Ensimmäistä kertaa: KM Ruutukisa

KM:n joka toinen vuosi järjestettävästä satokilpailusta on tullut niin suosittu, että tälle kesää päätettiin järjestää koeruuduilla käytävä kevätvehnän KM Ruutukisa. Kyseessä on joukkuekilpailu ja se järjestetään Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Ilmoittautua voi maaliskuun loppuun saakka. KM seuraa Ruutukisaa koko kasvukauden sosiaalisessa mediassa.

Kisa käydään koeruuduilla Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Koetila on yksi virallisten lajikekokeiden koepaikoista. Siellä tulee vuodesta toiseen parhaimmat sadot, sillä peltojen kasvukunto on hyvä ja ilmasto suotuisa. Kisalohkon edelliset viljelykasvit olivat Avetron-kaura (2020) ja Arild-ohra (2019). Lohko toimii joka kolmas vuosi koelohkona. Kukin joukkue suunnittelee viljelyohjelman, jonka koetilan työntekijät toteuttavat joukkueen ruuduilla. Ruutujen sadot punnitaan, laadut analysoidaan ja taloudellinen tulos lasketaan. Sarjoja on kaksi: suurin sato ja paras taloudellinen tulos.

Mikä kevätvehnälajike tuottaa suurimman sadon ja millaisella lannoitusstrategialla?

Entä onko taloudellisesti kannattavaa ruiskuttaa kaikki kerralla, vai jakaa rikkakasviruiskutus kahteen osaan ja torjua tauditkin kahteen kertaan?

Millä peittausainekäsittelyllä kevätvehnä orastuu parhaiten? Auttaako alkukasvukauden bio-stimulanttikäsittely kuivuuden kestoon?

Viljelijät tuntevat omat peltonsa, ja osaavat niiden niksit. Mutta kuinka moni osaa rakentaa toimivan viljelyohjelman toisen pellolle, ja vaihtaa kasvukauden edetessä lennosta suunnitelmaa, jos tarve niin vaatii?

Ilmoittaudu mukaan!

Nyt on mahdollisuus näyttää omat kyntensä, sillä Käytännön Maamies järjestää Lantmännen Agron ja maatalousalan yhteistyökumppaniyritysten kanssa KM Ruutukisan.

Kilpailu on joukkuekisa, ja siihen toivotaan osallistujia niin viljelijöistä, neuvojista kuin kaupallisistakin toimijoista.

Kilpailu käydään Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Jokainen joukkue saa kolme koeruutua, joiden paikat arvotaan kuten oikeassakin ruutukokeessa.

Tulos on kolmen ruudun keskiarvo.

Koeruuduille saa valita haluamansa kevätvehnälajikkeen, sille sopivan peittauksen ja lannoituksen, siemenmäärän ja kasvinsuojelun.

Koetilan henkilökunta hoitaa viljelytoimenpiteet joukkueiden toiveiden mukaisesti. Kylvöpäivä on kaikille sama, mutta muut viljelytoimet ajankohtineen joukkueet suunnittelevat itse.

Viljelytoimet toteutetaan kokeen keskimääräisen kasvuasteen mukaan joukkueen antaman viljelyohjelman mukaisesti. Suunnitelmaa voi muuttaa kasvukauden edetessä, kunhan siitä ilmoittaa muutamia vuorokausia etukäteen.

Mukaan otetaan kymmenen joukkuetta, joissa kussakin saa olla 2–4 jäsentä. KM valitsee joukkueet niin, että osallistujia on ympäri Suomen mahdollisimman monipuolisesti.

Joukkueet saavat olla myös sekajoukkueita, joissa on vaikkapa yksi maatalousmyyjä ja muutama asiakas. Tai sitten muutaman hengen neuvontatiimi, viljelijäjoukkue, opiskelijaporukka tai joku muu.

Koeruutujen tilannetta seurataan kisan WhatsApp-ryhmässä. Joukkueet pidetään ajan tasalla kasvustojen kunnosta, säästä, rikkakasvien ja tautien määrästä ja mahdollisista tuholaisista.

Suurin sato ja paras tulos

Osallistumisesta ei tule kisaajille kustannuksia. Kilpailu toteutetaan sponsorien mahdollistamana.

Jos haluaa osallistua erikoisella lajikkeella, jonka siementä ei ole helposti saatavilla, silloin kylvösiemen täytyy toimittaa itse.

Lannoitus on mahdollista toteuttaa rakeisena lannoituksena, lehtilannoitteina sekä typpiliuoksena. Käytössä olevasta kalustosta johtuen nestemäisten letkulevityslannoitteiden tai karjanlantojen ym. lietteiden käyttö ei ole mahdollista.

Rakeisia lisälannoituksia hyväksytään maksimissaan neljä kappaletta. Ruiskutuksia saa tehdä viisi kertaa.

Etukäteen täytyy päättää, noudattaako ympäristökorvausjärjestelmän ehtoja. Kilpailussa on kaksi sarjaa – suurin sato ja paras taloudellinen tulos. Talouskisassa mukaan lasketaan kasvinviljelytilan tuet.

On myös mahdollista jättäytyä ympäristökorvauksen ulkopuolelle. Silloin nitraattiasetus tulee typpilannoituksen ylärajaksi ja maksimityppilannoitusmäärä on kevätvehnällä 170 kg/ha. Fosforia saa antaa ympäristökorvauksen ulkopuolella 65 kg/ha (325 kg/ha jaettuna viidelle vuodelle). Jos päättää olla mukana ympäristökorvauksessa, niin typpeä saa antaa maksimissaan 165 kg/ha ja fosforia 6 kg/ha, kun tähtää reippaasti yli kuuden tonnin hehtaarisatoon (tämä kappale korjattu nettiversioon 22.3.21).

Kasvinsuojeluaineita tulee käyttää käyttöohjeen mukaan. Kaikki kaupalliset valmisteet ovat käytössä. Jos jotain tuotetta ei saada hankittua, joukkue voi vaihtaa sen toiseen.

Kisaa seurataan somessa

Koeruutukisaa seurataan sosiaalisessa mediassa ja Käytännön Maamies -lehdessä koko kasvukauden ajan.

Joukkueiden on mahdollista vierailla koeruuduilla kesän mittaan.

KM:n toimittaja raportoi koeruuduilta ja kertoo kisan kuulumisia alusta loppuun. KM toimii myös kisan tuomarina ja varmistaa puolueettomuuden.

Tulokset julkistetaan syksyllä tuloswebinaarissa ja Käytännön Maamies -lehdessä, kunhan kaikki ruudut on puitu ja laatu analysoitu.

Suurin sato ja paras taloudellinen tulos palkitaan 2 500 euron palkinnolla, joka menee voittajatiimin valitsemaan maanviljelyä edistävään yleishyödylliseen toimintaan.

Ilmoittaudu mukaan kilpailuun lähettämällä sähköpostia Käytännön Maamiehen toimitukseen maaliskuun loppuun mennessä: toimitus@agraari.fi.

Kerro viestissä joukkueen yhteystiedot ja millä lajikkeella haluatte osallistua. KM ottaa jokaiseen ilmoittautujaan yhteyttä.

Kisaan valitut joukkueet julkistetaan huhtikuussa, ja kisan seuraaminen alkaa välittömästi jo ennen koeruutujen kylvöä.

Seuraava perinteinen, viljelijöiden pelloilla käytävä KM satokilpailu järjestetään vuonna 2022 ja sen kisakasvi päätetään ja julkistetaan myöhemmin. ◻

 

 

KM Ruutukisan kisalohko

Maalaji: Hiue

Multavuus: m

Johtoluku: 1,6

pH: 6,9

Ca: 2500

P: 39

K: 140

Mg: 240

S: 12

Cu: 4,0

Mn: 16

Zn: 1,7

Kationinvaihtokapasiteetti: 14

Ca/KVK: 78

K/KVK: 2

Mg/KVK: 7

Na/KVK: 2