Hintojen voimakkaat muutokset jatkuvat

Maatalouden tuottajahintojen ja tuotantopanosten rajut hintojen muutokset ovat leimanneet maatalousmarkkinaa yli kahden vuoden ajan.

Tällä hetkellä sekä viljan että lannoitteiden markkinahinnat painuvat alaspäin, mutta lannoitteiden hinnat ovat tulleet alas jyrkemmässä kulmassa.

Lannoitteiden hintojen alamäkeä vauhdittaa se, että lannoitemyyjien varastot ovat suuria. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, eli on toisin sanoen ostajan markkinat.

Monessa muussa EU-maassa tuotantopanosten käyttömäärät reagoivat paljon voimakkaammin tuotantopanosten hinnannousuihin kuin Suomessa. Meillä lannoite- ja ostorehumäärät pysyivät varsin samoina, kun joissakin EU-maissa pudotus oli selvä.

Helmikuun puolivälissä lannoitteiden hinnat tippuivat keskimäärin noin 150 verottomalla eurolla tonnilta. Nyt hallituksella on hyvä mahdollisuus pohtia lannoitetukea uudelleen ja kohdentaa se niille, joiden hankinnat osuivat korkeimpiin hintoihin.

Monen mielestä hintariskin pitäisi olla aina ostajalla itsellään. Näin se onkin, jos markkina on avoin ja kauppaa voi tehdä koska vaan. Tilannetta, jossa tavaraa ei ollut jatkuvasti saatavilla, tavaran saatavuudesta ei ollut varmuutta ja ostoon oli pahimmillaan aikaa vain päivä, ei voi pitää normaalina, joten oikein kohdennettu lannoitetuki jo tehdyille kaupoille on kohtuullista. Toteuttamistapa pitää miettiä tarkkaan, jotta sillä on mahdollisimman pieni vaikutus itse markkinoihin.

Viljan hinnat ja lannoitteiden hinnat seuraavat toisiaan melko tarkasti, joten kun lannoitteiden hinnat laskivat, voidaan ennakoida myös viljojen hintojen alenevan. Tällä kertaa ilmassa on kuitenkin yksi iso kysymysmerkki eli Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen vaikutus erityisesti vehnän, maissin ja öljykasvien kauppaan.

Jos tilanne pahenee, Ukrainan viljelyalat ja sadot laskevat eikä Mustanmeren käytävää pitkin pystytä kuljettamaan viljaa, ja jos Venäjään kohdistuvat pakotteet lisääntyvät, voi viljan hinta pysyä korkeana. Ja tietysti aina on mahdollisuus poikkeuksellisiin sääilmiöihin ja koko Eurooppaa koskevaan katoon.

Suomessa paikallinen tilanne vaikuttaa merkittävästi syksyn hintatasoon. Tällä hetkellä kaupan ja teollisuuden varastot ovat merkittävästi suuremmat kuin vuosi sitten, joten riski on, että puintikauden alun hinnat jäävät heikoiksi. Koko kauden 2023–2024 hinnat määräytyvät sitten pitkälti maailmanpoliittisen tilanteen ja sadon mukaan.

Rajusti vaihtelevassa markkinassa on aina vaikea toimia, mutta keinoja löytyy. Tuotantopanosten ostojen hajauttaminen ja viljan hinnan suojaukset ovat tällä hetkellä parhaimmat keinot hillitä markkinavaihteluita.

Jatkossa moni lannoitekauppa tehtäneen naapureiden kanssa kimpassa, jolloin rahti saadaan täysinä rekkakuormina, mutta kerralla ostettava määrä ostajaa kohti saadaan jaettua pienempiin eriin ja tasattua samalla hintariskiä.

Pentti Törmä
päätoimittaja

Traktorikauppa palasi tuttuihin lukuihin

Traktorikauppa palasi muutaman vuoden piristymisen jälkeen tuttuihin lukuihin. Traktoreja myydään lukumääräisesti vähemmän, mutta myydyt koneet ovat isompia ja varustellumpia kuin aiemmin. Myyty kokonaistehomäärä on kuitenkin edelleen laskussa.

Suomessa on valtava määrä vanhempaa kalustoa, mutta hyvistä ja riittävän isoista käytetyistä traktoreista on pulaa. Näille olisi tällä hetkellä kysyntää ja vaihtotraktorien hinnat (tai ainakin hintapyynnöt) ovat nousseet varsin paljon. Ei ole mitenkään harvinaista, että vaihtokoneesta pyydetään lähes samaa euromäärää kuin mitä oli koneen hinta uutena. Sama pätee myös työkoneisiin.

Vaikka kotimaan traktorimarkkina supistuu, kotimainen tuotanto porskuttaa, erityisesti moottoripuolella. Linnavuoren tehtaan kokonaan uusi moottorisarja on osoitus siitä, että suomalaista osaamista arvostetaan myös muualla.

Suomalaiset traktori- ja puimurivalmistajat ovat kokonaan ulkomaisessa omistuksessa, mutta silti tuotanto jatkuu täällä ja kotimaassa valmistetuin moottorein. Siitä voi olla ylpeä koko kansakunta, sillä omassa maassa oleva maatalouskoneteollisuus on myös osa huoltovarmuutta.