Syysvehnälle nostetta Ruutukisasta

Pitkään tästä on haaveiltu, ja nyt se toteutuu, nimittäin syysvehnän Ruutukisa Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Syysvehnälajikkeiden satoisuus ja viljelyn temput testataan eliittisarjassa koko maatalousalan katseiden alla.

Kesällä 2023 KM Ruutukisa järjestettiin kevätohralla, vuonna 2021 puolestaan kevätvehnällä. Nyt on vuorossa syysvehnä. Kisaruudut kylvetään, ruiskutetaan ja korjataan koeruutukalustolla. Lantmännen Agron koetilan työntekijät huolehtivat viljelytoimenpiteistä joukkueiden laatimien viljelyohjelmien mukaisesti. Kisan kulkua seurataan KM:ssä sekä lehden sivuilla että sosiaalisessa mediassa.

Hauhon pelloilla Lantmännen Agron koetilalla korjataan vuodesta toiseen tavallisissa syysvehnän lajikekokeissa kymppitonnin ruutusatoja. Mitä sieltä irtoaisi, jos syysvehnän viljelisi satokisaotteilla?

Ensi kesänä se nähdään, sillä syyskuun alussa kylvetään ensimmäistä kertaa syysvehnää KM Ruutukisassa. Ruotsissa syysvehnän ruutukisa, Vetemästaren, on järjestetty jo useamman kerran, ja siellä on saatu 15 tonnin ruutusatoja.

Kisalohkolla on kasvanut kevätohra, jonka korjuun jälkeen pellolle on ruiskutettu glyfosaatti, ja se on kynnetty ja äestetty. Tämän jälkeen mennään joukkueiden laatimilla viljelyohjelmilla. Ruudut on tarkoitus kylvää heti syyskuun alussa. Kisan kulkua seurataan sosiaalisessa mediassa sekä syksyn mittaan, että ensi kasvukaudella.

Pelto on runsasmultaista hienoa hietaa, jonka pH on 6,8. Fosforiluku on korkea, joten fosforia saa käyttää maksimissaan kuusi kiloa hehtaarille. Jokainen joukkue saa yhden, 16 metriä x 1,25 metriä olevan ruudun. Ruutukokoa suurennetaan aiemmista pikkuruuduista, jotta jokainen ruutu voidaan korjata juuri oikeaan aikaan, ja laatuerot saadaan aiempaa paremmin esiin.

Koetilan henkilökunta hoitaa toimenpiteet joukkueiden laatimien viljelyohjelmien mukaan. Kilpailun yhteistyökumppanit mahdollistavat kisan järjestämisen. KM hoitaa kilpailun tuomaroinnin ja seurannan.

13 kovaa joukkuetta

Käytännön Maamiehen toimitus ei meinaa pysyä nahoissaan, kun Ruutukisaan tupsahti 13 todella kovaa joukkuetta, joissa on yli 70 toinen toistaan kiinnostavampaa nimeä.

Mustialassa on perinteisesti kasvatettu parhaat satokisaajat ja KM:n lukijat. Nyt Mustialasta saatiin kokonainen joukkue, Tulevaisuuden viljelijät, jonka kapteenina toimii Tammelasta kotoisin oleva Vili Silmälä.

”Joukkueemme muodostuu kahdeksan hengen koulukaveriporukasta. Olemme kaikki opiskelleet vuosina 2020–2024 Mustialassa agrologin AMK-tutkintoa”, Silmälä kertoo.

Mustialan agrologi on alalla käsite, ja KM:n toimituksessa uskotaan joukkueen pitävän tätä lippua korkealla. Joukkue lähettää terveisiä Mustialan lehtoreille, joiden haaveena oli Ruutukisamenestys Mustialan tyyliin. KM:n toimituksessa ei tiedetä, mitä tämä tarkalleen tarkoittaa, mutta eiköhän se selviä ensi kesän aikana.

Joukkueeseen kuuluu Silmälän lisäksi padasjokelainen Antti Syrjä, punkalaitumelainen Artturi Ala-Viikari, pälkäneläinen Henri Paija, lempääläinen Matti Mikkola, liperiläinen Miikka Hirvonen, loviisalainen Sebastian Ahlqvist ja kärköläläinen Topias Rauhamaa.

Kisalajikkeena heillä on Informer, jonka siemenen joukkueelle sponsoroi Tilasiemen-ketjun pakkaamo AR Siementukku Halikosta. Siemenet on peitattu Vibrance Triolla.

Seuraava joukkue on Etelän Vetelät, jonka kapteenina toimii hiihtokunnoltaan Suomen paras maanviljelijä Johan Gustafsson Loviisasta. Onko tikistä kunnosta apua Ruutukisassa, sitä on vaikea arvioida etukäteen, mutta tuskin siitä haittaakaan on. Kovaa urheiluahan tämä on.

Joukkueen muut jäsenet ovat ProAgrian leivissä olevat Tiia Vilkman, Mikko Pekkanen ja Mikko Kemppi, sekä hauholaistunut Niklas Larsén, jossa kuitenkin etelän vetelyys kuulemma yhä näkyy.

Joukkue lähtee kisaan tutulla ja turvallisella Ceylonilla. Jos tulee hankala talvi, tämä lajike voittaa, sillä Ceylonin versomiskyky on omaa luokkaansa. Osaako hiihtokuningas ennustaa tulevan talven säitä sammakon tavoin? Gustafssonin mukaan he ovat voittajia talvesta tai lajikkeesta riippumatta. Tästä asenteesta toimituksessa tykätään.

Kasvinsuojeluseura ja ProAgria mukana

Kasvinsuojeluseura lähtee jälleen kisaamaan Minni Tarkkasen johdolla. Tämä on mainio juttu, sillä seuralaiset ovat jokaisella kerralla jakaneet kasvinsuojelun ilosanomaa muillekin joukkueille.

KM:n toimituksessa tiedetään Tarkkasen paneutuneen koeruutuhommiin väitöskirjatutkimuksensa myötä aivan uudella otteella, mutta ajaneen myös isojen poikien koneilla kuten Fendteillä. Osaamista löytyy nyt siis laidasta laitaan.

Koeruudut ovat tulleet tutuksi joukkueen muillekin jäsenille Jaakko Lauriselle, Jasmin Isotuvalle ja Mika Lehtiselle. Lehtisen pelloilla Kemiön saarella on Borealin syysviljojen koeruutuja, joita Laurinen puolestaan katselee Borealin palveluksesta käsin. Isotupa hoitaa kasvinsuojelukokeita NSL Koetoiminnan palkkalistalla.

Joukkue lähtee kisaamaan Turanus-vehnällä, joka on pärjännyt Hauholla virallisissa lajikekokeissa hyvin.

ProAgria esittelee osaamistaan kuuden hengen joukkueella, jonka kapteenina toimii tammelalainen Vesa Koivula ja jäseninä ovat Raita Laaksonen, Asko Laapas, Netta Leppäranta, Anne Tolonen ja Kimmo Turunen.

Tolonen ja Leppäranta ovat olleet Ruutukisassa mukana ennenkin, ja Koivula puolestaan satokisassa. Laaksosen, Laapaksen ja Turusen neuvojaura saa tällä vedolla tarvittavaa uskottavuutta, näin asia ainakin KM:n toimituksessa halutaan nähdä. Lajikevalintana joukkueella on musta hevonen eli Bright.

Tuttuja kasvoja uusilla mausteilla

Junttilan tilalla työskentelevän Konsta Kulmalan luotsaama #mehu on valinnut lajikkeekseen Ibarran. Joukkueen jäsenet ovat opiskelukavereita Viikistä: Teemu Tuomola, Samuli Seppänen, Verneri Raiko ja Teemu Junttila.

KM:n toimituksessa kahvit menivät väärään kurkkuun joukkueen nimivalinnasta. Se toimii sosiaalisessa mediassa, mutta printissä se näyttää hämmentävältä. On myös selvää, että toimituksessa selvitetään, millainen tarina nimen takana piilee. Eri asia on sitten se, voiko sitä kertoa julkisuuteen.

Elimäkeläinen Elina Valkeinen pääsee viimein ruutukisaamaan oman tallinsa hevosilla. Tätä ennen Valkeinen on ollut ProAgrian ja Follow a Farmer -joukkueiden jockeynä. SatoKlubi on Valkeisen oma talli, johon pääsee ainoastaan kutsuttuna. KM:n toimituksen saamien tietojen mukaan klubin sisällä keksitään kiinnostavimmat kokeilut niin viljelyyn kuin uusiin drinkkeihinkin, vai oliko sittenkin kyseessä pellolle menevät snapsit?

Sen verran hauskaa tällä porukalla on keskenään, että joukkueeseenkin on eniten tunkua. Mukana ovat Janne Rouhiainen, Mikko Peuranpää, Toni Lindqvist, Jussi Taruma, Petri Asikainen, Juha Saarilahti, Jussi Myyrinmaa, Petri Tanskanen, Pekka Helkala, Josper Tigerstedt ja Jarkko Hirvikallio.

Taloustaiturit ovat voittaneet Ruutukisan talousosan jo kahteen kertaan. Joko nyt olisi aika heittää taskulaskimet nurkkaan ja ryhtyä hulluttelemaan? Taitureiden kapteenina on tuttuun tapaan Mellilän kasvatti Niilo Salo ja aseenkantajana Elias Heliander. Joukkuetta on täydennetty Otto Erälinnalla, Heikki Rasilaisella ja Matti Pihalla.

Joukkue lähtee kisaamaan lajikeseoksella, jossa on RGT Kilimanjaro, Informer ja Bright -syysvehnät. Tarkoituksena on saada myllyvehnää, joten irrottelut taitavat jäädä taas KM:n toimittajan haaveeksi ja joukkue pysyy tarkasti kaidalla polulla eikä sorru lotraamaan aineiden kanssa.

Syysvehnällä on saatu Suomessakin yli kymppitonnin ruutusatoja. Niitä ei ole varsinaisesti raportoitu missään. Ruutukisassa on tarkoituksena selvittää, paljonko ruuduilta irtoaa satoa, mutta myös laskea viljelyn kannattavuutta. Ruutukisassa kilpaillaan siis sekä kiloilla että taloudella.

Ei nimi joukkuetta pahenna

Suomen kenties kovimman syysvehnän viljelijän Kimmo Polon vetämä Voittajajoukkue kertoo sen jo nimivalinnallaan. Jos nimi ei vakuuta, joukkueen kokoonpano sinetöi asian: Risto Tupi, Hannu Eskola, Seppo Vätti ja Ville Koivuniemi.

KM:n toimituksen salaisessa vedonlyönnissä aika moni on veikannut tätä hevosta, ellei sitten Koivuniemi onnistu ylipuhumaan joukkuetta outoihin kokeiluihin, tai Tupin säästäväisyys ja järkevyys puolestaan estä Poloa, Eskolaa ja Vättiä tekemästä sitä, mitä syysvehnälle täytyy. Joukkue lähtee voittamaan lajikeseoksella, ja se tiedetään, ettei tätä joukkuetta kiinnosta myllylaatu vaan kilot.

Follow a Farmer kilpailee tämän vuoden sometähtien Ilmari Hunsan, Ailan pariskunnan ja Juha Sipilän voimin. Joukkuetta on terästetty BASF:in omilla naamoilla, Hannes Höykälällä ja Nelli Piekkarilla.

Tämä joukkue on sekä kova että kiinnostava, kuten parhaat paketit aina ovat. Höykälän tiedetään olleen takapiruna ennenkin, mutta nyt hän pukee rohkeasti joukkuepaidan päälleen, ja tunnustaa väriä.

Rapujuhlista suoraan tuleva Helan går viestii nimellään joukkueen asenteesta, motosta ja elämästä. System Cameleon -miehen Kaarle Tavelan joukkueeseen kuuluvat hauholainen Mattias Anomaa ja Kouvolan kuningas Tommi Hasu. Ja mainittiinko jo, että kyse on luomujoukkueesta?

KM:n toimituksessa kuten myös Lantmännen Agron koetilalla Hauholla tuskaillaan, miten kisan sääntöjä sovelletaan luomuun. Kun esikasvina ei ole hernettä eikä kahden vuoden apilanurmea, eikä pelto ole muutenkaan luomutikissä, miten siellä oikein viljellään luomuna?

Joukkue suhtautuu tähän varsin tyynesti. Ovathan he tottuneet jokavuotiseen luomutarkastukseen. KM:n toimituksessa on jopa kuultu Hasun ylistävän luomutarkastusta, siinä kun tulee laitettua paperit ja paikat ojennukseen ja selvitettyä kaikenlaisia vyyhtejä.

Mitä sieltä nyt tulee?

Ensin oli WehnäWeijarit, sitten OhraOraakkelit ja nyt WinterWheatWizards. KM:n toimituksessa tiedetään, että kielen vaihtaminen lontooseen johtuu täysin Samuel Jussilan ja Kari Alasaaren viimetalvisesta YEN-reissusta syysvehnän luvattuun maahan. Oppivatko he siellä mitään syysvehnästä, se selviää ensi kesänä.

Joukkueen kapteeniksi on vaihdettu Jussilan tilalle Matias Rönnqvist, koska Jussilan naama ja nimi on KM:n sivuilla liiankin tuttu, Alasaaresta nyt puhumattakaan. Rönnqvist on voittanut satokisan ja päätynyt kansikuvamalliksi vain kerran, ellei viime vuoden Ruutukisavoittoa lasketa, joten hänessä on vielä tuoreutta. Niin tai näin, joukkue kilpailee lajikeseoksella tälläkin kertaa.

SoilBoys ei ole Jumalaa ylistävä soulbändi, vaikka ilosanomaa joukkue levittääkin ja kehottaa tekemään parannuksen, nimittäin maanparannuksen. Mika Malinin luotsaamaan joukkueeseen kuuluu työkavereita SoilFoodilta: Aki Laaksonen, Antti Ruissalo, Sami Nivala ja Sampo Järnefelt.

Kuten kaikissa maailmaa parantavissa porukoissa, sukset menevät heti ristiin. Joukkueen tiedetään vääntäneen kättä jo pelkän lajikevalinnan kohdalla huolella, ja päätyneen jostain ihmeen syystä Skageniin.

KM:n toimituksessa odotetaan mielenkiinnolla, sortuuko joukkue houkutuksen alla jonkinlaisiin synteihin, joista ei voi kertoa työpaikalla. Lehteen ne joka tapauksessa päätyvät.

Kaikkien iloksi Kymppikerho on täällä jälleen! Frans Tuunan joukkue on koossa viimevuotisella kokoonpanolla: Taija Saari, Erkka Tuuna, Pertti Tamminen. Ja edelleen tarkennukseksi tarkkasilmäisille lukijoille: joukkueen nimi ei viittaa lentomatkailuun vaan sadon määrään.

KM:n toimituksessa kyllä petytään, jos Kymppikerhon sato jää kymppitonniin. Lähdetään siitä, että seuraavalla kerralla joukkueen nimi voisi olla vaikka Kahdentoista klubi. ◻