Maataloutta salkussa, pörssikurssien symboli laukussa

Altia lähtee uusille urille

Puolivuotiskatsausten jälkeinen syyskuu on monen yhtiön osalta merkinnyt salkullemme puuduttavaa hiipumista. Pörssiuutiset ovat rajoittuneet lähinnä vuoden 2021 taloudellisen raportoinnin ja yhtiökokousten aikataulujen ilmoituksiin sekä muutamiin nimitysuutisiin, joilla ei ole ollut mainittavaa vaikutusta osakekursseihin. Talouskalenteritiedot saatiin syyskuussa Apetitilta ja HKScanilta. Atria ja Raisio ilmoittivat omat aikataulunsa jo elokuun puolella. Altian kalenteri taas mennee täysin uusiksi.

Koronatilanteen paheneminen vaikuttaisi olleen useimmilla salkkuyhtiöillämme merkittävin syyskuun kursseihin vaikuttanut tekijä. Kolmen yhtiön osakkeen arvo nimittäin laski syyskuun aikana.

Apetitin osakkeen kurssi tippui 9,26 eurosta 8,92 euroon, HKScanin osakekurssi pakitti 1,92 eurosta 1,87 euroon ja Raision kurssi hiipui 3,13 eurosta 3,08 euroon.

Poikkeuksen muodostivat julkisuudessakin nousupovauksia saaneet Atria ja Altia. Atrian kurssi nousi syyskuun aikana 8,52 eurosta 8,65 euroon. Altialta saatiin sen sijaan kuun lopussa aivan toisen mittaluokan uutisia.

Yhdistymisuutinen siivitti kurssin kiitoon

 

Elokuussa analyytikot arvioivat Altian osakkeelle jopa yli kymmenen prosentin nousuvaraa. Lukema lyötiin kirkkaasti jo yhdessä päivässä, kun Altia ilmoitti 29.9. sulautuvansa norjalaisen Arcus ASA:n kanssa.

Uuden yhtiön nimeksi tulee Anora Group Oyj. Tarkoituksena on luoda johtava pohjoismainen viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo. Sen yhteenlasketun vuosittaisen liikevaihdon lasketaan olevan vuoden 2019 lukujen valossa noin 640 miljoonaa euroa. Pääkonttori pysyy Helsingissä ja osakkeen listaus Helsingin pörssissä jatkuu.

Arvonnousun lisäksi luvassa on myös ylimääräisiä osinkoja. Altia nimittäin ehdottaa osakkeenomistajilleen 0,40 euron lisäosinkoa. Ylimääräinen osinko maksettaisiin 2020 loppuun mennessä maksettavan varsinaisen 0,21 euron osingon lisäksi. Mikäli suunnitelma toteutuu, vuonna 2020 maksettavien osinkojen yhteissummaksi muodostuisi kaikkiaan 0,82 euroa osakkeelta.

Sulautuminen on ehdollinen. Toteutuakseen se vaatii Altian ja Arcusin ylimääräisten yhtiökokousten sekä kilpailuviranomaisten hyväksynnät.

Syyskuun aikana Altian kurssi kipusi yhdistymisuutisen siivittämänä 8,5 eurosta peräti 9,71 euroon.

Syyskuussa KM:n maataloussalkun arvo nousi elokuun lopun 2401 eurosta 2432 euroon. Kuun lopulla salkkumme oli noin 640 euroa tappiolla.

KM-salkku on henkilökohtainen sijoituskokeilu. Emme anna sijoitusneuvoja. Mikäli joku päätyy ostamaan mallisalkkumme osakkeita, hän tekee sen omalla vastuullaan.

Teksti: Kyösti Isosaari

Syyskuusta näytti muodostuvan KM-maataloussalkulle tappiollinen. Apetitin, HKScanin ja Raision osakkeiden arvot laskivat, eikä Atriankaan kurssinousu muodostunut kovin merkittäväksi. Kuun lopussa Altia kuitenkin räjäytti pankin kertoessaan yhdistymisestään norjalaisen Arcusin kanssa. Komean kurssinousun lisäksi Altialta on luvassa odotettua enemmän osinkoja.

Lähde: www.nasdaqomxnordic.com

KM:n maataloussalkun tuotot on laskettu sijoitetun pääoman mukaan, ja ne pitävät sisällään uudelleensijoitetut osingot. Salkun markkina-arvo on määritelty edellisen kuun viimeisen pörssipäivän lopetuskurssin mukaan. Laskelmissa on otettu huomioon ostopalkkiot muttei mahdollisia myyntipalkkioita. Takeita myynnin onnistumisesta kyseisellä hinnalla ei siis ole.

Osinkotuotot on laskettu vain kuluneelta vuodelta veronpidätyksen jälkeisen osinkosumman mukaan. Tuotoissa ovat mukana osingot, jotka on maksettu syyskuun loppuun mennessä.