Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus

avoinna viljelystä kiinnostuneille

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus toivottaa juurikkaan viljelijät ja juurikkaan viljelystä kiinnostuneet tervetulleiksi Paimioon tutustumaan kokeisiin ja keskustelemaan juurikkaan viljelystä.

Vuodesta 1953 toimineen Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen tarkoituksena on sokerijuurikkaan viljelyn edistäminen maassamme. Tutkimuskeskus toimii Paimiossa. Tutkimusohjelmassa on harso-, lannoitus-, kasvinsuojelu-, muokkaus- ja biohiilikokeita. Ruutumäärältään laajimmat ovat lajikekokeet. Paimiossa voitkin nähdä kaikki nykyiset ja markkinoille tulevat sokerijuurikaslajikkeet vierekkäin ruuduilla.

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksessa on muokkaus- ja viljelykiertokokeita, joista saat tietoa ja hyviä ideoita omalle tilalle, vaikka sokerijuurikkaan viljely ei olisikaan vielä mielessä. Vertailussa on juurikkaan viljelyä suorakylvettyyn, kevytmuokattuun ja kynnettyyn maahan. Viljelykiertokokeissa on juurikkaan välikasveina viljoja, hernettä, öljykasveja ja nurmea. Kokeessa on myös rakennekalkki, joka parantaa maanrakennetta pysyvästi. Rakennekalkilla käsitellystä pellosta osa on kynnetty ja osa on jätetty sängelle.

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus, Paimio

Meltolantie 30, 21510 Hevonpää

www.sjt.fi

Avoinna vierailijoille: klo 14–16

Ryhmien ilmoittautumiset Susanna Muurinen 050 438 6191

Västankvarnin tilalla

hyvät puitteet Peltopäivälle

Peltopäivän aikana vierailijoilla on mahdollisuus tutustua Västankvarnin robottinavettaan tilanväen opastamana. Maanmiesseuran ylläpitämä maatalousmuseo pitää myös ovensa auki.

Västankvarnin tila toimii kuudetta kertaa Peltopäivän pitopaikkana. Se on perinteikäs tutkimus- ja opetustila Inkoossa, 60 kilometriä Helsingistä länteen. Maatalousopetus tilalla aloitettiin jo 1800-luvun lopussa.

Nylands Svenska Lantbruksällskap ylläpitää Västankvarnin tilalla koeasemaa, jossa tehdään koe- ja kehitystoimintaa tuhansilla koeruuduilla eri yhteistyökumppanien kanssa.

Tilalla harjoitetaan myös kasvin- ja maidontuotantoa sekä metsätaloutta. Nykyaikainen pihattonavetta, joka on varustettu kahdella lypsyrobotilla, on otettu käyttöön vuoden 2014 lopulla.

Västankvarnin 250 hehtaarin peltopinta-alasta noin 100 hehtaaria on monivuotista nurmea. Tämän lisäksi tilalla viljellään ohraa, vehnää, ruista, kauraa sekä öljykasveja. Viljelykokeiden tuhannet koeruudut täyttävät myös osan pelloista. Metsää tilalla on noin 360 hehtaaria.

Västankvarn

Västänkvarnvägen 413, Inkoo

www.vastankvarn.fi

Viljelty ala 250 ha

Avoinna vierailijoille: klo 10–16