
Ensi kesänä viimeinkin syysvehnän satokisa
Syysvehnäkisaa on toivottu pitkään ja nyt se viimein tulee. Kylvä parhaalle lohkolle syysvehnää ja ilmoittaudu ensi keväänä satokisaan. Kilpailijat valitaan huhtikuun loppuun mennessä.
Markkinoille on tullut runsaaasti uusia syysvehnälajikkeita, mutta niitä ei ole vielä testattu satokisan kaltaisessa tulikokeessa.
Satokilpailun syysvehnäennätys 10 217 kg/ha on vuodelta 2014 ja sen teki inkoolainen Karl Åberg Skagen-lajikkeella.
Skagen on edelleen varsin toimiva lajike. Se on Baltian viljellyin vehnä, ja Suomessa toiseksi suosituin Ceylonin jälkeen. Talvenkestävimmät lajikkeet eivät ole välttämättä kuitenkaan kovimpia satotykkejä.
Uutta satoennätystä haetaan
Syysvehnän satoennätystä olisi jo aika puskea ylöspäin. Kymppitonnia pidetään edelleen maagisena haamurajana, vaikka Timo Laaksonen ylitti sen jo vuonna 2001 Kosack-syysvehnällä.
Virossa syysvehnällä on saatu satokilpailussa 11,9 tonnin hehtaarisato. Sen otti Sven-Erik Lohu KWS Emil -lajikkeella. Esikasvina oli herne ja syysvehnä kylvettiin elokuun viimeinen päivä 385 itävällä neliölle. Tähän tasoon olisi Suomessakin mahdollista päästä, mutta se vaatii täydellistä onnistumista sekä helppoa talvea ja suotuisaa kevättä.
Englantilaisen Tim Lamymanin maailmanennätys on huikeat 17,96 tonnia.
Kilpailu käydään kuten viime kesän kaurakisa: sitä seurataan sosiaalisessa mediassa ja lehden sivuilla. Tarkoituksena on viedä syysvehnän viljelytekniikkaa eteenpäin ja testata lajikkeet tositoimissa.
Kilpailuun saa osallistua myös lajikeseoksella. Niiden toimivuutta testataan tämän kesän KM Ruutukisassa.
Kilokisa ja talouskisa
Satokisassa etsitään sekä suurinta hehtaarisatoa että parasta taloudellista tulosta.
Sato mitataan hehtaarin alalta keskimääräisestä kohdasta peltoa. Kisalohkon on siis oltava hehtaaria suurempi. Reunat puidaan ennen pinta-alan mittaamista pois.
Sato punnitaan ja kosteus määritetään viljalaboratoriossa. Sadon mittaajana on ulkopuolinen, riippumaton neuvoja. Satoja vertaillaan 14 prosentin peruskosteudessa. Suurin hehtaarisato voittaa kilokisan.
Syysvehnää saa viljellä rehuksi, elintarvikkeeksi tai siemeneksi ja se saa olla luomua tai tavanomaista.
Kilpailuun ilmoittaudutaan huhtikuun loppuun mennessä lähettämällä sähköpostia KM:n toimitukseen: toimitus(at)agraari.fi. Kerro nimesi, paikkakuntasi, lajikkeesi ja mihin käyttöön viljelet vehnää. Voit myös perustella, miksi juuri sinut kannattaa valita kisaan mukaan.
Talouskisassa tavoitellaan parasta taloudellista tulosta hehtaarin alalta. Laskennassa huomioidaan erikseen elintarvike- ja rehulaadun hinta sekä tavanomaisessa että luomuvehnässä. Laatu määräytyy laatunäytteen mukaan. Hehtaarisadon hinta pyydetään kaikille samalla viikolla viljakaupalta. ◻