Huono viljasato tuo haasteita kaikille

Viimeiset puinnit ovat parhaillaan menossa ja lopullinen viljasadon määrä ja laatu varmistuu vasta lokakuussa.

Tuorein ennuste ennakoi 2,8 miljardin kilon satoa eli pienintä sitten katovuoden 1987. Hankalan kasvukauden tulokset näkyivät myös KM Ruutukisan tuloksissa. Vaikka ruutusadot ovat hyviä, ei vesi riittänyt Hauhollakaan huippusatoihin.

Viljan laadusta on vasta alustavia tietoja, mutta erityisesti kevätvehnästä oli tänä vuonna vaikea saada leipäviljakelpoista. Viljanostajat ovat alentaneet hieman laatuvaatimuksia, joten se tuo pientä helpotusta tilanteeseen.

Kuuma ja kuiva kesä toi mukanaan myös tauteja, tuhoeläimiä ja rikkakasveja, joita ei ole aiemmin tavattu. Maailmalla merkittävä rikkakasvi eli kananhirssi esiintyi ensimmäistä kertaa laajemmin Suomessa, kun kuuma kesä sai siemenet itämään. Parhaillaan selvitellään kuinka laajalle kasvi on levinnyt ja nähtäväksi jää muodostuuko siitä pysyvä uusi rikkakasvi myös meille.

Aikaiset puinnit mahdollistivat harvinaisen isot syysviljojen kylvöt. Syysviljat myös antoivat tänä vuonna parhaimmat sadot ja se osaltaan kannusti viljelijöitä pelloille. Kuivan kesän ja sateisen elokuun jäljiltä jopa savimaat muokkautuivat yllättävän hyvin kylvökuntoon.

Vielä ei ole varmuutta toteutuvasta kylvöalasta, mutta syysviljojen ja -öljykasvien ala saattaa ylittää 100 000 hehtaaria. Syysohraa meni maahan ennätysmäärä. Myös ympäristö kiittää kasvavasta syysvilja-alasta, sillä se tuo aitoa kasvipeitteisyyttä talvikaudeksi.

Viljan hinta lähti maailmanlaajuisesti nousuun jo viime vuoden loppukesästä ja nyt ollaan jo melko lähellä ennätyslukemia. Öljykasveilla hinnat ovat kaikkien aikojen ennätyksessä. Myös meillä erityisesti rehuohran hinta on noussut voimakkaasti. Viljatiloilla hieman parempi hinta ei kuitenkaan riitä korvaamaan sitä, mitä menetettiin saaduissa kiloissa. Ja kun viljan hinta nousee, myös lannoitteiden hinnat nousevat.

Huono viljasato on koko alan yhteinen ongelma. Myös kotieläintiloilla omasta väkirehusta on pulaa ja ostovilja ja rehu ovat kalliimpaa. Tässä lehdessä annetaan vinkkejä, miten erityisesti kallista valkuaisrehua voidaan yrittää korvata muilla rehuilla.

Kaikki talousennustajat ennakoivat Suomen talouden kasvavan vauhdilla ensi vuonna. Nyt on maatalousalan jalostajien kannettava vastuunsa ja saatava ajettua tuottajahintojen ja tuotantopanosten hintojen nousu kuluttajille asti.

Maatalousalan kannattavuus vaatii pysyvästi korkeampia tuottajahintoja.

Pentti Törmä
päätoimittaja

Paluu maatalousalan näyttelyihin

Lokakuun puolivälissä järjestetään KoneAgria-näyttely Tampereella. Tämän lehden mukana jaetaan näyttelyopas, josta voi tutustua etukäteen näyttelytarjontaan sekä turvallisuusohjeisiin.

Isot maatalousalan tapahtumat maailmalla ja myös Suomessa ovat olleet pysähdyksissä jo pitkään ja monet alan uutuudet on esitelty vain virtuaalisesti. Nyt avautuu mahdollisuus nähdä uutuuksia ja tehdä myös kauppaa kasvotusten. Syksyn näyttelyt ovat aina olleet myös tärkeä tilaisuus pyytää tarjouksia ja tehdä kauppoja.

Tätä kirjoitettaessa osa rajoitusmääräyksistä on vielä voimassa. Jos rokotukset jatkuvat nykytahdilla, saadaan hallituksen asettama raja eli 80 prosentin kattavuus kahdella rokotuksella yli 12-vuotiaiden joukossa täyteen lokakuun alussa eli sopivasti ennen näyttelyä.

Kaikessa toiminnassa on aina riskinsä ja yleisötapahtumat muodostavat aina jonkinlaisen riskin, mutta toisaalta jossakin vaiheessa yhteiskunnassa on palattava normaaliin toimintaan.

Näyttelyyn kannattaa lähteä, sillä esillä on paljon uutta ja pelkästään kollegoiden ja yhteistyökumppanien näkeminen maan eri osista on tärkeää.

Kannattaa ostaa lippu ja rekisteröityä vierailijaksi jo etukäteen verkosta. Lipun saa halvemmalla ja samalla vähennetään ruuhkia ja riskejä sisääntulossa.