Syksyn sänkikalkitus kannattaa suunnitella ja tilata jo kesällä.
Syksyn sänkikalkitus kannattaa suunnitella ja tilata jo kesällä.

Suunnittele kalkitus ajoissa

Entistä sateisemmat syksyt ja leudot talvet tuovat haasteita kalkin levitykseen. Maanpinnan ollessa märkä ei pellolle ole asiaa painavilla koneilla. Kalkitus on kuitenkin tärkeä toimenpide pellon peruskunnon kannalta. Millaisia asioita viljelijän on otettava huomioon, jotta kalkki saadaan levitettyä ajallaan ja hyvissä olosuhteissa?

teksti Oskari Virtanen / Mediafarmi Oy

kuvat Oskari Virtanen, Nordkalk

Hausjärven Oitissa vuokramaineen noin 220 hehtaarin kasvinviljelytilaa viljelevä Timo Kanerva pitää kalkitusta tärkeänä osana kokonaisvaltaista tilanpitoa.

– Kalkituksen pitää olla mietittynä mukaan viljelyn kokonaisfilosofiaan, kun tavoitellaan isoja laatusatoja. Tarkennettu lannoitus, tarpeenmukainen kasvinsuojelu, salaojien kunnossapito ja pellon pH sekä rakenne ovat asioita, jotka täytyy pitää koko ajan mielessä.

Myös Kanerva on pannut merkille Etelä-Suomen leudot talvet ja märät syksyt, jotka pyritään huomioimaan niin maanmuokkauksessa kuin kalkituksen suunnittelussakin.

– Kalkitsen ehdottomasti aina syksyllä, jos se vain on mahdollista. Kalkki pääsee vaikuttamaan jo talvella ja kasvi pääsee hyödyntämään kalkin tuomia hyviä vaikutuksia jo heti seuraavalla kasvukaudella.

Nordkalkin myyntipäällikkö Mika Erkkilä painottaakin suunnitelmallisuutta ja ennakointia.

– Kalkitustarve ja tilauksen teko kannattaa aina pohtia ja tehdä rauhallisen sesongin aikana. Esimerkiksi sänkikalkituksen tilaukset kannattaa tehdä kesällä. Viljelijällä kun on puinnit päällä, ei siinä ehdi paljoa kalkin tilaamista miettiä.

Timo Kanerva suunnittelee kalkitustarpeen aina maa-analyysien mukaan ja pyrkii pitämään maan happamuuden riittävällä tasolla maalajin mukaan.

– Pyrin tavoittelemaan tilan mailla korkeaa viljavuusluokkaa. Se antaa mahdollisuuden tuottaa laatua, sadon määrään kun vaikuttaa tietysti myös kasvunkauden sää. Riittävän korkea pH antaa myös mahdollisuuden valita viljeltävän kasvin ja lajikkeen varsin vapaasti.

Kanervan tilalla on pitkä historia myös sokerijuurikkaan viljelystä, jolloin peltojen pH:ta nostettiin määrätietoisesti yli 7. Nyt juurikkaan viljelystä on hieman taukoa, mutta kalkituksen vaikutukset näkyvät edelleen.

– Vaikka juurikkaan viljelystä on 20 vuotta aikaa, ovat ne lohkot edelleen kaikista viljelyvarmimpia ja niiltä voidaan odottaa myös isoja satoja. Sadonkorjuun aikaan kuormia pois ajellessa on ilo huomata, että eipä pettänyt tämä lohko tänäkään vuonna.

Timo Kanerva kalkitsee aina tarpeen mukaan ja pyrkii ajoittamaan kalkituksen syksylle.
Timo Kanerva kalkitsee aina tarpeen mukaan ja pyrkii ajoittamaan kalkituksen syksylle.