Miten torjut rikat kerääjäkasveista?

Oikeat aineet ja käyttöajankohta ovat ratkaisevia tekijöitä kasvinsuojelun tehokkuudessa. Peltopäivän esittelyruuduilla pääset näkemään, mikä vaikutus rikka- ja tautitorjunnalla on kevätviljalajikkeisiin, kun lajikekoekentällä ovat rinnakkain käsittelemätön ja käsitelty ruutu.

Kerääjäkasvit kiinnostavat, mutta päänvaivaa aiheuttaa se, miten pellon rikkakasvit saadaan kuriin. Monet näytteilleasettajat sekä Peltopäivän järjestäjät ovat panostaneet paljon kerääjäkasvien esittelemiseen sekä siihen miten näissä yhdistelmissä kannattaa hoitaa esimerkiksi rikkakasvitorjunta.

Näytteilleasettajien esittelyruuduilla on kasvustokäsittelyinä nähtävissä myös lehtilannoituksen vaikutuksia sekä hukkakauran torjuntaa. Agrimarket esittelee Kasvuohjelmansa viljakasveille ja Kesko myös öljykasveille.

Vertaile suuttimia

Peltopäivässä voi konkreettisesti tutustua, millainen suutin vaaditaan eri kasvinsuojeluaineiden vesistörajoituksissa ja millaisen pisaran ja ruiskutustuloksen suutin saa aikaiseksi. Uusia vesistörajoituksia suutinvalintoineen on noudatettava tästä kasvukaudesta alkaen. Kasvinsuojelun suutinten testaukseen soveltuva penkki on ProAgrian osastolla.

Luomu voi olla

kannattava vaihtoehto

Luomutuotannon kannattavuudesta ja lajikevalinnoista sekä luomutuotantoon siirtymisestä saa tietoa Peltopäivän luomukorttelista. ProAgrian ja NSL:n lisäksi paikalla on muun muassa Luomuinstituutti.

ProAgria Etelä-Suomen luomun ViljelyKasvu-ryhmien tulosten mukaan luomun tuotto per hehtaari oli viime vuonna hieman parempi kuin tavanomaisilla tiloilla, vaikka luomusadoissa jäädään jälkeen tavanomaisista. Parempi tulos selittyy puolta pienemmillä muuttuvilla kuluilla, luomutuotteista saatavalla lisähinnalla ja suuremmalla tuella. Myös konekustannukset olivat pienemmät. Lisää tietoa luomutuotannon kannattavuudesta ja luomuun siirtymisestä saa ProAgrian asiantuntijoilta Esa Partaselta ja Pekka Terhemaalta.

Viimeisimmät luomulajiketulokset

NSL on toteuttanut vuodesta 2012 lähtien luomulajikkeiden koetoimintaa Loviisan koetilalla EkoNu-hankkeessa. Kevätvehnän, ohran ja kauran tulokset ovat nähtävissä NSL:n osastolla, ja kokeista vastannut Micaela Ström on paikalla kertomassa kertyneistä havainnoista.

Lounasaikaan Speakers’ Cornerissa Kymen Luomun toimitusjohtaja Sami Kuoppamäki kertoo luomumarkkinoista.

Puuhakkeesta puhdasta kaasua

Keksintö, joka tuottaa puuhaketta polttamalla kaasua, ja jolla voi pyörittää esimerkiksi viljankuivuria, on ainoa laadultaan Suomessa. Energia-asiantuntija Fredrik Ek Svenska Lantbrukssällskapens Förbundista on mukana keksinnöllään Peltopäivässä. ”Kyllä tämä on aikamoinen värkki”, Ek toteaa nauraen.

Energialaitos on teholtaan 250 kilowattia, ja sen tuottamalla kaasulla on erittäin vähäiset päästöt. Kaasua voi polttaa tavallisessa öljykattilassa. Ek muistuttaa, että poltin pitää kuitenkin vaihtaa.

Energialaitos on konttimuodossa, ja sen voi kätevästi siirtää kuorma-autolla. ”Se kytketään helposti puolessa tunnissa”, Fredrik Ek sanoo ja toivottaa jokaisen näyttelyvierailijan lämpimästi tervetulleeksi SLF:n osastolle tutustumaan energialaitokseen.