7 vinkkiä öljykasveille

Avenan öljykasviasiantuntija Fanni Heinonen kiersi talvella ympäri Suomea kannustamassa viljelijöitä öljykasvien tuotantoon. Nyt hän antaa seitsemän vinkkiä kylvöille ja kasvukauden kasvinsuojeluun ja muistuttaa varaamaan peltoa myös syysöljykasveille.

Ennakkotietojen mukaan syysöljykasveja on maassa vain 1 700 hehtaarilla. Se on suuri harmi, sillä talvi oli leuto, ja syysöljykasvit vaikuttavat talvehtineen hyvin runsaista sateista huolimatta, Avenan öljykasviasiantuntija Fanni Heinonen harmittelee.

Syysöljykasvien kylvö oli monilla viime vuonna mielessä, mutta puinnit viivästyivät, eikä peltoa ollut oikeaan aikaan vapaana.

Heinonen kannustaakin nyt viljelijöitä miettimään jo ennen kevään kylvöjä, minkä pellon varaa syysöljykasveja varten.

”Eteläisimmän Suomen ulkopuolella kannattaa kokeilla syysrypsiä. Se on varmempi talvehtija kuin syysrapsi. Lisäksi sen saa korjattua jo heinäkuun lopussa, jolloin se on helppo puida, ja kuivauskustannukset ovat kohtuulliset.”

Syysöljykasvit hyödyntävät kevään valon ja lämmön, eivätkä yleensä kärsi tuholaisista läheskään niin pahasti kuin kevätöljykasvit.

”Kun rapsikuoriaiset tulevat pellolle, syysöljykasvit ovat yleensä kehittyneet jo pitemmälle ja ja tuholaisten syöntivioitukset jäävät vaikutukseltaan maltillisemmiksi kuin kevätöljykasveilla”, Heinonen kertoo.

Jälkikasvirajoitukset on tärkeää huomioida, sillä joidenkin valmisteiden maavaikutus saattaa haitata kevät- tai syysöljykasvien kasvua ja kehitystä.
Syysöljykasveissa on paljon potentiaalia, mutta myös kevätöljykasveillakin on edelleen mahdollista onnistua, kunhan on huolellinen kasvinsuojelun kanssa. Heinonen antaa seitsemän vinkkiä, joiden avulla viljely onnistuu.

Lue vinkit KM:stä.

Teksti ja kuva: Annaleena Ylhäinen