Tilojen kannattavuus on saatava nousuun

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan huolto­varmuutta uhkaa maatalouden alavireinen kannattavuus.

"Suomen on pidettävä kiinni ruoka­oma­varaisuudesta ja kyvystä tuottaa ruokaa kaikissa olosuhteissa, jopa kriisien aikana”. Näin muistuttaa MTK:n puheenjohtaja, simolainen maanviljelijä Juha Marttila.

Vaikka Suomen huoltovarmuuteen on vuosikymmenten saatossa kiinnitetty huomiota, niin Marttila on kuitenkin syvästi huolissaan tilojen kannattavuudesta.

”Jos meno jatkuu tällaisena, Suomen huoltovarmuus on uhattuna. Maatilojen tulee pystyä investoimaan ja sitä kautta tuottamaan ja kehittymään. Olemme kuitenkin tilanteessa, että erityisesti ruoan kohdalla maatilojen pitkän aikavälin kannattavuusnäkymä on hauras.”

Marttila toivoo tilanteeseen pikaista korjausliikettä.

”Edessä on muutosten sarja, alkaen ruokamarkkinoiden toiminnasta. Ydinkysymys on siinä, miten kuluttajan ruokaeuro jakaantuu ketjussa. Jatkossa tuottajille pitäisi saada enemmän ja samalla saattaa epäreilu tuonti kuntoon. Myös kilpailulle tulee laatia eri pelisäännöt. Totuus on se, että jos asioita ei laiteta kuntoon, tulemme pidemmän päälle häviämään tämän pelin,” Marttila sanoo.

Puheenjohtaja Marttilan mukaan myös valtiovallan ja EU:n tulisi varmistaa, että inflaation korjaus kohdistuisi myös maataloustukiin.

”Valtion ja EU:n maksamien korvausten ostovoima on viimeisen 20 vuoden aikana puolittunut. Paljon on tehtävää, jotta kurssi saadaan oikaistua ja tilojen toimintakunto kohdilleen.”

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tuo näkemyksiään esille myös omavaraisuutta ja huoltovarmuutta käsittelevässä paneelikeskustelussa.

Teksti Anne Anttila

MTK:n puheen­johtaja Juha Marttilan mukaan huoltovarmuuden turvaamiseksi on tehtävä lukuisia korjausliikkeitä.

kuva Jaana Kankaanpää