

Keski-Euroopan Strasbourgin ilmaston lisäksi ilmastovyöhykkeitä ovat Etelä-Euroopan Ateenan vyöhyke ja pohjoisen, eli Helsingin ilmastovyöhyke. Uusissa energiamerkinnöissä näytetään laitteiden energialuokitukset jokaiselle ilmastovyöhykkeelle erikseen. Ikävä kyllä tämänkään vertailun kaikilla pumpuilla ei ollut energiamerkeissään ilmoitettu pohjoisen vyöhykkeen arvoja, mutta saimme ne erikseen pyydettäessä.

Tällä vertailukerralla valitsimme ilmalämpöpumppujen tehoksi ns. 9-sarjalaiset pumput, mikä tarkoittaa jäähdytysteholtaan n. 2,5 kW:n tehoisia pumppuja. Lämmitysteholtaan maahantuojat ilmoittavat niiden olevan 3,2–4,1 kW:n tehoisia ja olevan parhaimmillaan 30–140 neliömetrin kokoisissa tiloissa.

Vertailussa 9-sarjalaiset ilmalämpöpumput
• Cooper&Hunter CH-S09FTXAM2S-GD / CH-S09FTXAM2S-GD
• Fujitsu ASYG09LZCA / AOYG09LZCAN
• Panasonic CS-HZ25UKE / CU-HZ25UKE
• Toshiba CU-HZ25UKE / RAS-25PAVPG-ND
• Vivax ACP-09CH25AEYI/I  / ACP-09CH25AEYI/O

 

Lue koko juttu KM:stä.

Teksti ja kuva: Jorma Piisinen