Kehitä viljamarkkinoiden osaamistasi

Ajankohtaista asiaa viljamarkkinoista tarjoaa suosittu Greppa Marknaden – Viljamarkkinat haltuun -seminaari. ”Viljamarkkinat haltuun on ainutlaatuinen seminaari, missä keskustellaan markkinariskeistä, päätöksenteosta ja tietenkin viljamarkkinoista yleiselläkin tasolla”, kertoo Peter Österman, joka toimii Greppa marknaden -hankkeen johtajana Svenska Lantbrukssällskapens Förbundissa.

Seminaari on kansainvälinen ja luennot pidetään jopa kolmella kielellä. ”Meillä on runsaasti kiinnostavia puhujia, esimerkiksi Francois Thaury ranskalaisesta markkinaorganisaatiosta Agritelista. Kotimaisia puhujia ovat muun muassa Tero Hirvi Fazer Myllystä sekä Johan Andberg Avena Nordic Grainista.

Viljamarkkinat muuttuvat jatkuvasti ja niiden hallinnoiminen vaatii viljelijältä enemmän kuin 20 vuotta sitten. ”Viljelijän tietotaito tälläkin saralla korostuu koko ajan”, Peter Österman kiteyttää.

Esittelyruuduilla erikoiskasveja, uutuuksia

Peltopäivässä myös monilla näytteilleasettajilla on esillä uutuuksia koeruuduilla. Esittelyssä on muun muassa uutuuslajikkeita, erikoiskasveja, keskusliikkeiden kasvuohjelmat, kasvinsuojeluaineita ja -menetelmiä, ravinteita sekä laitteita kuten maissinkylvökone.

Ruuduilla tuotteitaan tai palvelujaan esittelevät BASF, Bayer, Berner, Boreal, Dow AgroSience, Dupont, Elixoil, Hankkija, Kesko, Luke, Peltosiemen, Pohjois-Pirkanmaan Tattariosuuskunta, Raisio, S.G. Nieminen, Syngenta, Tilasiemen, Transfarm ja Yara.

Esittelyruuduilla kasvaa hernettä, härkäpapua, maissia, kuminaa, tattaria, öljypellavaa ja jopa soijaa. Kerääjäkasvien lisäksi saneerauskasveista löytyvät muokkausretiisi (Tillage radish), retikka ja valkosinappi löytyvät esittelyruuduilta.