Agritechnica palasi, mutta hieman erilaisena

Tätä kirjoitettaessa maailman suurin konenäyttely Agritechnica oli vielä meneillään. KM:n laaja raportti Agritechnican uutuuksista ilmestyy joulukuun ja tammikuun lehdissä.

Konenäyttely oli koronan takia tauolla eli väliä edelliseen näyttelyyn tuli neljä vuotta.

Väkeä ja koneita Hannoverissa riitti entiseen tapaan, mutta silti muutoksia oli tapahtunut. Näyttelyä ja samalla koko maatalouskoneteollisuutta ohjaavat nyt kaksi isoa tekijää eli sota sekä kiristyvät lait ja säädökset.

Koko 2010-luvun ajan Agritechnicassa korostui Venäjän maatalouden kasvu. Venäläisiä yrityksiä oli näyttelyssä paljon, osastot olivat näyttäviä ja lähes kaikilla osastoilla oli esittelykyltit kolmella kielellä eli saksaksi, englanniksi ja venäjäksi.

Nyt tilanne oli täysin toinen. Näyttelyn näkökulmasta Venäjä oli pyyhitty kokonaan pois maailmankartalta. Venäläisiä kävijöitä ei puheensorinasta päätellen juurikaan ollut ja venäläisyrityksiä ei näkynyt ollenkaan. Toisaalta eipä näyttely suuremmin osoittanut tukeaan myöskään Ukrainalle eikä Ukrainan maataloudelle, jollei ulkoalueilla liehuneita lippuja oteta huomioon.

Venäjä oli iso markkina maatalouskoneteollisuudelle ja isoimmilla valmistajilla oli siellä myös tehtaita. Nyt uusien koneiden kauppa on seisahduksissa, mutta valitettavasti varaosakauppa jatkuu edelleen harmaana vientinä lähinnä Aasian maiden kautta.

Maatalouskoneteollisuus on ollut varsin vaitonainen Venäjän markkinasta ja kukaan ei uskalla sanoa ääneen, miten tilanne kehittyy, jos sota joskus loppuu. Venäjä on edelleen iso maataloustuottajamaa ja houkutus konekauppaan on suuri, mutta niin kauan kuin Ukrainassa soditaan, läntiset konevalmistajat pysyvät poissa Venäjän markkinoilta.

Toinen merkittävä vaikutus on kiristyvillä säädöksillä. Konevalmistajat olivat ottaneet selkeän etunojan EU:n vaatimuksiin puolittaa kasvinsuojeluaineiden käyttömäärät. Erilaisia täsmäruiskuja ja erityisesti mekaaniseen rikkakasvien torjuntaan käytettäviä koneita oli lähes joka valmistajalla.

Toinen säätelyyn liittyvä asia löytyi energialähteiden puolelta. Pienissä traktoreissa ja työkoneissa oli energian lähteinä sähköä ja vetyä eli hiilidioksidipäästöjä pyritään vähentämään edelleen. Uudet tekniset ratkaisut ovat kalliita eivätkä tuo viljelijälle merkittäviä lisähyötyjä.

Viljelijän kannalta muutosvauhti on osin ongelmallinen, sillä uudet tekniset ratkaisut eivät ole lähtöisin viljelijöiden tarpeesta vaan lainsäätäjien ja poliitikkojen toiveista.

Välillä tuntuu siltä, että viljelijöitä pakotetaan investointeihin, joista hän ei hyödy millään tavalla. Häntä tuntuu nyt heiluttavan koiraa.

Pentti Törmä
päätoimittaja

Ruutukisassa osa satsasi satoon, osa talouteen

KM-ruutukisassa, aivan kuten KM:n satokisassa, kilpaillaan suurimmasta sadosta ja suurimmasta taloudellisesta tuloksesta.

Ruutukisa on kuitenkin luonteeltaan erilainen, sillä se on joukkuekisa ja pienellä viljelyalalla voi ottaa riskejä, joihin ei normaalissa talousviljelyssä ole varaa.

Syksyn pääosin surkeat korjuuolosuhteet pilasivat niin ruutukisaajien kuin monen viljelijän laatutoiveet. Sadon määrässä menetykset tapahtuivat pitkälti jo alkukesän kuivuudessa.

Lohdullista on kuitenkin se, että talouskisan voitto tuli varsin normaalilla viljelyohjelmalla, jota voisi hyvin käyttää myös tavallisella talousviljelmällä.

Olennaista oli se, että tilannetta seurattiin kasvukauden aikana ja viljelyohjelmia muokattiin muuttuneiden olosuhteiden mukaan. Nykyisin ei viljelijällä ole varaa enää sijoittaa kaikkia tuotantopanoksia heti keväällä ja toivoa parasta, vaan satsaukset pitää tehdä kasvukauden kehityksen mukaan. Vaaditaan enemmän tarkkailua, tietoa ja reagointikykyä sekä pellolla että markkinoilla. Vaaditaan yksinkertaisesti osaamista.

Ruutukisan parasta antia onkin, että se mahdollistaa erilaisten toimenpiteiden vertailun samoissa olosuhteissa. Samalla se myös paljastaa varsin raadollisesti sen, että joskus luonto vaan ottaa yliotteen eikä millään viljelyteknisellä päätöksellä pysty muuttamaan lopputulosta merkittävästi.

Markkinaosaamisella voi kuitenkin vaimentaa luonnonvoimien vaikutusta taloudelliseen tulokseen.